Genuspolisen rekryterar småbarn

Jag har skrivit en hel del kritiska inlägg om den svenska namnlagen, eller rättare sagt om uttolkningen av densamma. Fram tills i höstas fanns det i praktiken tre sorters förnamn: Kvinnonamn, mansnamn och könsneutrala namn. De sistnämnda fanns tidigare uppskrivna på en lista på Patent- och Registreringsverkets hemsida, och de var ett par hundra eller så. Det var nämligen förbjudet att som juridisk kvinna ta sig ett mansnamn, och tvärtom. För myndiga förändrades det i och med domen i regeringsrätten, men minderåriga får fortfarande inte ta sig “könskonträra” namn, utan bara könslinjära eller könsneutrala. Man gör ingen skillnad mellan om det är ett nyfött barn eller en sjuttonåring. Min vän Charlie startade en namninsamling för att förändra det, skriv gärna på den här.

Man kan tycka att svensk byråkrati har fått kön på hjärnan, men om man får tro CNNs artikel så är det ännu värre i Tyskland:

“In Germany, you must be able to tell the gender of the child by the first name”

Som exempel tar de namnet Matti, som alltså fick avslag eftersom det namnet inte ansågs vara tillräckligt starkt manligt könskodat för att man skulle tillåta att en nyfödd juridisk pojke skulle få heta det. Jag hoppas att det är lättare för de som är äldre att ändra namn till något mer könsneutralt, men det låter väldigt medeltida att man måste välja ett könskodat namn till sitt barn.

De skulle lika gärna kunna införa en lag som kräver att man kan avgöra ett barns kön utifrån deras utseende. Varför inte lagstifta om kjolförbud för pojkar och byxförbud för flickor, och artonårsgräns för juridiska män som vill köpa något i den farliga färgen rosa, och kanske införa gränsvärden för hur långt respektive hur kort hår en juridisk pojke respektive en juridisk flicka får ha?

För det är ju extremt viktigt att kunna köna människor hela tiden. Genuspolisens främsta uppgift är att se till så att alla människor alltid är lättkönade – om det så ska krävas kroppsvisitering. I synnerhet småbarn måste få möjligheten att bli tvångskönade helst innan de har lämnat BB, för hur ska de annars kunna lära sig att könsroller är medfödda, nedärvda sedan stenåldern och omöjliga att påverka det minsta lilla?

(Ja, jag är ironisk)

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-juridik, Könade namn, Politik, Psykologi, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Genuspolisen rekryterar småbarn

 1. dean says:

  Jag tänker också genast på barn med otyska namn, om du förstår, invanrarnamn eller vad man ska kalla det. Säg tex Haydar eller Gumus, jag kan inte avgöra om det är pojk/flicknamn.

 2. Men herrgud, höll jag på att säga, min kusin heter ju Matti och han bor i Tyskland… men sen kom jag på att han var tre när de flyttade dit, han föddes i Sverige. Jag har flera klagomål på Tyskland här faktiskt; dels är lagar om könsbestämda namn idiotiska, dels är väl Matti solklart ett maskulint namn? Åh, puckon.

 3. Galenskap, det som Tyskland håller på med! Dessutom kommer det aldrig funka: jag kommer direkt att tänka på när jag (i vuxen ålder) fick veta att Dagmar ses som ett kvinnonamn – jag hade alltid tolkat det som ett mansnamn (i linje med Hjalmar, Ingmar … ).

 4. Jag ska erkänna att jag är osäker på om de uppfattat reglerna rätt. Tex. så hade de misstolkat de svenska reglerna (ja, man får bara ändra namn en gång – hos Skatteverket. Vill man göra det igen är det PRV), så det är möjligt att de missförstått de tyska med.

  Dagmar har jag också gissat var ett mansnamn en gång i tiden. Minns att jag blev fascinerad av att en man skrev deckare under kvinnlig pseudonym (Dagmar Lange – Maria Lang)…

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dagmar_Lange

 5. Reb says:

  Men visst kan män/pojkar heta Maria i Tyskland? Finns ju i alla fall några kända tyskar som gör/gjort det. Och det är väl inte helt övertydligt maskulint? ; ) (OK, visst, jag fattar att det namnet genom katolicismen har lite en särställning, namnet på Guds moder är förstås inte vilket kvinnonamn som helst. Men ändå.)

  Och konstig namnlag/namnlagspraxis är det i vilket fall som helst, att inte – åtminstone – erkänna könsneutrala namn.

