Ja till kärleken i Argentina

För knappt en vecka sedan var det någon som la upp en bild i gruppen Wipeout Homophobia on Facebook, som skulle visa hur olika lagarna är i världen: På vissa håll får samkönade par gifta sig, på andra är det belagt med dödsstraff. Petig som jag är var jag tvungen att påpeka att kartan måste vara gammal: Enligt den var varken Norge, Sverige, Portugal eller Island med bland de länder som har könsneutrala äktenskapslagar.

Karta där man bl.a. ser de länder som ska ha tillåtit samkönade äktenskap i mörkblått

Den gamla kartan

En snabb koll på Wikipedia fick mig att inse att den kartan de lagt upp måste vara över 1½ år gammal. Det var den första januari 2009 som lagen ändrades i Norge, och sedan följde de andra länderna efter. Dessutom har man ändrat lagarna i till exempel Mexico City och guvernören i Eldslandet i Argentina har tidigare utfärdat äktenskapsbevis för samkönade par, eftersom argentinsk lagstiftning varken sagt bu eller bä. Det ledde till en debatt om samkönade äktenskap, och idag har senaten röstat i frågan. Det blev ja.

På sätt och vis har det gått fort; på sätt och vis oändligt långsamt. Argentina är det första landet i Sydamerika att tillåta samkönade äktenskap, och – rätta mig om jag har fel – det andra landet på hela den amerikanska kontinenten. Vissa delstater i USA tillåter visserligen samkönade äktenskap, men de är i minoritet.

Karta över världen, med bl.a. de länder som tillåter samkönade äktenskap markerade i mörkblått

Den nya kartan

Canada var först, men Argentina är nummer två. Kartan förändras. Jag hoppas att innan året är slut så har ytterligare några länder blivit mörkblå.

Bild: Silje mfl. enligt CC-licens.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Könsneutrala äktenskap, Politik and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *