Stenåldersdildo – eller penisprotes?

Det händer att jag ångrar att jag inte blev arkeolog, som jag funderade på i gymnasiet innan jag kom på att det var lättare att bli historielärare (som jag i och för sig inte heller blev). Idag är en sån dag. Utgrävningsteamet vid Motala ström har bloggat om ett fynd, som sedan har fått internationell uppmärksamhet.

“Först trodde jag att det bara var ett bearbetat horn och skulle titta lite närmare på det. Men när jag höll upp den kunde jag inte hålla skrattet tillbaka. Och snart utbröt ett allmänt fnitter i hela sålltältet.”

Ett avlångt föremål, snidat i horn. Äldre stenålder. Tolv centimeter långt och två centimeter i diameter, med en tydlig knopp som liknar ett ollon. På den lilla bilden ser det ut som om just den änden är mer nött än den andra. Gissa varför det blir en sån uppståndelse?

Är det en stenåldersdildo, eller något slags redskap? Martin Rundqvist, en annan bloggande arkeolog, spekulerar:

“there are many non-dildoish uses for which it may have been intended. But without doubt anyone alive at the time of its making would have seen the penile similarities just as easily as we do today. If it is actually a pressure-flaker for fine flint knapping, then this would tell us something about how such work was conceptualised in terms of gender.”

Det blir ännu mer intressant när folk som kommenterar hans blogg fantiserar vidare. Signaturen Stefani påpekar:

“It looks like a strap-on dildo. There is a groove at the base which rope could be fastened to and then tied around the waist/hips/legs. The base is a bit curved which could provide clitoral stimulation to the wearer.”

Jag var tvungen att fundera en stund över hur det skulle kunna fungera. En spetsig ände ser inte alls ut som om den skulle kunna fungera, men så insåg jag att Stefani kanske tänkte sig att den inte skulle sitta som en modern strapon med platt bas, utan att den skulle sitta inkilad mellan blygdläpparna.

Tänk om det faktiskt var så den var tänkt att fungera. Det är svårt att avgöra, dels för att jag inte är arkeolog som sagt och dels för att jag bara har några få bilder att utgå ifrån, och det är säkert större chans att den har använts till något helt annat. Ändå är tanken såklart lockande: Vem har isåfall burit den? Och för vad? Om det skulle vara en strapon, hur stor är möjligheten att den har använts för det som idag kallas för tjejsex? Eller pegging? Hur stor är möjligheten att bäraren inte identifierat sig som tjej? Vad hade egentligen stenåldersmänniskor för uppfattning om könsidentitet och kroppsligt kön?

Hemgjord penisprotes, kondomerna med hårgelé är instoppade i tygfodralet

Hemgjord penisprotes, impotent version

Föremålet är “bara” tolv centimeter långt, och om det är tänkt att sitta inkilat mellan blygdläpparna försvinner ännu några centimeter. Kanske är det inte en strapondildo. Kanske är det faktiskt en packer: En penisprotes för transkillar, från äldre stenålder.

Penisproteser för medicinskt bruk är nämligen mindre än strapons som är regelrätta sexleksaker, och den skulle kunna vara tänkt att fungera lite som någon av de “dual”-proteserna som jag sett när jag jobbade med KIMs protesprojekt. Alltså: Det finns proteser som är tänkta att användas som byxutfyllnad, som är mjuka. Det finns proteser som är tänkta att användas vid sex, som liknar strapons, och är hårda. Och så finns det de som försöker kombinera de två, så att man ska kunna använda en och samma protes till vardags och till sex.

En modern variant går ut på att protesen i silikon innehåller en fjädermekanism som gör det möjlig att växla mellan slakt och erigerat läge; en annan innehåller en pump som blåser in luft i protesen så att man får stånd. Det allra enklaste om man absolut vill ha en och samma protes hela tiden borde antagligen vara att ha en som är relativt liten och hård, och som man helt enkelt kan vika ner längs kroppen eller något sådant när den inte behöver vara erigerad. Med andra ord: Om någon på stenåldern skulle tillverka en dual-penisprotes, så skulle den mycket väl kunna se ut ungefär som det föremål som de hittade.

Ja, jag vet: Det går egentligen emot alla mina principer att skriva det här, men det är min privata blogg och ingen akademisk uppsats. Jag har inga som helst belägg för något alls, och chansen att det faktiskt skulle stämma är nog minimal. Förmodligen är det inte en penisprotes använd av en transkille från stenåldern, men tanken är väldigt lockande.

För oavsett vad den där hornpinnen har för bakgrund, så har förmodligen penisavund funnits i alla tider – det har bara inte sett ut som Freud och hans fans tror.

Se bilderna här. DN, AB, Expressen, SvD, CBS, FOX News. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-historia, Intersexualism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Stenåldersdildo – eller penisprotes?

  1. Ja, det tycker jag. Gudars skymning, vad jag ångrar att jag inte blev arkeolog. Och det är inte bara för att jag tror att arkeologer hittar dildos hela tiden 😉

  2. Mellanvärld says:

    Sexleksaker och transpersoner borde väl ha funnits även på stenåldern. *undrar hur transpersoner hade det på stenåldern*

  3. Ja, rimligtvis gjorde det det. Fast jag känner att jag kan för lite om förhistorisk tid för att säga något alls om stenåldern, så jag låter bli 🙂

Leave a Reply