Normo pride – för att visa att heterosexualitet är accepterat bland folket

Lika säkert som folk klagar på kylan, mörkret och snön i januari, lika säkert dyker en annan sorts klagomål upp den här tiden på året. Det är visserligen inte varje år det är så varmt att det anses vara socialt accepterat att klaga på värmen, men det är en ständigt återkommande tradition att en – antagligen ganska liten grupp – klagar på Pride varje sommar.

Traditionsenligt dök det upp några kommentarer igår:

“Det är nu år 2010. Homosexualitet har länge varit accepterat bland folket. Varför behövs en festival för det? Borde vi inte ha en hetero-festival också?”

Det är ungefär så det låter, varje år. Varje gång blir jag ännu mer övertygad om att Pride behövs, eftersom en del verkar tro att festivalens syfte är att “folket” ska “acceptera” “homosexualitet”. Folket är alltså antagligen heterosexuella som ska ge sin acceptans till homosexualiteten. Dessutom ska man bara vara glada för det som finns i Sverige, och inte engagera sig i andra länders politik. Eller jo, egentligen. Enligt ett antal kommentarer fulla med personangrepp och rasistiska monologer som jag plockat bort måste man som HBTQ-person engagera sig mot islam, men man får absolut inte engagera sig i till exempel HBTQ-rättigheter i Polen.

Kommentar från DN.se: "Dessa Pride-festivaler är endast provokationer och NWO-propaganda; det har inget med deras "mänskliga rättigheter" att göra! Jag stöder polackernas rätt att ägga Pride-deltagarna! Skapa istället en sexfestival som hyllar det NORMALA = man + kvinna...det är inget fel med det! :-)"

En kommentar från DN

Och man får inte vara halvnaken och glad för då är man en sexgalning, och man får inte vara påklädd och allvarlig för då är man ful och bitter. Och så vidare. Men det snackas hursomhelst ofta om “homosexuella” eller möjligen om “män i kvinnokläder”, som antas vara bögar. Att en del av dem är kvinnor med olika läggningar, och att en del andra är heterosexuella, bisexuella eller asexuella män, eller både man och kvinna och eller ingetdera eller något helt annat – det är svårt att förstå för många av de som alltså ändå anser sig veta saker om HBTQ.

Jag kan lova att jag aldrig kommer att ta någon på allvar som utgår ifrån att HBTQ-personer är synonymt med homosexuella, eller som utgår ifrån att det inte kan finnas heterosexuella HBTQ-personer*. Jag kan också lova att jag aldrig kommer att ta någon på allvar som ser “acceptans” som det enda målet för HBTQ-rörelsen. Däremot kan jag lova att den sortens formuleringar avslöjar att personen ifråga har dålig koll på HBTQ-personers rättigheter.

Jag har hört tjatet om en heterofestival hundratals, eller snarare tusentals, gånger. Om det inte vore för att jag misstänker att det är en liten klick troll som sitter och matar samma fraser gång på gång, så skulle det kanske fungera. Jag måste säga att det skulle vara väldigt intressant att se vad en “sexfestival som hyllar det normala” skulle innehålla. Det innebär ju att de måste börja med att definiera vad de anser är normalt, och jag är inte så säker på att de vet precis vad de egentligen menar.

***

*) Vi tar det en gång till: HBTQ står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera. Transperson är inte en sexuell läggning, och transpersoner kan vara bisexuella, asexuella, homosexuella eller heterosexuella. Punkt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Bilder, Genus, HBTQ, Internet, Kultur och media, Stockholm Pride, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Normo pride – för att visa att heterosexualitet är accepterat bland folket

 1. LeoH says:

  Inlägget får mig att minnas en gruppordförandeträff på ASEA/ABB. Jag var jämställdhetsansvarig på metallklubben och skulle rapportera om en mycket framgångsrik studiesatsning för invandrarkvinnor på företaget. Jag föreslog att klubben skulle permanenta satsningen under kommande år.
  Då begär en av gruppordförandena ordet och frågar lite gnälligt: “När ska vi satsa på männen.” En metallklubb på 80-talet.

 2. svalin says:

  Herregud, heterofestivalen pågår ju resten av årets 364 dagar. Det är så mycket mer.
  Och vadå “pride behövs inte för homosexualitet är ju lagligt”! Bara för att det är lagligt behöver det ju inte betyda att homsexualla inte diskrimineras. Hur länge har homosexualitet – bisexualitet och könsöverskridande för den delen med – varit accepterat bland folket? Den relativa öppenheten kom på 90-talet och det är inte så himla längesen. Dessutom finns hatet fortfarande kvar, det är bara att titta i närmaste kommentatorsfält i en tidning.

 3. Freddie says:

  Du har så rätt, och du formulerar det väldigt bra. Som alltid. Fortsätt att skriva så bra som du gör! 🙂

 4. Pingback: Vad är det katolska kyrkan i Polen protesterar mot? « Tankar i natten

 5. LeoH: Åh, jamenja. Det intressanta är att samma personer brukar uppfatta uttalade manssatsningar som kränkande (tex. att de dumförklarar män…)

 6. Svalin: Japp, och det roliga är att jag misstänker att det är ungefär samma personer som säger “ni är redan accepterade ju” som spyr homofob och transfob galla över nätet…

 7. vegangeekgirl says:

  Jag förstår inte vad det är som hindrar dessa bittra människor att ordna en hetereofestival om det nu är det de vill ha. Själv får tanken på någon festival mig att vilja sätta mig i på någon lugn, folktom plats med mitt Nintendo men festivalerna i sig har jag inget emot så länge jag inte behöver närvara.

 8. Det vore ju faktiskt skitkul om det ordnades en “norm-festival”. Där alla var så normala som det bara gick, och hade en helt normal parad på slutet… Det är väl bara att arrangera en sån om man vill ha det? Vad stoppar dom?

 9. Ja, precis. Jag är ju rätt säker på att de flesta som klagar aldrig har varit där ens…

 10. Men hur ser en normal parad ut? Alltså, även om man reglerar kläder och beteende, så ÄR det onormalt att gå i en parad, för annars är det inte en parad per definition.

 11. vegangeekgirl says:

  Jag vet inte, det överlåter jag med varm hand åt de som önskar en sådan parad att lösa.

 12. vegangeekgirl says:

  Nu har jag tänkt på det och kommit fram till att oavsett hur Normo Pride utformas så kommer det så småningom att sluta i slagsmål mellan deltagare med vitt skilda åsikter om vad som är normalt!

 13. Indeed! För jag tror att det måste vara väldigt svårt att enas om vad som ÄR normalt…

 14. Camilla says:

  Jag blir så glad varje gång du prickar in en sån här fullträff. Du formulerar saker jag vill uttrycka, men aldrig lyckats särskilt bra med. Nu stjäl jag några meningar rakt av och präntar in dem i mitt minne att använda till nästa fåntratt som uttrycker såna åsikter. Tack!

 15. Ja det är ju det som är problemet. Blir man alltför hysteriskt normal trillar man över på andra sidan. Som superskurken Mr Jones i serien Doom Patrol som jag skrev om nån annan gång, “världens normalaste man” på korståg mot världens alla freaks. Men hur normalt är det egentligen att vara superskurk med en egen armé av monster? Inte normalt alls…

 16. Nej, och det hade varit intressant att få veta vad som är normalt. Alltså, hur snävt ska man definiera det? Säg tex. att man försöker ta reda på vilken ålder som är normalast, och kommer fram till att tex. den största gruppen är mellan 30 och 35 års ålder. Ska man då utesluta alla som är äldre eller yngre än så, för de är ju inte normala? Hur är det med barn? Husdjur? Och hur är det med bostadsort? Är det verkligen normalt att bo i en storstad, tex? Eller i Skåne? Eller i Norrland? Hur väljer man vilka bostadsorter som är normala? Och vilka yrken, vilken utbildningsnivå, vilka hår- hud- och ögonfärger är normala? Vilka intressen är normala? Är man normal om man bor i hyresrätt, eller är det mer normalt med bostadsrätt eller villa? Och hur normalt är det att försöka definiera normalitet?

 17. Maken ville däremot starta en PRYD-parad i protest mot att allt ska vara så j-a sexfixerat nu för tiden. Alla skulle ha kläder i höghalsad och viktoriansk stil och skrida fram i långsam och värdig takt, haha. (Inte speciellt normalt dock, med detta samhälles mått mätt.)

 18. En sån parad skulle jag hellre gå i än en norm-parad, fast inte i den här värmen 😉

 19. Det jag reagerar på, är att så många tror precis som jag gjorde, att PRIDE bara är en parad (..med halvnakna bögar och transor och annat läskigt!).

  Efter min första PRIDE insåg jag att det är en VECKA med seminarier, föredrag, diskussioner, arbetsgrupper som visar vad de jobbar med, intelligenta människor som mött svåra frågor och jobbar med dem.

  Och glädje och gemenskap utan att man behöver dyka upp det allra minsta halvnaken om man inte har lust!

  Faktum är att om jag inte blivit ditdragen för vårt eget seminarium, skulle jag fortfarande bojkottat och inte begripit PRIDE, trots att jag inte “har nåt emot” bögar! 😀

  Jag gillar inte fester och sånt, orkar inte stå och titta på demonstrationer..
  Nu ÄLSKAR jag PRIDE, för att jag vet vad det handlar om, men har ännu inte sett nån parad: den är en bonus, men folk missar att det är en enorm massa mer!!
  😀

 20. Jag håller med 😀 Och det är så synd att folk fortfarande tror att pride är en nakenhetsparad. Det är SÅ mycket som de missar då…

 21. Pingback: ”Homosexualitet är accepterat och därför behövs inte Pride” « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism

 22. dean says:

  Sant! Jag tror de flesta som inte varit på pride ser det som en parad. Punkt slut. Om media ville vara så vänliga och förklara tydligt för alla där ute att pride är så mycket mer kanske i alla fall några olyckskorpar skulle sätta kraxandet i halsen. För det är klart att enbart en färgglad parad kan verka oseriös för en utomstående.

  För övrigt är jag heltänd på heteroparaden! Vore fett kul att anordna. Synd bara att jag inte vet hur den skulle se ut.

 23. Ja, och dessutom har de bara sett vissa delar av paraden. Mainstreammedia brukar vara duktiga på att välja bilder som förstärker pridestereotypen.

 24. Pingback: De flesta i prideparaden ser inte ut som om de gått vilse på väg till prideparaden « trollhare

Leave a Reply