Ett tredje kön eller inga kön – och avsaknaden av nakna snippor på Sergels torg

I mars i år hotade Aftonbladets proffstroll Malin Wollin med att dansa naken från Kalmar till Stockholm och ställa sig på plattan och sjunga om sin snippa, eftersom hon blev så provocerad av tanken på att vissa personer inte vill vara folkbokförda som antingen män eller kvinnor. Vad jag vet var hon inte där idag – i alla fall var hon inte naken – men det var däremot en av de som orsakat Wollins utbrott: Josefin Brink är en av de vänsterpartister som drivit frågan om att införa möjligheten till ett tredje juridiskt kön.

Ja, om man ska vara petnoga, så vet jag inte om Brink var på plattan, men i alla fall i en föreläsningssal kanske tjugo meter därifrån. Hon satt i ett panelsamtal om just ett tredje juridiskt kön, tillsammans med Linus Hedlund från RFSL Ungdom, Jenny Ottosson från INIS, Lukas Romson från KIM och Ulrika Dahl, genusvetare. Moderator var Eddie Summanen.

Diskussionen kretsade mycket runt det rent praktiska: Om man har en möjlighet att få ett annat juridiskt kön än man eller kvinna, vilka skulle komma ifråga för det? Vuxna personer som själva identifierar sig som exempelvis nongender är en sak, men hur är det med minderåriga? Jenny Ottosson förklarade att för vissa av de barn som fötts med otydligt kön skulle det underlätta om föräldrar och vårdpersonal slapp “välja” juridiskt kön åt dem, kanske flera gånger fram och tillbaka. Det gäller i synnerhet en diagnos som 5-alfa-reduktas-brist där det är hela 60% av de som vid födseln tilldelas ett kvinnligt juridiskt kön som sedan utvecklar en manlig könsidentitet och gör en könskorrigering.

Jenny Ottosson

Jenny Ottosson

Alla i panelen verkade vara överens om att ett tredje juridiskt kön, om det nu ska finnas, ska vara en rättighet, och inget som man ska tvinga på någon. Som Lukas Romson påpekade så får det inte bli någon slags judestjärna i passet, utan antingen en praktisk, tillfällig lösning för mycket små barn, eller något som bekräftar ens könsidentitet. Alla verkade också ganska överens om att det inte var ett verktyg för att förändra normer i första hand. Transfobi försvinner inte för att man får ett juridiskt kön som passar ens könsidentitet, men det kan betyda oerhört mycket för de individer det gäller.

Lukas Romson

Lukas Romson

Mot slutet gled samtalet in på om vi alls ska ha juridiska kön, och vad de är bra för. Både Josefin Brink och Ulrika Dahl nämnde diskriminering, alltså att det är svårare att bevisa systematisk könsdiskriminering utan juridiska kön, varpå Lukas kontrade med:

“Vi registrerar ingen annan diskrimineringsgrund. Varför har vi aldrig registrerat etnicitet, som man gör i USA?”

Debatten som egentligen skulle handla om ett tredje juridiskt kön kom alltså att handla om de juridiska könens existensberättigande, till viss del. När det var slut hade jag inte fått särskilt många frågetecken uträtade, utan snarare fler frågetecken – på ett positivt sätt. Diskussionen om ifall det ska finnas ett tredje juridiskt kön är inte över, men det är skönt att hålla den i ett forum där transfoba troll inte får hållas. Jag kan inte påstå att jag saknade en naken Malin Wollin på Sergels torg.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Bilder, Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Internet, Intersexualism, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Politik, Sexism, Språk, Stockholm Pride, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Ett tredje kön eller inga kön – och avsaknaden av nakna snippor på Sergels torg

 1. Mellanvärld says:

  “Vad jag vet var hon inte där idag – i alla fall var hon inte naken”
  Neurotyper håller ju aldrig vad de lovar 😉

 2. Susanna says:

  Å vad bra att du bloggar om Priden, nu känns det nästan som att jag är där fast jag är här, alltså i GBG och jobbar. 🙂

 3. Rasmus says:

  Ursäkta min aspighet, men rent faktiskt fanns aldrig davidsstjärnor i judarnas pass. Däremot ett “J” (för övrigt ditstämplat på grund av att den svenska socialdemokratiska regeringen krävde det).

  Annars tack för en bra text. Malin Wollin får mig att må illa, för övrigt.

 4. Andree says:

  Bra att du skrev om det här, tänkte gå på det idag men blev sjuk 🙁
  Hoppas däremot att kunna gå på din vadjagharmellanbenenärintedinbusiness-grej senare i veckan.
  Hoppas verkligen på ett tredje juridiskt kön i framtiden, eller avskaffande av juridiskt kön. Det är inte kul att genomgå passkontroller när man inte passerar som varken det ena eller det andra och gränsvakterna inte kan tillräckligt mycket engelska för att man, om man vågar, ska kunna förklara vad en transperson är…

 5. Kimberly says:

  Jag minns hennes surmulna krönika som bevisar att hon borde öva upp läsförståelsen om man inför ett tredje kön skulle det vara ett komplent till två som redan finns inte en erättning.
  Ingen hindrar henne från att vara kvinna, tyvärr är det inte heller någon som hindrar henne från att vara fjantig offentlig.
  Sen funderade jag på om hon insåg det orimliga i att springa naken från Kalmar till Stockholm. Det är alldeles för långt, sen kunde man förstås ordna vadslagning om vad skulle inträffa först utmattning, åtal för att springa runt naken alternativt på motorväg eller liknande.

 6. Rasmus: Ja, jag vet det, och det gör nog Lukas med, men jag tolkar “en judestjärna” som ett begrepp i sig, överfört till olika situationer: “en judestjärna i pannan” har jag nog tom. sagt någon gång. Den religiösa symbolen som sådan heter för mig “davidsstjärna”, så det är två olika associationsbanor. /Språknörd 😉

  Andree: Ja, fast det diskuterade de också: att man inte ska förvänta sig att det blir lättare i passkontrollen etc. Det skulle såklart fortfarande finnas en risk att bli diskriminerad (i form av dåligt bemötande) om man visar upp ett sådant pass. Risken är att de istället hakar upp sig på just könsbeteckningen “O” (som i “Other”), tex.

  Kimberly: Jag ser den krönikan som ett skolexempel på hur många transfoba och homofoba värderingar skapas. Man utgår ifrån att någon annans rättigheter måste hota ens egna.

 7. dean says:

  åh, andras rättigheter hotar ens egna… det ska jag lägga på minnet.

 8. Mmm, det är viktigt.

 9. Pingback: Pride-summering tisdag 27/7: Tvångssteriliseringar, omvänd köttmaktsordning och juridiska kön « trollhare

 10. AK says:

  Tänkte bara säga att Josefin Brink inte heller var naken där på seminariet. Det såg jag själv och det var nog lika så gott att alla hade kläder på sig.
  Apropå ämnet – så känns det som att två kön är för få men tre kön är för många.

 11. Haha, det glömde jag nog förtydliga 😉

  Är två kön plus möjligheten att slippa tillräckligt många kön?

 12. Pingback: Juridisk könstillhörighet « Caspian Rehbinder

Leave a Reply