 6. Ja, jag tycker det är väldigt märkligt. Men du tänker på Erich Maria Remarque? Enligt Wikipedia la han till Maria i vuxen ålder. Och jag tänker att Kim Petras fick byta till Kim. Fast jag vet ju inte om Kim kanske räknas som ett typiskt tjejnamn i Tyskland, men det kan som sagt var vara skillnad på barn och vuxna (eller ja, Kim Petras var väl 13 eller nåt, men hon var diagnosticerat transsexuell när hon bytte namn tror jag)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Erich_Maria_Remarque

 7. Reb says:

  Ja, skillnad på barn och vuxna kan det förstås vara, det är det ju i Sverige.

  Egentligen tänkte jag först på Rainer Maria Rilke, men sen kom jag på att han var Österrikare (förvirrande med flera tyskspråkiga länder…), och dessutom född i Tjeckien.

  Men tyskspråkiga wikipedia har en lista på kända män som heter/hetat Maria:
  http://de.wikipedia.org/wiki/Maria#m.C3.A4nnlich Inte alla är/var tyskar förstås, men en del i alla fall.

 8. Frågan är om de hetat det i förnamn eller som någon slags efternamn? Jag vet inte.

 9. Reb says:

  Om inte annat verkar de flesta ha haft en slags dubbelnamn, där andra förnamnet är ganska otvetydigt maskulint kodat. Så om man kombinerar Maria med ett tydligt mansnamn, så att det framgår att man inte är genusförvirrad utan bara katolik ; ) , så är det kanske ok.

 10. Att man har tydliga namn på pojkar och flickor (och till del även för vuxna) har praktiska fördelar. Framförallt finns det i nuläget en ytterst stor risk att barn med “fel” namn blir retade av sina kamrater, vilken kan vara ett svårt problem.

  (I övrigt, när jag läser en del formuleringar ovan, har jag intrycket att du har köpt genus-propagandan på ett okritiskt sätt.)

 11. pansartrupp says:

  michaeleriksson, jag håller med helt och hållet! Egentligen borde inte mina föräldrar fått skaffa barn alls, eftersom båda två är närsynta och med största sannolikhet skulle få (och fick) närsynta barn. Du vet hur det är med barn och glasögon… Att mamma tjänar mer än pappa är ju också en riskfaktor, liksom att jag uppfattades som tjej och trots det fick ärva min storebrors kläder. Hemskt.

  Nejmen, ärligt talat, inte rättar man sitt liv efter högst eventuella mobbare. För min del har jag hellre (och är hellre, för all del) ett barn som är nöjt med sitt namn, snarare än ett barn som uppfattar sitt namn som missvisande/skavande/osv. Det känns rätt onödigt att tillfoga sitt barn smärta för att “det är praktiskt”/passa in i normer/osv.

 12. Reb: Ja, det kan kanske vara så. Jag kan verkligen ingenting om tyska namntraditioner, men det låter rimligt.

  ME: Du menar att barn med könsneutrala namn (enligt PRV är tex. Kim, Alex, Sam, Robin, Inge och Maria såna namn som från och till är könsneutrala i Sverige) blir retade för det? Och att det därför är rätt att kräva att alla namn måste vara tydligt könskodade? Vem ska bedöma vilken könskodning ett namn har? Och varför? Vilka andra variabler måste man förbjuda för att skydda barnen? Namn som går att rimma (Ulla, Britta, Tora)? Namn som signalerar arbetarklass (Kevin, Britney)? Namn som låter “osvenska”? Namn som är ovanliga i just den generationen (tex. att ge sina barn tilltalsnamn som Margareta eller Lennart)?

  Jag skulle gärna se statistik på hur vanligt det är med mobbing pga. “könskonträra” förnamn, som motvikt till den forskning som tex. visar att kvinnor i USA som fått “manliga” eller könsneutrala namn har lyckats bättre i yrkeslivet än de som fått “kvinnliga” namn.

 13. Minna says:

  ME: Tro mig, det kommer alltid att finnas något som personer hakar upp sig på på någon. Ett neutralt och välvalt namn kommer inte att skydda barnen från mobbning. Det enda sättet att utrota mobbning är att lära barn i tidig ålder att alla är olika och att det inte är något fel på det.

 14. Knasigt det där… En tjej tex ska väl få heta Robyn, Charlie eller Kim om hon vill.

 15. Japp, det kan man tycka.

Leave a Reply