Googles bögbidrag krossar diskriminering av heterosexuella

Man kan säga mycket om Google som företag, men de verkar i alla fall veta att behandla sina anställda schysst. Det senaste är att de diskriminerar heterosexuella, i alla fall enligt troll som inte kan läsa innantill. Kanske inte så konstigt. NY Times pratar om “gay and lesbian workers”, och Daily Mail om “gay staff”. Aftonbladet förkunnar:

“Google höjer lönen – för homosexuella”

Med såna formuleringar är det lätt att få för sig att det handlar om läggning, och om omotiverad särbehandling. Det de egentligen syftar på är att Google vill kompensera de extra utgifter som sambos har i förhållande till gifta par. Enligt Googles officiella blogg följer man nämligen HRCs standard, som förklarar:

“Your eligible dependents include:

 • Your legal spouse
 • Your same- or different-sex partner. To be eligible to enroll in the plans, your partner must meet the criteria outlined under Domestic Partner Eligibility.
 • Your unmarried children (or step children in your custody) up to the age of 25 who depend on you for support (this includes your partner’s children
 • Any dependent child who is incapable of self-support because of a physical or mental disability”

På många håll i USA är sjukförsäkring för en anställds äkta make en skattefri förmån, men om ett sambopar får samma förmån så måste de skatta för det. Och det gäller oavsett kön, och framförallt oavsett läggning – och om jag förstått det rätt så är det precis så lönetillägget är tänkt att fungera. Det är visserligen begränsat till en partner per anställd, men ändå.

Nej, Google delar inte ut bögbidrag. De kräver inte att få veta vem du legat med, bara vem du lever med. De krossar äktenskapets särställning, oavsett kön och läggning. Ännu bättre, skulle jag säga.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Internet, Könsneutrala äktenskap, Kultur och media, Politik, Relationer, Sexism, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Googles bögbidrag krossar diskriminering av heterosexuella

 1. Ava Avane Dawn says:

  “Nej, Google delar inte ut bögbidrag. De kräver inte att få veta vem du legat med, bara vem du lever med. De krossar äktenskapets särställning, oavsett kön och läggning. Ännu bättre, skulle jag säga.”

  Osynliggörande har historiskt sett skapats genom en axel av vissa sorters uppdelningar och konstruktioner som linar denna, dvs den av att vikten läggs på vem en lever med, att ingen ska få kyssas på offentlig plats och det oväntade därmed förläggs till det privata, osv. Därmed inte sagt att jag ogillar draget helt och hållet.

 2. Mellon says:

  Jag gillar att google liksom parerar för den skillnad som (del)statens juridik skapar. Resultatet blir ju (om jag förstått saken rätt) att deras anställda får lika mycket pengar över när de betalat för familjens försäkringar, oavsett om de vuxna i familjen är juridiskt gifta med varandra eller “bara” sambos. Att det ses specifikt som ett homo-bidrag* är nog för att samkönade partners inte har samma möjlighet att “levla upp” sin relation till juridiskt äktenskap som motkönade partners. Så relativt sett så minskar google äktenskapsprivilegierna i samhället, vilket öppnar upp för fler definitioner av en “riktig” familj.

  I mitt tycke är detta det bästa sätt att hantera frågan på. Enda kritiken jag kan tänka mig att framföra är att det möjligen kan undanta staten från ansvaret att ta hand om alla de sorters familjebildningar som statens medlemmar lever i. Men förmodligen är effekten snarare den mostsatta, nämligen att google blir trendsättande för en god förändring.

  * notera ignoransen av bisexualitet i de flesta artiklar, åtminstone skriver google om “same sex partner”.

 3. Ankan says:

  Hej Immanuel och andra kloka människor!

  Jag har föjlt din blogg med stort intresse i några månader nu, enormt stort tack för all kunskap du gett mig!

  Jag har en fråga som jag skulle vilja ha hjälp med, kanske någon här kan ge tips?

  För några dagar sen blev jag uppringd av radiotjänst som undrade om jag betalade tv-avgift. Jag sa nej och personen frågade om jag bodde ensam på adressen. Nej jag har en sambo sa jag. Vet du om han betalar tv-avgift blev följdfrågan då.
  “Han” tänkte jag, hur visste denhär okändingen att min sambo är en kille? Personen var till och med tvungen att få namnet på min sambo för att kolla upp om han betalat. Hen borde inte haft den blekaste angående könet på min älskade, dessutom hade hen inte den minsta anledning att köna honom alls, att veta namnet var ju vad hen var ute efter.
  Jag blev som vanligt arg men inte särskillt förvånad, det är inte första gången detta händer. Jag hoppas att jag nästa gång tar mod till mig och säger ifrån, att bråka med radiotjänst känndes inte så bra när man inte betalat men jag skäms ändå för att jag inte sa ifrån.

  Så till min fråga:
  Om/när detta händer igen, har jag som hetrosexuell cisperson någon rätt att kräva att inte bli outad? Täcks jag in av diskrimineringslagsiftningen kring detta?

  Jag kommer att säga ifrån oavsett, om inte för min egen skull så för mina vänners skull, det kunde ju lika gärna varit mina lesbiska vänner hen ringt. Dock vore det bra att ha lite på fötterna inför den diskussionen.

  Tack på förhand!

  Mvh “Ankan”

 4. Mellon says:

  Ankan: Heterosexuell läggning är en av de tre fetisher som svensk lag har upphöjt till diskrimineringsgrund. Kön och könsuttryck är också diskrimineringsgrunder. Ditt diskrimineringsskydd gäller i kontakter med företag och statliga myndigheter (radiotjänst är åtminstone det ena, kanske båda…) med mera, och ger dig en möjlighet att få upprättelse om du blir trakasserad eller diskriminerad. Enligt do.se så:

  “Det gemensamma för trakasserier är att de gör att en person känner sig förolämpad, hotad, kränkt eller illa behandlad. ”

  Juridisk praxis är att det är du som upplever dig trakasserad eller diskriminerad som har tolkningsföreträde, och din motpart som måste bevisa sin skuldfrihet, vilket f.ö. är ovanligt i svensk rätt.

  Så nu känner du dig kränkt för att någon automatiskt/omedvetet könat din sambo och därigenom tillskrivit dig en läggning. Gör för all del en DO-anmälan på en gång. De flesta personer upplever sin första DO-anmälan som jobbigt men värt besväret. Eftersom anmälan görs mot en statlig institution så kommer den förmodligen tas på allvar, och du kan kanske genom ditt agerande bespara många andra personer framtida kränkningar.

  Läs mer på diskrimineringsombudsmannens hemsida: do.se

 5. Ankan says:

  Tack för hjälpen!

 6. Aspieliv says:

  @Ankan. Jag gissar att uppringaren visste att din sambo var en han. Skulle tro att de är uppkopplade på sajter om vem som är bokförda på en adress. Att hen frågade och bad om namnet var kanske någon slags artighets från hens sida. Ville inte verka som att personen i fråga visste så pass mycket om dig innan de ens ringt upp.

 7. Jag tänkte också på det, för i engelskspråkiga miljöer verkar homonormen vara ännu värre än i Sverige. Det är verkligen jättevanligt att prata om “straight” och “gay & lesbian” som om det är de två kategorier som finns. Bi- och transfrågor hamnar mycket längre ner.

Leave a Reply