En halsböld har inget kön

Ett litet samtal med Sasha på MSN inatt avslöjar mina fördomar och mina ganska låga förväntningar på människor i allmänhet och på vårdpersonal i synnerhet:

– Streptotestet var negativt, men sänkan tydde på infektion 😛 De tyckte det såg ut som en halsböld OCH… nånting mer 😛

– Du har säkert jäst i halsen :p

– Mmm. Körtelfeber. Det var det de var rädda att jag har. Om jag inte är bättre på måndag ska jag höra av mig.

– Usj vad tråkigt

– Mmm :/

– Och du hånglade inte ens på P&L 😮 Jag är lite impad

– Nej 😛 de frågade det: “Pussade du någon på festivalen?” och “Delade du ölglas med någon?”

– XD “definiera “pussa” :p

– Iofs… på sätt och vis gjorde jag ju det 😛 Hundarna hånglade med min hand. Men faktiskt inte med mitt ansikte 😛 Jag svarade “tyvärr inte” på första frågan, och läkaren skrattade till 😛

– 😛 Aaw

– 😛 Är jag konstig om jag uppskattade att de inte en gång drog upp att jag var ts?

– Neh, men det är väl skönt?

– Jag har ALDRIG träffat nån i vården som inte dragit upp det, om de känt till det. Det kändes nästan konstigt 😛

– Mm, de slutade göra det med mig också efter ett tag 🙂 Lite awkward. Vänta tills du hör någon prata om dig som “XXXXs pojkvän”. DET är awkward :p

– 😛 Är jag konstig om jag reagerade på att de sa “pussade du NÅGON”?

– 😛

– Jag är så himla van vid “någon kille” IRL och “någon tjej” på nätet…

– 😛

– Jag förväntar mig liksom att alla ska slentrianheteroalisera mig 😛

– Haha jag trodde du menade att de inte sa “några” :p och att du reagerade på tvåsamhetsgrejen  :p

– Haha 😛 alltså, jag kan ju inte hitta EN person att hångla med, så jag är mononormativ 😛 Alla säger att jag är snygg, men jag träffar de ju aldrig IRL 😛

Jag är inte van vid att passera som kille, att folk utan att tveka säger “han” om mig, eller att folk inte drar upp min könskorrigering i tid och otid. Jag är inte heller van vid att inte få en massa heteromarkörer slängda i ansiktet oavsett hur jag uppfattas: IRL har jag alltid uppfattats som fittfödd tjej, vilket gör att folk som inte känner mig oftast utgår ifrån att jag gillar killar. Om de däremot uppfattar något manligt drag hos mig, utgår de ifrån att jag är flata. På nätet, om jag uppfattas som kukfödd kille, förutsätts jag för det mesta vara intresserad av tjejer, utom om jag råkar nämna något om HBTQ, för då är jag bög. Om jag däremot är väldigt tydlig med att jag är transsexuell… det är svårt. Jag har listat ut att jag nog framförallt inte förväntas ha någon utåtriktad läggning alls, utan jag förväntas vara min egen fetisch – eller så är jag en översexuell nymfoman.

Hursomhelst så var det skönt att slippa få frågor om könskorrigeringen, men lite skrämmande att jag liksom reagerar på att det INTE kommer upp. Jag har verkligen vant mig vid att välja mellan

 1. Att bli felkönad och kallad “hon”, och tidigare bli uppropad med fel namn, och få folk att anta att “sex” för mig måste betyda att en kukfödd kille sticker in den i min fitta, att om jag inte har sex på det sättet så är det något jag sörjer att jag inte “kan”, att om jag skulle upptäcka att jag inte kunde bli gravid så vore det ett fruktansvärt trauma, att min “okvinnlighet” är ett sätt att manifestera otillgänglighet för män för att jag är rädd för närhet, att jag måste tycka att min mustasch är “generande hårväxt”, att om jag har problem med att ha mens – inte bara problem med “mensvärk”, utan med mensens existens – så måste jag lära mig hur fantastiskt det är att vara kvinna, att jag skulle känna mig smickrad av att få höra att mina bröst är stora, att jag behöver kvinnliga förebilder (och inte bara förebilder som råkar vara kvinnor), att jag ser det som en nackdel att få större muskler, att jag brukar raka benen, att jag brukar använda smink åtminstone ibland, att det är “värre” för mig som “tjej” att till exempel ha tarmproblem eftersom killar antas vara mindre lättäcklade av sin kropps reaktioner, att jag lider av att ha ett enstaka kilos övervikt eftersom jag är “tjej”, att jag måste vara duktig på att hålla ordning på viktiga saker eftersom jag är “tjej”…
 2. Att förklara att jag är transsexuell och vilka namn och pronomen jag föredrar, och därmed slippa en del av de ovan uppräknade situationerna. Samtidigt innebär det att folk kan ta sig friheter att ställa alldeles för personliga och irrelevanta frågor av ren nyfikenhet, och dessutom vilja “förklara” något av mina problem med att det måste bero på att jag är transsexuell – hur långsökt det än är.

En halsböld har inget kön, nej. Men exemplen kommer inte bara från gånger då jag sökt vård för psykiska eller underlivsrelaterade problem, utan även bland annat från tillfällen då jag sökt vård för eksem, IBS, allergi, astma och diverse fotproblem.

Jag har internaliserat heteronormen, på så sätt att jag förväntar mig att få problem. Där ser man. Jag som trodde att jag hade stått emot det, att jag fortfarande var naiv nog att tro på de som säger att det inte är någon skillnad, att folk är “accepterande” och att det inte behövs någon särskild HBT-kompetens i vården. Men jag går alltså ändå runt och förväntar mig att bli missförstådd utifrån min transsexualism – varenda gång jag träffar någon läkare, sköterska, kurator, psykolog, eller vad de nu är. Jag tar det för givet, och hittills har det alltid slagit in. Först nu, när jag upplevt hur det är att för en gångs skull slippa, så fattar jag hur otroligt påverkad jag är.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Internet, Könsidentitet, Kroppstankar, Personligt, Psykologi, Sexism, Språk, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to En halsböld har inget kön

 1. Sebastian says:

  haha jag tkr om resonemanget kring tvåsamheten där.. (;

 2. Mitt eller Sashas? 😉

 3. Pingback: Mononormens smittsamhet, hundhångel och jungfrufödsel « trollhare

 4. djungelsoda says:

  Just hur de inom vården ofta är så sjukt insnöade på heteronormen är verkligen galet jäkla frustrerande…

 5. Mmm. Jag tror det är ett resultat av gamla yrkestraditioner och klasstraditioner, utöver det allmänna.

Leave a Reply