Hägglund visar var skiten i det blå skåpet ska stå

Igår skrevs det en del om att Göran Hägglund inte kommer på Pride, och idag skriver Expressens ledarredaktion att han borde få “slippa”. Som om det vore en plikt att delta. Det är i alla fall så de vill få det att framstå som att RFSL vill få det att framstå som:

“Om alla partiledare måste infinna sig på Pridefestivalen spelar ingens närvaro någon roll. Då reduceras partiernas besök till tomma symboliska gester. Evenemanget får mer karaktären av barnens FN-dag än av seriös politisk aktivism.”

Det håller jag med om, även om jag har svårt att se att RFSL inte skulle ha menat samma sak. Det är inte obligatorisk närvaro på Pride. Man får inte sänkt betyg om man inte kommer, men man kan få fina klistermärken ifall man gör det.

Men problemet med att Göran Hägglund inte kommer på Pride har i mina ögon inte så mycket att göra med att han är partiledare och det är valår. Problemet är att han är socialminister, ansvarig för ett antal viktiga HBT-frågor sedan fyra år tillbaka, och väldigt dålig på att ge konkreta svar när folk försöker ställa honom mot väggen. Till exempel har han haft tre år på sig att göra något åt könstillhörighetslagen efter att lagförslaget presenterades 2007, men det enda någon lyckats pressa ur honom var till slut att han avvaktade i väntan på Socialstyrelsens rapport. Den rapporten blev färdig för några veckor sedan, så det hade varit väldigt bra att få höra vad han har att säga nu. I och med att Göran Hägglund inte kommer på Pride lär det bli väldigt svårt att få svar på vad som skulle hända ifall han skulle fortsätta som socialminister.

Så nej, det är klart att Hägglund inte måste gå på Pride. Det är klart att man inte måste vilja ha HBT-personer och HBT-vänliga heterosexuella cispersoners röster som politiker. Det är klart att det är konsekvent av honom att avstå, som Expressen skriver. Men det är också ett tecken på att Göran Hägglund vet att han har skitit i det blå skåpet – och då menar jag inte bajamajorna i Pride Park.

Bloggat: In your face, Martin Moberg, Alltid rött alltid rätt, HBT-sossen. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in HBTQ, HBTQ-juridik, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Politik, Stockholm Pride, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Hägglund visar var skiten i det blå skåpet ska stå

  1. Pingback: Hur är en partiledardebatt homosexuell? « trollhare

  2. Amanda says:

    Förra Pride medverkade Hägglund. Han fick utstå spott och spe och hat under hela sitt tal. Nej, jag förstår inte varför han ska dit igen. Under valrörelsen finns vettigare platser att befinna sig på än sådana där alla bestämt sig för att hata en, och visar det så mycket de kan.

  3. Det håller jag med om. Samtidigt så är det trist, för det hade kunnat bli intressant.

  4. Pingback: Tvångssteriliseringar och kristdemokratiska löspenisar « trollhare

  5. Pingback: En inbjudan till @goranhagglund och hans köksbord | trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *