Pride: Ett skavsårsplåster mot könsskav

Om fem dagar öppnar Stockholm Pride. Jag kommer att vara där i egenskap av arrangör, paneldeltagare, bloggare och privatperson – och eventuellt som volontär för en förening. Räkna med att jag kommer att vara förvirrad.

I min "Störd och stolt"-tröja

Störd och stolt!

Fem punkter kommer jag själv att delta i: Två panelsamtal som jag ska leda, och två andra som jag ska sitta med i – och så en föreläsning. Alla fem är på Pride House, alltså på Kulturhuset/Stadsteatern. Det är massor av andra saker som händer, såklart, och jag kommer att försöka tipsa om de saker jag själv tycker verkar intressanta. Jag kommer också att försöka blogga både om mina förberedelser och om allt som händer under veckan.

Stockholm PrideEfter paraden 2009

Ja, okej, inte om allt. Jag kommer inte att rapportera om fester jag inte går på, om alkohol jag inte dricker och om artister jag inte ser. Det kommer antagligen inte att bli så jättemånga bilder av halvnakna kroppsmålade killar, men desto fler på mina tejpade fötter. Mitt partytrick är nämligen att kunna allt om skavsårsplåster, och på Pride behövs det verkligen. Dessutom kommer jag att berätta om de där sakerna som folk som sitter hemma och bildar sin uppfattning om Pride utifrån de tjugo sekunder från prideparaden som visas i tv inte ser.

Stockholm PrideAnarchopride i paraden 2009

Jag gör det för att jag vet att det finns de som skulle vilja gå men inte kan, och de som inte vågar gå för att de är rädda att känna sig utanför då de inte passar in i homonormen, och de som inte ens vet att de egentligen skulle vilja gå, för att de tror att det bara är för de som vill dansa runt i paljetter. Pride är mycket, mycket mer än så.

Stockholm Pride

Jag tejpar mina fötter för att jag går väldigt mycket under hela veckan, kan jag tillägga. Det tar inte sju dagar att promenera hela paradsträckan, och det har heller inget att göra med att jag skulle vingla runt i högklackat. Däremot är det sju dagar då jag befinner mig i någon slags regnbågsfärgad bubbla och inbilla mig att heteronormen bara är en mardröm. Pride må framkalla skoskav, men det är ett fantastiskt skavsårsplåster mot den könsskav jag känner övriga 51 veckor om året.

***

De punkter jag ska vara med i är alltså dessa (samtliga på Pride House, dvs. Kulturhuset/Stadsteatern):

Rätten att heta rätt: Debatt om namnlagen

Arrangör: HBT-Liberalerna och Svart Måndag

Vad händer egentligen med namnlagen och var är vi på väg? Är kampen över? Hur säkrar vi de framsteg vi uppnått?

Medverkande: Martin Andreasson är f.d. ordförande i HBT-liberalerna samt arbetar idag med den pågående statliga utredningen om en ny namnlag. Immanuel Trollhare Brändemo är en normkritisk bloggare, aktivist och transaktivist. Christine Sahlström är medlem i HBT-liberalerna, hon låg bakom aktivistvågen som förändrade delar av namnlagen rörande könskonträra namn under 2008-2009. Amanda Brihed är transaktivist, normkritisk bloggare, förgrundsgestalt för den svenska integritetsrörelsen och ledamot i HBT-liberalernas styrelse.

26/7 15:15–16:45 i Studio 3.

***

Att blogga mot normen

Arrangör: Vi som aldrig sa sexist

Panelsamtal där normkritiska skribenter diskuterar bloggens funktion som aktivistiskt och politiskt verktyg. Samtalet kretsar kring vem som har ordet och kring bloggandets förutsättningar för en intersektionell normkritik där bland annat klass, genus och etnicitet problematiseras.

Medverkande: Amanda Svalin, Immanuel Brändemo, Liza Andersson. Moderator: Hanna Hård.

28/7 12:00–12:45 Studio 3.

***

Angår det dig vad jag har mellan benen?

Arrangör: Immanuel Brändemo

Ja, tydligen. Transpersoners könsorgan är en fråga för riksdag och regering – och för dig även om du känner dig hemma i din kropp och aldrig har fått frågan “är du kille eller tjej?”. Immanuel Brändemo berättar om tvångskastreringar på 2000-talet och om rädslan för gravida män.

28/7 17:00–17:45 i Bandler.

***

Bög utan kuk

Arrangör: Tarald Stein och Immanuel Brändemo

Kuklösa killar – är det något för en bög? Är kukfixering ett hinder eller en möjlighet? Penisavund – eller frihet att välja storlek, färg och form efter humör. Är det lättare att ragga på bisexuella killar än på bögar? Är det okej att inte gilla fittor? Fördomar om transmän, cismän och sex dras fram och granskas.

Medverkande: Immanuel Brändemo, Tarald Stein, Mina Gäredal m.fl.

29/7 17:00-17:45 i Studio 3.

***

Störd – och stolt?

Arrangör: Immanuel Brändemo och Simon Holender

Ute ur garderoben – men är du ute ur tvångströjan? Att vara psykfall och hbt-person kan innebära dubbla utanförskap, men också dubbla möjligheter. Immanuel Brändemo, psykfall, och Simon Holender, psykologstudent, samtalar om transkompetent psykiatri och vikten av en psykradikal transaktivism.

Medverkande: Immanuel Brändemo och Simon Holender

30/7 13:00-13:45 i Kafé Klara.
***

Läs mer om programmet här.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Aspiequeer, Bilder, Föreläsningar, Funkis, Genus, Genusforskning, HBTQ, Internet, Könade namn, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Personligt, Reproduktiva rättigheter, Stockholm Pride, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Pride: Ett skavsårsplåster mot könsskav

 1. dam i tofflor says:

  Vilken fin klänning!

 2. Rikkert says:

  Åhh, fina bilderna på dig o T från vårt tält förra året! <3

 3. dam i tofflor: Ja! Jag älskar den paradbilden, ska jag erkänna. Just för att det är två utklädda som tittar igenom bilderna de tagit, lite som om de fotat alla konstiga “normala” människor som stått och tittat på… Och kläderna är underbara 😀

  Rikkert: Tack 🙂 Det var väl du som tog den på mig har jag för mig? 🙂

 4. Rikkert says:

  Jag tror det 🙂

 5. Timortinel says:

  Tack för länkarna, tycker att det är svårt att hitta på Stockholm Prides sida.

  Allt verkar intressant.

 6. Jag har hittat många godbitar, som jag ska försöka tipsa om. Det här är bara min lilla egotripp 😉 Ja, det systemet på den sidan är inte det ultimata, men jag gillar funktionen att göra sitt eget schema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *