Mononormens smittsamhet, hundhångel och jungfrufödsel

Jag antar att det är ett friskhetstecken att orka försöka googla sig till en diagnos. Jag är aningen piggare idag, det är jag, men inte jättemycket. Halsbölden – om det nu är det jag har – har under hela veckan terroriserat mig med diverse olika symtom. Min hjärna har fantiserat om difteri, böldpest och alla möjliga sjukdomar som jag är ganska säker på att jag inte har, men om jag ska vara ärlig har jag undrat om det inte är körtelfeber. Såhär efter sex dagar stämmer de symtomen in mycket bättre. Så jag började googla, och upptäckte snabbt en massa fascinerande fakta:

“Mononucleosis, or mono, is often spread by saliva and close contact. It is known as “the kissing disease,” and occurs most often in those age 15 to 17. However, the infection may develop at any age.”

Alla andra sidor skriver om mycket större åldersspann, till exempel 15-25 år, men det där var exakt – och väldigt träffande. Min mentala ålder är ju sexton år. Det förklarar ju också mitt utbrott av mononormativitet: Viruset har alltså fått min hjärna att utgå ifrån att det skulle vara mer normalt att bara vilja hångla med en, än med många. Mono. Mononukleos, mononormativitet – det är nästan samma sak. Typ. Smittsamt och lömskt.

Däremot finns det fortfarande ett stort problem med att förklara mina symtom med körtelfeber: Det är det där med pussandet, som ska ha ägt rum ett antal veckor innan de första sjukdomssymtomen. Jag har inte kysst en annan människa på närmare två år. Det är sant. Den senaste som slabbade med tungan i mitt ansikte var Vallmo, och det var i påskas och därmed alldeles för tidigt för att fungera som förklaring.

Vallmo, korsning mellan golden retriever och labrador, med tungan hängandes ut ur munnen av glädje

Jag har alltså förmodligen blivit smittad genom något så trist som dricka ur någons annans glas för någon månad sedan. Jag har fått kyssjukan ohånglad. Nästan som jungfrufödsel, eller hur?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Kroppstankar, Personligt, Psykologi, Relationer, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Mononormens smittsamhet, hundhångel och jungfrufödsel

 1. Mellanvärld says:

  körtelfeber: är det det som ger halsont i 2 veckor?

 2. Mikusagi says:

  Det behöver inte ge halsont, jag fick ont i magen istället när jag hade det. Fast det märkte jag inte förrän läkaren tryckte in sin hand typ där levern sitter.
  Men det vanligaste är att halsen svullnar upp ja, Mellanvärld.

  Jag fick den inte ohånglad men jag delade saliv med många fler än jag hånglade med så jag misstänker att jag inte fick det av hånglet.

 3. Ja, typ halsont och svullna lymfkörtlar (och ibland ont i levern/mjälten). Det är olika. Vuxna får mer sällan ont i halsen som symtom.

 4. Susanna says:

  När jag hade körtelfeber (när jag gick i åttan och definitivt aldrig hade kysst nån) fick jag gulsot, pga att levern blev angripen. Jag mådde verkligen skit i typ två veckor, har inte mått så dåligt varken förr eller senare vad jag vet. Jo, kanske när jag hade lunginflammation, men då hade jag så hög feber att jag knappt minns nåt av det. Om jag får gissa så tror jag att du har en vanlig förkylning, då brukar ju ena eller båda halsmandlarna svullna lite, iaf på vissa personer. Men det är lite farligt att googla på symtom som man har, för det slutar bara med att man “har” alla sjukdomar som finns i princip. 🙂 Krya på dig!

 5. Jag vet inte, som sagt var. Jag har inte haft en feber som hållit över 39 grader i mer än ett dygn sedan jag var 12 (och då var det streptokocker). Och jag hade tydligen symtom på någon slags bakterieinfektion. Sedan är körtelfeber olika, när man är vuxen är den ofta mildare. Men jag hittade en knöl i armhålan igår, och jag utgår ifrån att det är en svullen lymfkörtel.

 6. Susanna says:

  Aha, men då kan det ju vara körtelfeber iaf. Jobbigt.

 7. Mikusagi says:

  Det jobbigaste är ändå att nu är du mer mottaglig för sjukdomar. I typ ett halvår. Jag blev sjuk asofta och hade typ 40% frånvaro på gymnasiet.

 8. Mellanvärld says:

  @Mikusagi: Nu vet jag ju inte om det var det jag hade; kändes som en förkylning med extra mycket/långvarigt halsont.

 9. Urk, det låter jobbigt. Jag vet som sagt var inte, ska fråga experterna 🙂

Leave a Reply