Feminististiska pengabål och Barnen-i-Afrika-rörelsen

I en vecka har halsbölden hindrat mig från att blogga, bland annat för att min hjärna förvandlats till snor och slem. Men nog om det; under veckan som gått har jag alltså hållit mig någorlunda uppdaterad om allt som hänt men inte fått ur mig något. Det finns ett antal saker jag önskar att jag hade kunnat blogga om, innan det hade antingen tjatats sönder eller fallit i glömska.

Feministiskt initiativ brände bokstavligt talat 100 000 kronor i Almedalen, och Gudrun Schyman blev bespottad som om hon begått något slags brott. Folk blir upprörda över att man bränner upp så mycket pengar, men inte över att den summan motsvarar EN MINUTS lönediskriminering. Det är lättare att kräva att pengarna skulle ha gått till svältande barn eller vadsomhelst, eller att rent allmänt spy galla.

Tänk på barnen i Afrika. Tänk på de fattiga. De gamla. De unga. Och så vidare. De krav som ställs på F!, att de ska ägna sig åt välgörenhet och inte politik, är klassiska. Det har varit kvinnors ansvar att värna samhällets moral sedan åtminstone 1800-talet. Kvinnor ska tänka på barnen i Afrika. Kvinnor ska ägna sig åt välgörenhet, jobba gratis och ställa upp. Sedan får de skylla sig själva för att de får mindre i lön, eftersom de har valt det självmant. Jag misstänker starkt att det är precis det som Barnen-i-Afrika-rörelsen vill uppnå.

Bra bloggat: Veronica Svärd, Mikusagi. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Genusforskning, Internet, Kultur och media, Politik, Regnbågsidoler, Sexism, Språk, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Feminististiska pengabål och Barnen-i-Afrika-rörelsen

 1. Pingback: Mormor och frusna köttbullar >> Feminististiska pengabål och Barnen-i-Afrika-rörelsen « trollhare « Mia Ankarvall

 2. Elin says:

  Vad om man blir nästan lika upprörd över ogrundad lönediskriminering som diskriminering mot afrikaner i den globala utvecklingsordningen? Vad om man gör så gott man kan för att uppmärksamma och komma till rätta med bådadera? Kan man inte då ändå få tycka att det är osmakligt att “bränna” pengar i betydelse göra av med pengar på något man inte i själ och hjärta tycker går till behjärtansvärd eller i alla fall “nödvändig” verksamhet?

  Ur det perspektivet kan man väl ifrågasätta pengabål om än i syfte att möjligen på lösa gtunder skapa konstruktiv (?) dialog kring en viktig fråga?

 3. svalin says:

  Bra skrivet.

 4. chris says:

  barnen-i-afrika-rörelsen! tack för uttrycket =)

 5. Hannah says:

  Om F! istället för att bränna pengarna istället hade använt dom till t.ex en reklamkampanj hade det då varit lika “oetiskt”? Pengarna går ju i alla fall inte till dom hemlösa, “barnen-i-afrika”, sjukvården osv men det är inte synligt på samma sätt. (100.000 kr räcker inte till att sända en reklamfilm, en helsidesannons i en tidning mm)

  Om man hade lagt pengarna på reklam istället hur många hade egentligen kommit ihåg det och inte bara bytt kanal på tv:n eller bläddrat vidare i tidningen? Det här har, och kommer ge, så mycket mer uppmärksamhet än reklam och bli ihågkommet mycket längre.

  Sen tycker jag att Aftonbladets artikel om händelsen var lite rolig. AB använder sig av en mätare som ska visa på hur mycket sanningshalt det finns i politikernas olika påståenden i valkampanjen. AB satte en 100%-ig “lögnnivå” på Gudrun Schymans uttalande om att kvinnor tjänar 100.000 kr mindre per minut eftersom “Kvinnor tjänar faktiskt 900.000 kronor mindre än män per minut!” 😉
  (Jag hittar inte artikeln men det kanske någon som har orken kan googla fram? :))

 6. Elin: Javisst, men grejen är att det har varit väldigt lite kritik mot alla de – mycket större summor – som andra partier bränner på tex. annonskampanjer. Är det mer försvarbart att lägga ännu större summor på att skräpa ner det offentliga rummet med jätteplakat överallt?

 7. Pingback: Elden som sprider sig « Fi Västra Götaland

 8. Hannah says:

  @Immanuel:

  Jag funderade lite på vad du kunde tänkas tycka om filmen “I rymden finns inga känslor” som går på SVT2 just nu och handlar om en Simon, en kille med asperger.

  Jag vet inte riktigt själv vad jag tycker om den och det vore intressant att höra vad andra tycker.

 9. Åh… Går den att se på SvtPlay tro? För min tv är värdelös.

 10. Hannah says:

  Jag hittade den på SVT Play, http://svtplay.se/v/2073554/svensk_novellfilm/i_rymden_finns_inga_kanslor , hoppas att länken funkar bara. 🙂

  Jag letade efter en mejladress innan jag kommenterade det här inlägget (eftersom det var orelaterat till inlägget) men hittade ingen och jag hittade inte din sida om regler för kommentarer efter att jag hade kommenterat på det här inlägget. Sorry!

  Ska försöka “göra rätt för mig” i framtiden. 🙂

 11. Tack för länken 🙂 Jag har en gästbok ju *pekar uppåt mot högra hörnet* 🙂

 12. elin says:

  Kul att läsa dina åsikter, har haft mycket diskussioner om det här och det är förvånansvärt många människor som är arga över gudruns aktion. Jag har själv skrivit vad jag tycker, läs gärna det om du har tid.

 13. Andrea says:

  Guuud vad söt novellfilmen var.

  Men varför kan man inte svara på enskilda inlägg längre?

 14. Det började bugga, så jag stängde av funktionen.

 15. dean says:

  Jag undrar om reaktionerna varit desamma om någon annan, säg tex Reinfeldt, hade gjort samma sak. Det är en galen grej att göra, så jag vet inte vad tanken var att de skulle uppnå… Debatt antagligen, men folk är ju för dumma i huvudet för att tänka längre än den ynkligaste nervtråden i reptilhjärnan räcker (förlåt mitt folkförakt!).

 16. Det är lite så jag också tänker. Det säger väldigt mycket att folk blir mer upprörda över själva brännandet än av orättvisan det symboliserar.

Leave a Reply