Webbtest: Hur homo- och heteronormativa är Expressens test?

För den som är osäker på sin läggning finns det nu ett fantastiskt test, eller tillochmed två, på Expressens hemsida. Du kan testa både för homosexualitet och heterosexualitet; eller som de kallar det: Gay och straight.

"Är du verkligen straight? Du fick 0 rätt av 11 möjliga. Din heterosexualitet vacklar. Kanske är du homo eller bi."

Själv blev jag inte ett dugg heterosexuell, tydligen – och inte fick jag särskilt mycket homopoäng heller.

"Hur gay är du? Du fick 3 rätt av 9 möjliga. Nej, du verkar inte vara gay. Kanske straight eller bi."

Jag är åtminstone mer gay än straight; något stämmer med Expressens tester. Det jag inte fattar är varför heterotestet har två extra frågor:

"Om du är kille: Känner du dig riktigt manlig? Om du är tjej: Känner du dig riktigt kvinnlig?"

"Om du är kille: Tänder du på och har sex med feminina tjejer? Om du är tjej: Tänder du på och har sex med maskulina män?"

Vad gör de frågorna där? Och varför är sånt bara relevant för heterosexualiteten, om det nu är relevant alls? Det hade varit väldigt spännande om de hade frågat “Om du är kille: Känner du dig riktigt kvinnlig? Om du är tjej: Känner du dig riktigt manlig?” som en del av homotestet, för då hade antagligen en del ärkebögar och urflator gått i taket. För att inte tala om “Om du är kille: Tänder du på och har sex med maskulina tjejer?”. Då skulle ett ja förmodligen leda till smyghomopoäng. Om det däremot stod “Om du är kille: Tänder du på och har sex med feminina män?” så skulle ett ja i rimlighetens namn stämpla en som smyghetero. Eller är det tvärtom?

Självklart fanns det inget test för hur bisexuell man är, och båda testerna förutsätter dels att man är antingen kille eller tjej och dels att man tror att det finns två “motsatta” kön. Jag skulle verkligen vilja se ett test för att avgöra hur mycket cisperson cispersoner egentligen är; alltså hur väl personer som inte är transpersoner verkligen följer könsnormerna.

Det skulle naturligtvis bli väldigt fördomsfullt, och förmodligen skulle inte en enda “klara” testet. Alla människor är könsöverskridare, men det är bara vissa sätt att bryta normer på som anses vara normala.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, Genusforskning, HBTQ, Internet, Kultur och media, Relationer, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Webbtest: Hur homo- och heteronormativa är Expressens test?

 1. Steph says:

  Jag tycker en annan intressant grej är att det står att din “heterosexualitet vacklar” medan du inte “verkar vara” gay. Ska det tolkas som att heterosexualiteten är av naturen given till alla medan homosexualiteten är något som kommer i efterhand?

 2. MarySaintMary says:

  Jag gjorde testen nu, de verkar ha tagit bort de två knepiga frågorna. Så det är ju bra! Håller med dig i övrigt också, plus att allt bara känns så…meningslöst. Spela roll vad man är liksom. Jag fick 3/9 på båda, tycker inte det säger så mycket om mig. Eller, jo, kanske att jag har en rätt avslappnad inställning till hela grejen med kön.

 3. Pingback: How straight are you? IT’S SCARILY ACCURATE! « Oh Mary Saint Mary

 4. Mellanvärld says:

  ”Om du är kille: Känner du dig riktigt kvinnlig? Om du är tjej: Känner du dig riktigt manlig?”
  Då är man väl bög/flata? 😉
  (Alla vet ju att bögar är supermanliga och flator superkvinnliga ;))

 5. Steph: Ja, det reagerade jag också på. Dessutom är det väl en underdrift att säga att den “vacklar” när jag inte fått ett enda heteropoäng.

  Mary: Åh, det var ju bra. Jag gjorde testet sent igår, då var det fortfarande så.

  Mellanvärld: Japp, precis 😉

 6. Maldita says:

  Alltså, om man är bög så måste man ju vara superdupermanlig. Så mycket man att det enda som är manligt nog för en är andra män. Samma gäller för flator, något kvinnligare finns inte än dem. Så mycket kvinna att andra kvinnor är det enda som gäller.

 7. Ja, så måste det ju vara. Självklart. Men då borde jag väl ha fått ett rätt på heterotestet som kryssade i att jag inte kände mig “riktigt manlig”?

 8. Kaia says:

  Jag älskar verkligen att jag får “kanske är du straight” på gaytestet och “kanske är du gay” på heterotestet.

 9. plastbaronen says:

  Enligt testen är jag varken det ena eller den andra heller. Tur att jag åtminstone själv vet vad jag är.

 10. Nu har jag gjort båda testerna, och svarade typ likadant på båda två. Det konstiga är ju att resultaten inte blir helt analoga – på gaytestet får jag “du är nog inte gay, utan bi eller straight”. Fine. Då borde det rent logiskt bli “du är nog inte straight, kanske bi eller gay” när man sen gör straight-testet, men istället får man “din heterosexualitet vacklar”.
  Jaja.

 11. Ja, den där vacklande heterosexualiteten är helskum. Det är som om man tog testet för att man förväntade sig att vara heterosexuell.

 12. Mellanvärld says:

  ”du är nog inte gay, utan bi eller straight” ”din heterosexualitet vacklar”
  Bruten symmetri *gah*

  @Maldita: döm av min förvåning, när jag upptäckte att bögar förväntades vara fjolliga och flator manhaftiga.

 13. djungelsoda says:

  Enligt testen är jag tydligen mer homo än hetero. Betyder det att de håller med mig om att jag är mer man än kvinna? 😛 Med tanke på att jag främst fallit för killar under mitt liv…

 14. Mellanvärld: Inkonsekvens. Vedervärdigt.

  djungelsoda: Ja, om man läser sin könstillhörighet efter sin läggning (vilket cispersoner verkar göra…).

 15. djungelsoda says:

  Jag har på nåt sätt väldigt svårt att tänka mig att Expressen INTE skulle göra det… ^^ Men kalla mig fördomsfull 😉

 16. Jag är också fördomsfull 😉

 17. Savox says:

  Jag uppfattar det testet som antingen ett skämt eller också ett test för att se hur väl man passar in i heteronormen. 🙂

 18. Susanna says:

  På heterotestet fick jag ett rätt av nio, ändå blev resultatet “din hetrosexualitet vacklar”. På homotestet fick jag fyra rätt och resultatet “du är nog inte gay utan bi eller straight”. Jag tycker att det hade passat bättre med svaren “du är extremt gay!” på heterotestet och “din homosexualitet vacklar” på homotestet. 🙂 🙂

 19. Katrus says:

  Intressant alltså, gjorde testen och fick 4/9 homo och 2/9 hetero. Jag är bi, men iaf mer hetero än homo… men det är väl ingen nyhet att expressen är dåliga på att göra tester =P

 20. Savox: Ja, jag tror att det är så det är tänkt, men det blir förvirrande. Och eftersom homotestet saknar just de frågor som kanske snarare handlar om heteronormen än om heterosexualitet, så blir det väldigt skevt.

  Sanna: Hahaha, ja! Varför skriver de inte så?

  Katrus: Nej, det är inte direkt någon nyhet 😉

 21. Moa says:

  Haha nu är inte den konstiga frågan kvar! Jag fick också 0 rätt på straight-testet, heterosexualiteten vacklar minst sagt. Fast det gjorde homosexualiteten också för där fick jag bara 6 av 9. Ge mig mitt bi-test :p

 22. Det vore intressant att göra ett bi-test. Hur ska det se ut, liksom? 🙂

 23. (Ironiskt) bi-test:
  1. Vill du både äta kakan och ha den kvar?
  Svar: Jajamensan!
  2. Fattar du inte att du måste bestämma dej?
  Svar: Nä, det fattar jag inte alls.
  3. Är du rädd för att komma ut ur garderoben?
  Svar: Ja, jag nöjer mej med att sticka ut ena tån litegrann.
  Test-resultat: Ja du är helt klart bisexuell, din mesiga velpotta. Skärp dej och bli homo!

 24. Susanna says:

  Ha ha ha! 😀 😀 😀 Tack Dvärghundenspossen för dagens första asgarv. 🙂 Nu skulle jag vilja ha ett test där man kan testa om man är transofil eller inte också. 😉

 25. Susanna says:

  Jag menade Dvärghundspossen. Sorry.

 26. Hahahaha, det var det bästa testet jag sett! /Stolt velpotta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *