Håll huvudet kallt!

Jag skulle ha tillbringat den senaste veckan hos mina föräldrar, var det tänkt. Jag skulle ha badat i Kattegatt, lekt med Vallmo och hört havets brus det första och sista jag gjort varje dag. Men nej, såklart skulle jag bli sjuk just nu, och först ligga i sängen i feber i några dagar, för att sedan sitta och hosta såpass mycket att jag nästan övervägt att lägga upp en bild på “dagens slemklump” i bloggen.

Jag vet att det är rätt vanligt att ha “fel på termostaten” som bokstavsmänniska. För min del handlar det om att jag tål kyla väldigt bra – så bra att jag riskerar frysskador ibland – men värme väldigt dåligt, och det är något jag inte är ensam om. Det blir inte lättare av att jag fortfarande inte har fått göra min bröstkorgsoperation. Även om jag inte använder binder när jag är hemma ensam, så svettas jag rejält i vecken.

Nämnde jag att jag inte riktigt tål min egen svett, utan lätt får utslag av den? Nämnde jag att Sandviken är en kokgrop på sommaren och att mina vardagsrumsfönster gör lägenheten till ett växthus? Nämnde jag att jag inte klagade en sekund på kylan och snön i vintras, och därför har rätt att gnälla hur mycket jag vill på värmen?

Det finns vissa saker som gör livet lite mer uthärdligt, däremot:

 • Att ordna korsdrag genom lägenheten, och ha persiennerna nedfällda.
 • Att dricka vatten, i mängder, äta glass och salt mat och försöka ta det lugnt.
 • Att spola handlederna med iskallt vatten, och skvätta på halsen.
 • Att bada i kallt vatten i badkaret. Jag vågar inte försöka mig på det där med en blöt t-shirt, eftersom jag redan är sjuk nog som jag är, men ett svalt bad är underbart.
 • Att lägga kylklampar i sängen innan man går och lägger sig. En halvlitersflaska med vatten som legat i frysen, insvept i en handduk, är perfekt att krama på.

Och så det jag provade idag:

Immanuel i snusnäsduk som gömmer en plastpåse med is: framifrån

Man fyller en fryspåse med vatten, och knyter igen änden ordentligt. Sedan lägger man den i ännu en fryspåse, och knyter igen den med och lägger den i frysen. När vattnet frusit har man en ispåse som passar perfekt att balansera på huvudet, inklämd mellan tyglagren i en snusnäsduk eller så.

Immanuel i snusnäsduk som gömmer en plastpåse med is: i profil

Den är lite tung och halkig, så den fungerar inte så bra att gå runt med, men om man sitter vid datorn och behöver kyla ner skallen så är den oslagbar.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Kroppstankar, NPF, NPF-hantering, Personligt, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

29 Responses to Håll huvudet kallt!

 1. Rikkert says:

  Det måste gå att forma den litet i frysen, mellan 2 tallrikar t.ex. Skulle det inte vara litet bekvämare och kanske mindre halkigt?

 2. Alltså, min påse blev formad ändå, lite av en slump. Men halkig är den för plastpåsen.

 3. Allvarligt Immanuel…jag försökte läsa texten, men det sket sig. För jävulen vad snygg du är!

 4. Tillägg: känner mig inte det minsta bi just nu. Hundraprocent hetero <3

 5. djungelsoda says:

  “Jag vet att det är rätt vanligt att ha ”fel på termostaten” som bokstavsmänniska.”

  Vet du någonstans man kan läsa mer om det där? Aldrig hört talas om det där förut, men jag tål själv inte vare sig ordentlig värme eller kyla.

 6. okej, nu har jag hämtat mig några grader 🙂 Jag hade ingen aning om att bokstav och termostat hängde ihop. Men jag vet ju att jag aldrig mått bra i för mycket värme. Är hellre ute påklädd i kylan och jag kan vara utan vantar fast det är minus tio grader, utan att bli kall om händerna.

  Tack för dina fina tips. Några, eller de flesta, brukar jag mig redan av. Köpte faktiskt en bordsfläkt häromdagen och det gjorde underverk med sömnen. Fattar inte att jag inte tänkt på det tidigare…

 7. Birgitta: Man tackar 😉

  Apropå temperatur(o)känslighet, så hänger det antagligen ihop med den annorlunda perception som många med NPF har. Det kan vara rätt olika, men det är många som är känsliga för värme, och det är många som tål kyla väldigt bra. Inte nödvändigtvis i samma person, då.

 8. Tack för möjlig förklaring. Det verkar logiskt.

 9. Nobody says:

  Jag blev också nyfiken på var man kan läsa om “bokstav och termostat”. Vet ett par personer med ADHD som alltid är varma, men det skulle vara intressant att läsa fakta om det?

 10. Vadå bokstav och termostat?

  Jag tål inte kyla särskilt bra så jag
  skulle va bokstavs människa då alltså?

 11. Nej, det är inget diagnoskriterium, men det är ett drag som är relativt vanligt bland bokstavsfolk.

 12. Ok, interesting. =)

  Hmm… Ja, min kropp skriker “Nej, nej, nej” så
  fort de börjar närma siug höst och vinter.

 13. Jag har alltid tålt kyla (överdrivet) bra, men jag har verkligen haft jättesvårt för värme när jag var yngre. Nu är det av nån anledning mycket bättre, och tur är väl det… Det var typ 35-40 grader i flera dagar när jag var i Budapest på sommarkurs nu (obs i skuggan alltså, plus då att solen gassade). Det hade jag knappt överlevt för tio år sen… Konstigt det där.

  Sen brukar jag också få hud-inflammationer på sommaren av min egen svett (haha, vi har ju skitmycket gemensamt), men det är också väldigt väldigt mycket bättre numera. Jag fick några små-utslag bara i Budapest, knappt nånting… Hade ju också lite i ansiktet tidigare i sommar, men det gick över på två-tre dagar. För tio-tjugo år sen hade jag jordens problem med detta, fick receptbelagda krämer och bakteriedödande bad och grejer för huden.

  Konstigt (men bra förstås) att det kan förändra sej så över tid. Det kanske hänger ihop på nåt sätt med att jag har mycket bättre psykisk hälsa nu…?

 14. vegangeekgirl says:

  Jag är tvärtom jag är alltid den som fortast fryser och har på mig mest kläder. Värme klarar jag något bättre, jag brukar vara den som fortfarande är på benen när övriga i sällskapet har smält i värmen.
  Jag är därför bra på hur man kombinerar kläder, täcken och sånt för att få ut maximal värme.

  Nu är det dock för varmt för mig, vill helst ha det ljummet, gillar att ha mycket kläder, men inte för kallt för då hjälper det inte hur mycket man byltar på sig och någonstans finns en gräns hur mycket kläder man kan ha på en gång, även om man kan ha överraskande många lager bara man vill.

 15. Ja, det kan nog variera med den psykiska hälsan, men sedan gör ju vissa mediciner också att man tål tex. solljus sämre. Själv har jag fått det lite lättare efter min andra pubertet, faktiskt, eftersom min hud inte är lika torr längre.

 16. Mellanvärld says:

  tål inte heller värme, min boning brukar dock inte bli så extremt varm.

 17. Va’ mykke SKÄGG du har!

  Jag måste låta mitt växa nu, så du inte kör om mig! Det är problemet med skägg, jämfört med motorer! Om man trimmar skägget blir det KORTARE!

  🙂

 18. Hahaha, ja, men jag trimmade faktiskt skägget lite försiktigt för två veckor sedan 😉

 19. Susanna says:

  Jag är nästan exakt som vegangeekgirl när det gäller kyla, den senaste vintern som nyss har passerat hade jag som mesta fyra par byxor på mig samtidigt, det var lite svårt att röra sig men eftersom jag hatar att frysa så var det värt att se ut som en michelin-gubbe. 🙂 Men jag håller med om att det är lite väl varmt just nu, men det löser jag gnm att hålla mig inomhus så mkt som möjligt och fixa tvärdrag i lägenheten, men då får man inte glömma att stänga toadörren för annars kan det helt plötsligt säga TJONG och så blåser dörren igen med en smäll. Jag tror inte att grannarna är så värst förtjusta i det. 🙂 Nästa vecka hoppas jag att det blir lite svalare för då måste jag jobba, och i diskrummet blir det typ 40 grader varmt om man måste diska många maskiner på en dag och det enda man kan göra för att svalka sig är att ställa sig framför fläkten som de andra har i restaurangen, eller så får man gå ut en sväng och sätta sig i skuggan nånstans.

 20. Susanna says:

  Din blogg befinner sig inte i svensk tidszon just nu, jag skickade mitt förra inlägg kl. 23.48 men det står att det skrevs 21.48. Skumt. 🙂

 21. Låter väldigt jobbigt. Jag skulle aldrig fixa det. Minns hur otäckt det var att praoa en enda dag i diskrummet på matan i högstadiet. Skithög ljudvolym och stekhett. Och så skulle man plocka de där besticken medan de fortfarande var glödheta. Huva!

 22. Mellanvärld says:

  “matan”? menar du “bamba”?
  “Skithög ljudvolym och stekhett” som Manhattan vid midsommar?
  “Och så skulle man plocka de där besticken medan de fortfarande var glödheta” *brännblåsor* 😛

  @Susanna: tror bloggan kör UTC/GMT av nån anledning.

 23. degbunke says:

  Mellanvärld: “bamba” är väl dialektalt i södra delen av landet. Vi som kommer från mellansverige och uppåt säger inte det. Vi kallar det “matan” – som i “matbespisningen”, eller “matsalen” om man hellre vill det. Finns säkert ännu fler slangord för detta. =)

 24. Jag skulle säga att “bamba” är typiskt för göteborgstrakten. Vi sa alltid “matan”, och alla andra uttryck jag hört för det liknar mer “matan” än “bamba” – som btw är ett märkligt ord. För mig är det något jag enbart förknippar med Viveca Lärns (f.d. Sundvalls) böcker.

 25. Susanna says:

  Jag har nog aldrig hört ordet “matan” men däremot “barnbespisning” och jag tror att det är en förkortning av det ordet som blev “bamba”. Det används förutom i GBG med omnejd även i vissa delar av Småland har jag hört. Tack och hej från avdelningen för värdelöst vetande. 🙂

 26. Åh? Jag visste inte att folk sa så i Småland. Men Småland är stort, och min pappa har inte bott där på… över ett halvsekel iaf. Så det är inte så konstigt om jag aldrig hört honom använda det.

 27. Mellanvärld says:

  Kan nog stämma det där med att “bamba” är dialektalt; men gäller inte det även för “matan”?

 28. Bra fråga. En snabb googling visar:

  http://www.lassesbildblogg.se/2010/04/22/matan-pa-stagneliusskolan-i-kalmar/

  (Lars Ohly, uppvuxen i Stockholmstrakten, om mata i Kalmar)

  http://www.sydsvenskan.se/lund/article161594/Lan-gang-tog-over-matan.html

  (Södra Sandby, Skåne)

  http://uppsalaponnyklubb.bloggplatsen.se/2008/08/13/884148-det-var-ratt-sa-ofta-det-luktade-pyton-i-matan/

  (Uppsala)

  Osv. Och jag är uppvuxen i Östersund, och där hette det också matan. Så det är nog väldigt utbrett.

  Apropå bamba: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bamba

  “Ordet används i officiell svenska i Göteborgsområdet och även i stora delar av Västergötland, men även i Kiruna. Det bör inte ses som ett slangord, utan snarare som ett dialektalt ord.”

Leave a Reply