Bög utan kuk – en studie i osynlighet

Det är inte lätt att hitta en kille; det visste jag ju redan. Alla mina raggningsförsök är så taffliga att de aldrig leder någonstans. Det var ingen nyhet – men att det skulle vara så himla svårt att hitta en kukfödd kille som kunde tänka sig att ställa upp i ett panelsamtal om sex med transkillar, det visste jag inte.

Tarald och jag började prata om det redan ifjol, och i vintras bestämde vi oss för att göra slag i saken: Vi ville hålla ett panelsamtal på Pride om relationer mellan kukfödda och fittfödda killar. Sedan började jakten på deltagare. Mina fick vi snabbt med oss, men hen är intergender. Vi ville ha en kukfödd kille, helst ickeheterosexuell och sexuell, som hade något intressant att säga om relationer med transkillar. Det borde ju inte vara så svårt, tänkte jag. Jag hade fel.

De flesta jag frågade, eller som andra frågade åt mig, kunde inte, ville inte, vågade inte. Trots mycket hjälp att leta på Facebook och Twitter var det svårt att få tag på någon alls. Det var som om alla transpersoner jag känner hejade på, medan cispersonerna (de som inte är transpersoner) antagligen inte kände sig tillräckligt erfarna, insatta eller berörda för att ställa upp. Efter många om och men hittade Tarald en kille som vi kunde få med oss, och vi anmälde oss och allt började falla på plats. Då var han plötsligt tvungen att ställa in; den kukfödda killen, vårt cis*-alibi, kunde inte komma. Jakten började igen. Den här gången hittade Simon en person som han trodde kunde passa, men som inte riktigt vågade. Däremot fick jag napp hos hans kompis. Äntligen. En kukfödd kille som kan tänka sig att prata om fittfödda killar; att de ska vara så svåra att hitta.

Vi pratade lite, och han verkade bra, men jag kände mig tvungen att ställa några frågor för att veta hur jag ska förbereda panelsamtalet:

“Alltså, en del killar, oavsett om de är homo eller bi eller så, “vet” att de aldrig skulle kunna vara med en transkille, för att de vill ha “antingen eller”. Det är en sån sak som vi kommer att ta upp, varför det är så. Hur ställer du dig till det?”

Vi diskuterade lite fram och tillbaka, men så ville han veta vad jag själv tror. Så jag svarade:

“Många bögar har slagits hårt för sin “bögidentitet” och är rädda att få den ifrågasatt av transpersoner och queera. Därav även osynliggörandet av bisexuella. Många bisexuella är fångade i ett antingen-eller, för att de förväntas vara just antingen homo eller hetero. Och många transpersoner har väldigt mycket skuldkänslor över tex. att inte vara “på riktigt”, som de sedan liksom förväntar sig att andra ska behandla dem utifrån. Vilket de också ofta gör.

Jag tror att det är därifrån fördomarna kommer: Just för att man förväntas vara tydligt man eller kvinna, och definiera sin könsidentitet utifrån sin läggning och tvärtom.”

Han höll med om det. Visserligen är det väldigt förenklat uttryckt, men ju mer jag tänker på det desto mer övertygad blir jag om att det stämmer. Transpersoner får ibland höra att de måste “bestämma sig” för vilket kön de har. Bisexuella får ibland höra att de måste “bestämma sig” för vilket kön de gillar. Det märkliga är att man alltså förutsätter att könsidentitet och läggning skulle vara något man kan välja – utan en tanke på att någon faktiskt skulle välja just det alternativet att inte “bestämma sig”.

Vi fick tag på en till slut, som sagt var. Det kommer att bli ett bra samtal, tror jag, men det är talande hur svårt det var att hitta någon enda kukfödd kille som kunde tänka sig att diskutera relationer med transkillar. Syftet med samtalet är ju just att bryta osynliggörandet av transkillar i den såkallade gayvärlden, och det hade känts ironiskt att inte lyckas få med en enda kukfödd kille.

Vi vill ju vara toleranta mot cispersoner, och inkluderande och accepterande och inte utestänga någon bara för att deras könsuttryck och deras kroppsliga och juridiska kön alla matchar deras könsidentitet, och har gjort så sedan de föddes. Frågan är kanske hur man gör det på ett trovärdigt sätt, när cispersoner oftast inte ens är medvetna om att de är cispersoner.

*) Cis= inte trans.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Föreläsningar, Genus, HBTQ, Internet, Könsidentitet, Personligt, Relationer, Språk, Stockholm Pride, Trans* i media, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Bög utan kuk – en studie i osynlighet

 1. svalin says:

  Som bisexuell kan jag inte förstå hur folk kan tycka det är viktigt att den person man har en relation med har “rätt” könsorgan eller för den delen kön. Det känns lite ytligt. Huvudsaken är väl att man trivs och tycker om den person man har en relation med.

 2. Rikkert says:

  Så nu är det ordnat?? 🙂

 3. svalin: Ja, det är märkligt tycker jag med, att det ändå uppenbarligen är så. Jag har hört förklaringar som:

  1. Jag vill ha en kille ibland, och en tjej ibland. Det är två helt olika drifter, och då duger inte “mellanting”.

  2. Jag tycker det verkar som att transpersoner ofta har så mycket problem, att jag inte vill bli indragen i det.

  3. Jag vet ingenting om transpersoner, så det känns säkrast att låta bli.

  4. Du kan inte säga åt mig vad jag ska tända på! (som om jag gjort det?)

  5. Transor? Nej, så pervers är jag inte.

  Och jag ska erkänna att jag tror att nummer 3 är den i särklass vanligaste.

  Rikkie: Japp 🙂

 4. Paul Stjernberg says:

  Pratade med Rikkie om det här och jag är inte heller rätt person tycker jag eftersom jag är asexuell.

 5. Nej, tyvärr. Annars hade jag frågat dig. För du skulle säkert ha en del bra saker att säga om normer och relationer och så, men inte om den sexuella biten.

 6. Var det inte nån snubbe som skrev här i kommentatorsfältet att han tände extra mycket på transkillar, för att han tyckte dom var mer manliga än ciskillar? Eller har jag bara drömt det?

 7. Jo, men jag är för blyg för att fråga folk jag inte känner. Men däremot har vi hittat en nu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *