Beelzebub och Immanuel – därför att vissa människor är mer värda ett namn än andra

Dags att summera måndagen, såhär i början på tisdagen. Namnlagsdebatten var väldigt bra. Ja, min egen del av det har jag förträngt, men de andra sa en massa bra saker. Amanda och Christine pratade om rättigheter och Eva Brylla, som är namnforskare, om namnens betydelse i historien.

Jag minns att många skrattade åt vilken godtycklighet man har tillämpat från myndiheternas sida: Det ansågs vara okej att heta Beelzebub, eftersom så få i Sverige idag vet vad Beelzebub betyder. Däremot krävdes det alltså en dom i Regeringsrätten för att tillåta att myndiga personer skulle få ta sig namn som ansågs vara “könskonträra”. Jan-Olov Madeleine berättade hur Skatteverket hade argumenterat i hennes fall: De hävdade att eftersom Madeleine kommer av Magdalena som betyder “kvinna från Magdala” så är det ett olämpligt namn på en juridisk man. Såhär i efterhand inser jag vilken intressant teologisk diskussion det hade kunnat bli ifall Skatteverket hade gjort motsvarande sak i mitt fall, och hävdat att eftersom Immanuel betyder “Gud är med oss” så är det ett mansnamn. Det gjorde de såklart inte; de konstaterade bara att det var ett mansnamn.

Men det där är delvis över nu, för oss som är myndiga. Efternamn är visserligen fortfarande könsbundna – en juridisk man får inte ta sig ett dotter-namn – men för den som är vuxen är förnamn könsneutrala. Det gäller däremot inte minderåriga. En viss, modig ung transperson i publiken (som jag hoppas läser detta – all kärlek till dig) berättade att han hade fått problem med sitt namnbyte eftersom han var tvungen att ha föräldrarnas tillstånd för att få byta namn. Det kan göra det väldigt jobbigt om ens föräldrar inte är så stöttande, utan kanske tillochmed är transfoba.

Kampen om namnlagen är inte över. Det finns fortfarande hinder, och det pågår alltså en utredning om hur namnlagen ska se ut i framtiden. Samtidigt kommer nästa stora fråga: Tvångssteriliseringarna. Det som vi har slagits mot i åratal börjar äntligen leta sig in i mainstreammedia och storpolitiken, med Amanda i spetsen. Imorgon onsdag föreläser jag om just det, klockan 17:00 på Pride House (i Kulturhuset/Stadsteatern). Rubriken är den ständiga frågan: Angår det dig vad jag har mellan benen?

Dagen avslutades med trans-sex; alltså ett samtal om transpersoners sexualitet. Någon sa att transpersoners sexliv har hamnat i skymundan eftersom vi inte ens haft rätt till så grundläggande saker som namn, vård och familj. Jag tror det ligger väldigt mycket i det.

This entry was posted in Föreläsningar, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Immanuel i media, Intersexualism, Könade namn, Könsneutrala äktenskap, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Regnbågsidoler, Reproduktiva rättigheter, Stockholm Pride, Trans* i media, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Beelzebub och Immanuel – därför att vissa människor är mer värda ett namn än andra

 1. Mellanvärld says:

  “Efternamn är visserligen fortfarande könsbundna”
  Varför behöver man ens ha ett efternamn överhuvudtaget?

 2. Minou says:

  Nu är religionsfeministen i mig lite smått sårad av dina FÖRDOMAR Immanuel:
  “eftersom Immanuel betyder ”Gud är med oss” så är det ett mansnamn.

  Hallå!!!
  1: Vem har sagt att Gud är MAN nu plötsligt?? Gud sägs ha skapat människan till Man och Kvinna för att tillsammans vara Guds avbild, sådetså!

  2: Skulle “Må lyckan stå dig bi” vara mans eller kvinnolinjärt? Oavsett Guds ev könsidentitet blir en mening inte könsbestämd: “Mamma är med oss” bör väl en gosse kunna heta, tex?

  😛
  (För er som inte vet: detta är vänligt smågnabb från en nära vän och inte menat som ett allvarligt inlägg)

 3. K says:

  att förbjuda en man att ta ett namn med en kvinnlig betydelse är löjligt. namnet Rani till exempel finns pa skatteverkets lista över könsneutrala namn och betyder “drottning”. vada dubbelmoral?

 4. Pingback: Namnlagen: Har du rätt att heta rätt? « Martin Andreasson (FP)

 5. MiaM says:

  @K

  Skatteverket/PRV är kanske såpass HBT-kompetenta att de vet att dragqueens är juridiska män (queen = drottning, därav passar Rani på en juridisk man) 🙂 🙂

 6. lilla grisen says:

  Män med dotternamn går inte…men kvinnor med sonnamn går det tretton på dussinet av, och det går bra?

 7. dam i tofflor says:

  Hoppsan, där vart jag lilla grisen! Det är ändå jag. 😀

 8. MiaM says:

  dessutom är nästan alla son- och dotternamn baserade kill-förnamn… jag känner till ett enda undantag…

 9. Minou: Det var precis det jag syftade på ju 🙂

  K: Det märkliga är att kvinnor utan problem har fått heta Andrea, fast det betyder “man”…

 10. Pingback: Pride-summering måndag 26/7: Namnlagsdebatt och transfett « trollhare

Leave a Reply