Kissie ger transfobin ett ansikte

Vissa saker gör mig så jävla förbannad och äcklad. Som när stjärnbloggaren Kissie outar en person som antagligen är en transsexuell tjej.

XX, vet ni vem det är..? Det är ingen stureplanbrutta som man kan tro. Det är en MAN (även hennes vän är en man) som lever på att lura killar på Stureplan. Dom har sex med alla, men hur..? Jo dom ger ut sig för att vara oskulder och ber männen ta dom i “2an” för att inte avslöja sig själva.”

Kissie hänger ut tjejen med bild och namn, under rubriken “Dom är män som lurar killar på Stureplan”.

Kissies transkompetens är en sak; jag skulle kunna anmärka på hennes språk, hennes insinuationer om tjejens “egentliga” kön och allt sånt, men det är inte väsentligt. Det stora problemet är själva outandet. Dels för att det är en kränkning i sig, och dels för att det faktiskt är att direkt försätta en människa i fara. Som Amanda, som själv blev tvångsoutad för några år sedan, påpekar:

“En tjej på Stureplan som blir outad som transsexuell riskerar sitt liv. Hatbrotten mot hbt-personer i utelivet i Stockholm är fruktansvärt många och det är ofta omfattande våld eller mord vi talar om. Det sociala livet är förstört för Kim idag och hon har all anledning att frukta för sin personliga säkerhet. Betydligt mycket mer än om hon “bara” skulle varit H- eller B-person. Att vara trans är en social och arbetsmarknadsmässig dödsdom. Så det är med sorg jag ser hur människor som Kissie beter sig. Inte minst som de har ett oerhört starkt inflytande över hur andra människor ser på människor. Det här är under all kritik och värdighet. Jag blir skitledsen då jag ser sånt. Det skär i mig. Helt enkelt.”

Kissies blogginlägg är förtal. Det kallas ärekränkning:

“Straffet för brott av normalgraden är böter. Om brottet är att anse som grovt ska det rubriceras som grovt förtal. Påföljden kan då bestämmas till böter eller fängelse i högst två år. Vid bedömandet av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om uppgiften genom sitt innehåll eller den spridning den fått eller på annat sätt var ägnad att medföra allvarlig skada”

Kissies sätt att outa folk på är jävligt billigt och spelar direkt på heterosexuella mäns förmodade homofobi (som egentligen är transfobi), men jag skulle inte direkt gråta om det blev dyrt för henne i slutändan.

***

Dagens positiva, i alla fall: Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm invigningstalade: “Ni ska inte behöva ockupera oss igen – åtminstone inte så länge jag är generaldirektör”. Madeleine om att öppenhet fungerar för henne, och en bra artikel om tvångssteriliseringar (fast kommentarsfältet och “omröstningen” vågar jag inte titta på). Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Internet, Kultur och media, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

29 Responses to Kissie ger transfobin ett ansikte

 1. Det är faktiskt riktigt illa. Det tyckte jag när jag hörde talas om det här. Men det tycker jag än mer när jag läser ditt inlägg. Visste inte att hatbrotten mot HBT-personer i Stockholms uteliv var stort, men det förvånar mig väl inte heller direkt.

  Är det anmält? För om man riskerar andra människors liv på ett så billigt sätt känns det rätt självklart att man bör få ta konsekvenserna av sitt handlande också.

 2. svalin says:

  Jag är inte förvånad över att hon outar och förtalar folk för det gör hon ju hela tiden verkar det som, i det här fallet kommer det kanske få mycket mer allvarliga konsekvenser just på grund av att det förekommer hatbrott.

 3. Hallor says:

  fy fan. det är allt jag kan säga.

 4. felmoftan says:

  Instämmer naturligtvis i allt väsentligt – att det är vidrigt och borde vara kännbart straffbart att göra som hon gjorde, och att den outade borde få ha sluppit det och fortsatt ordna sitt liv som hon ville, och att de där männen som är så rädda att råka ligga med en f.d. man är fjantiga små fjompor som borde gå hem och leka med sina dockor.

  Därmed går jag över till att nörda ner mig i semantiska detaljer: Påståendet att männens förmodade homofobi egentligen är transfobi är väl korrekt på sitt sätt, men på ett psykologisk-mystiskt plan är det väl mer korrekt att tala om homofobi. Det är ju inte andras homosexualitet de är rädda för, utan sin egen, som de kan “drabbas” av om de ovetande “har sex med en man”.

  Sen undrar jag: Förutsätter inte brottet förtal att påståendet är osant? Nu menar jag påståendet om att vederbörande är transsexuell. Påståendet att hon skulle “lura” folk att “ha sex med en man” kan förstås bevisas vara osant, så det skulle ju vara den angreppspunkten då.

  Se där lite nörderi vid morgonkaffet.

 5. Minou says:

  Felmoftan:
  Nix, det måste inte vara osant, att hänga ut personer för att åsamka dem skada är straffbart, oavsett om påståenden har sanningshalt eller inte. Vilket är bra, ingen ska behöva ha en “rättegång” om sin person för att slippa hängas ut. Alla har rätt till sina liv och sin integritet.

 6. Viccan says:

  Tjejen som “Kissie” hängde ut är transsexuell. Hennes livssituation har drastikt förändrats till det sämre, då hon känner olust att gå ut.

  Var på Sveriges första MIss Transexuall-tävling i går och märkligt nog var “Kissie” där.
  Letar hon nya offer att hänga ut?

 7. Minna says:

  Det verkar som att Kissie som de flesta andra modebloggare får sin beskärda del av negativa kommentarer. De flesta kommenterar hennes utseende, men många kommenterar även att hon är taskig mot allt och alla. Hon kommer inte att ha många vänner kvar i slutändan och jag tror att hon redan skördar frukterna av sitt skvallrande.

  Hoppas att den outade tjejen inte kommer att råka illa ut på grund av det här.

 8. Elin says:

  Fan vad ledsen och arg jag blir. Kissie är i mina ögon en ond person. Nu handlar det inte bara om att provocera längre, hon utsätter människor för fara.
  Hoppas du har det bra på Pride! Är så avis som inte kan vara där.

 9. maukonen says:

  Om jag har förstått det hela rätt så är det inte första gången denna Kissie outar någon.

  Helt bedrövligt beteende av denna bloggande blondin.
  Jag förmodar att att Kissie inte har något samvete eller annat som hindrar henne i att skaffa en hög besöksfrekvens på sin blogg med vilka medel som helst.

  Jag hoppas att Kissie får smaka på sin egna medicin och förhoppningsvis inser och förstår vad hon ställer till med.
  Men det är väl förmodligen för mycket att hoppas på.

 10. Jonny says:

  kissie hänger ju ut folk på samma simpla sätt som aftonbladet hängde ut sven-otto littorin, ren ärekränkning i båda fallen!

 11. Bo, men frågan är vad som räknas som lurendrejeri här. Om en transsexuell tjej har sex med en kille utan att berätta hela sitt livs historia för honom, har hon alltså lurat honom då? Har hon handlat fel?

  När jag var swinging singel hade jag nog sex med flera killar utan att det kom fram att jag var inflyttad och ursprungligen lantis. Innebär det då att jag har gått runt och lurat killar att ha sex med en lantis?

 12. Förresten så fattade jag inte vad det handlade om när jag läste det här Kissie-inlägget tidigare. Jag brukar inte läsa hennes blogg eftersom jag sällan fattar vad hon menar med sitt förvirrade språkbruk, plus att jag bara blir illa till mods av det otroligt hatfyllda kommentators-fältet där folk verkar tävla i vem som kan hata Kissie mest… Men ovanstående inlägg länkade Bad-Girl-Liza till. Jag tänkte såhär ungefär när jag läste det:
  “Hahaha, nu har Kissie blivit helt vimsig i bollen… hur sjutton skulle en kille kunna lura en annan kille att han var tjej? Skulle en bög liksom klä ut sej till tjej och sen lura hetero-killar att ha homosex med honom? Som att dom inte skulle MÄRKA att det var en kille egentligen? Nånstans under sexets gång kanske man liksom tar varandra i skrevet, och vips så skulle ju det hela vara avslöjat… Haha vilken sjuk skröna att det skulle finnas bögar som går runt och lurar killar i säng på det sättet.”
  Ja typ så tänkte jag. Jag måste ju vara helt trög som inte fattade att det handlade om stealthande TS-tjejer förrän jag läste Trollhares förklaring…

 13. Bo says:

  Dvärghundspossen:

  Det är en viss skillnad.
  Men det förstår du säkert.

 14. Bo, ja jag förstår ju att många människor TYCKER det är en himla skillnad. Men man kan ju ifrågasätta varför.

  Anta att en kille tycker själva tanken på att ha sex med en post-op trans-tjej är väldigt avtändande. Men så är han ute på krogen, träffar en snygg tjej, hånglar, blir kåt, har sex. I efterhand får han veta att det var en post-op trans-tjej. Så han tyckte tjejen var sexig, men han hade inte tyckt det om han hade vetat i förväg vad han vet nu. Och? Själva grejen att man har sex med nån som man tycker är het, men man skulle INTE tyckt personen var het om man vetat mera om honom/henne, det händer ju hela tiden.
  Här kommer ett exempel på detta som är bättre än mitt lantis-exempel: När jag var swinging singel var jag bara ute efter gother, syntare och indie-kids, och tyckte att sport-jocks var otroligt avtändande (iaf på den manliga sidan). Anta nu att jag hade träffat en het kille och hade sex med honom, och sen fick jag reda på i efterhand att han egentligen var en sport-jock som bara klätt ut sej för halloween. Jaha, då tyckte jag alltså att killen var sexig pga bristande information, och jag hade inte haft sex med honom om jag vetat alltihop. Och? Det innebär ju inte att det hela är HEMSKT och att jag ska bli UPPRÖRD… det är helt enkelt sånt som händer om man är ute och raggar, och har sex med folk som man inte vet precis allt om.

  Anledningen till att folk ändå tycker det är värsta skillnaden är ju bara att så många har HBT-noja. Kan du inte bara erkänna det?

 15. Rasmus says:

  Men är det någon som har anmält då?

 16. Zettermark says:

  Omoget, elakt och trångsynt! Jag skulle tro att straffet kan skärpas då det alltid räknas som hatbrott om transpersoner utsätts. Hoppas den utsatta tjejen anmäler!

 17. Bo says:

  @Dvärghundspossen:

  “Anledningen till att folk ändå tycker det är värsta skillnaden
  är ju bara att så många har HBT-noja.
  Kan du inte bara erkänna det?”

  Måste det vara en åsiktsdiktatur?
  Kan inte var och en få bestämma
  själv vad denne skall tycka om tex.
  HBT frågor?
  En del är kanske värsta supporter
  av RFSL och andra kanske tycker
  helt annorlunda.
  Det är läskigt vad många är som
  du, dvs åsiktspolis.

 18. Rasmus says:

  Bo,
  Fint att när du har slut på argument i en diskussion börjar kalla motståndarsidan för åsiktpolisen. Tala om att lägga sig platt och erkänna för alla – utan att kunna erkänna för sig själv – att man förlorat debatten…

 19. Susanna says:

  Bo: jag tycker att det är läskigt att så många är som du, dvs troll. 😛

 20. Nu har ju inte jag nån makt att bestämma över andras åsikter (vilket väl borde vara definitionen av en åsiktspolis). Däremot kan jag tycka att folks åsikter är dåliga och att dom har fel.
  Det är ju f ö nånting jag delar med alla andra människor – att jag tycker vissa åsikter är bra och andra dåliga, att vissa har rätt och andra har fel. Jag tvivlar på att det finns en enda människa som håller med om allas åsikter samtidigt, och OM det fanns en sån människa så skulle han ju vara galen.

 21. Minou says:

  Folk som vill veta ALLT om den de har sex med kan ju ha sex med sig själva. Problemet löst.

 22. Minous kommentar var lysande!

  För er som undrar: Ja, det är anmält, och jag håller tummarna för att det leder någonstans. Men ffa hoppas jag att den tjejen som blev outad mår okej.

 23. Lejonel says:

  Extremt upprörande! Har ingen aning om vad/vem denna “Kissie” är, men om det alltså är en flicka som finns på riktigt, borde hon få känna på att ta ansvar på riktigt för vad hon skriver.

  Viccan: Så du såg den här Kissie på Miss Transsexual-tävlingen?? Men blev hon inte uppträngd i ett hörn för att äta sitt eget bajs???
  Bra att hon är anmäld.

 24. Ja, det förvånar mig att hon var där, men jag är glad ifall folk uppträdde civiliserat mot henne…

 25. Lejonel says:

  Nå, tur att inte jag var där då….. >:-)

  Fast nä, jag har hittills inte varit handgriplig mot folk som inte inlett handgripligheter mot mig… men risken finns att jag envisats med hon skulle förklara sig.

  [redigerat]

 26. Jag blev tvungen att ta bort den sista meningen, det var över gränsen. Men jag önskar att ifall jag hade träffat och känt igen henne vågat ställa henne mot väggen. Det hade varit väldigt intressant att få höra hennes förklaring…

 27. Lejonel says:

  Sorry, tänkte inte på att jag ställde till det i din blogg!

  *kanske lite post-Pride-morrig*

 28. Fullt förståeligt 🙂

Leave a Reply