De flesta i prideparaden ser inte ut som om de gått vilse på väg till prideparaden

Det går inte att förtränga det längre: Pride är definitivt slut för i år. Tidningarna skriver inte längre om HBT-frågor varje dag, och bilderna är lite mindre färgglada.

Det är nästan ett helt år kvar till nästa pridefestival, men jag tänkte ändå vara lite förutseende och förebygga det eviga gnället som alltid dyker upp innan Pride. Nästa gång någon säger att Pride sprider fördomar om HBT-personer, eller att “de homosexuella” som går i paraden inte borde “spöka ut sig” om de vill bli “accepterade som vanliga människor”, så kommer jag att länka till det här inlägget.

 1. Pride är mer än en parad. Det är en hel vecka av olika arrangemang: Föreläsningar, seminarier, paneldebatter, workshops, konstutställningar, teaterföreställningar, filmvisningar, konserter… och en parad.
 2. Pride är inte (bara) sex. HBT och SEX innehåller visserligen lika många bokstäver, men det är inga synonymer för det. De flesta människor – på Pride och överallt annars – är sexuella, och en del punkter på Pride handlar om sex, men det finns väldigt mycket annat. Det är bara det att den som läser prideprogrammet med normativa ögon läser in ohämmat knullande i allt, kanske i synnerhet om det står “poly” eller “trans”. Det säger antagligen mest om den som tolkar.
 3. Sex är inte farligt. Om de som moraliserade över Pride skulle rasa på samma sätt över bilder från karnevalen i Rio så skulle jag på något sätt förstå att det faktiskt finns en genuin kroppskräck bakom, men eftersom det inte är någon som klagar på det så utgår jag ifrån att det handlar om någonting annat än rädsla för nakenhet.
 4. De flesta i prideparaden ser inte ut som om de “gått vilse på väg till prideparaden”, som jag skrev ifjol i ett öppet brev till Marcus Birro, apropå transpersoners synlighet. Alltså: De flesta som går i paraden ser inte ut som den stereotypa paraddeltagaren; den där som man ser på tv och i mainstreammedia.
 5. Anledningen till varför bilden av pride bland de som inte varit där själva ser ut som den gör är väldigt enkel: Det säljer. Mainstreamgammelmedia är sällan särskilt intresserade av att visa bilder på personer som ser ut som om de var på väg till ICA, och de har länge varit väldigt fixerade vid att prata om “homosexuella” som någon slags aliens. Det sistnämnda börjar faktiskt förändras, lite smått, även om det är långt kvar. Hursomhelst är det knappast något man kan lasta pridefestivalen eller besökarna för.

Med det sagt vill jag länka till några inlägg som förklarar det hela närmare, så jag slipper upprepa mig:

I glada martyrers sällskap

Analsexets lag

Homospeciell och könsförbytt

Normo pride

Mina inlägg från Stockholm Pride 2010

Jag vill också passa på att visa några av alla bilder jag tog under paraden, som är den sortens bilder som inte brukar synas i tidningarna och i tv-inslagen. För den som vill se ännu fler bilder har jag lagt upp en hel drös på Flickr.

Stockholm Pride 2010

Två stolta blivande föräldrar till en regnbågsbebis

Stockholm Pride 2010

Föreningen KIM, som jag gick med

Stockholm Pride 2010

Polyamorösa och relationsanarkister

Stockholm Pride 2010

Glada folkmassor som dansar

Stockholm Pride 2010

Sahar med fru

Stockholm Pride 2010

Kurdisk stolthet

Stockholm Pride 2010

Unga rörelsehindrade

Stockholm Pride 2010

Golden Ladies

Stockholm Pride 2010

Stolt präst, framför EKHOs lastbil

Och så några bilder av den sorten som brukar synas – det vill säga bilder på dragqueens, bar hud och kändisar:

Stockholm Pride 2010

Två väldigt gröna dragqueens går med Centerpartiet. Antar att det är Ursula (Fredrick Federley) närmast kameran. Andreas Carlgren föredrar däremot att draga i blå skjorta och khakibyxor.

Stockholm Pride 2010

Rick Falkvinge, Signe Rocklin och andra piratpartister

Stockholm Pride 2010

Person med bröst dansar med bar överkropp

Stockholm Pride 2010

Geisha

Stockholm Pride 2010

Gudrun Schyman, Tiarafeministen och andra från F!

Stockholm Pride 2010

Amanda Brihed, Folkpartiet

Stockholm Pride 2010

Mona Sahlin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand går med det rödgröna blocket, såklart

Stockholm Pride 2010

Två tjusigt klädda personer i obeskrivbara dräkter. Av misstag råkade jag få med Filippa Reinfeldt och andra moderater i bakgrunden.

Stockholm Pride 2010

Babsan åker vagn efter en unghingst

Stockholm Pride 2010

SLM kör samma stil varje år, och jag tröttnar aldrig.

Folk som har skrivit om mig:

Intervjun i DN med mig och Fredrik om tvångssteriliseringar

Både Prides egna reportrar och Makthavare har skrivit om Att blogga mot normen; panelsamtalet jag var med i. Pride har också skrivit om Bög utan kuk, och Makthavare om namnlagsdebatten.

Några länkar till bra texter av olika slag med prideanknytning:

Amanda Brihed om mänskliga rättigheter

Andreas Lundstedt om den allvarliga sidan av Pride

Tvångssteriliseringar kan slopas

Intervju med Jan-Olov Madeleine (och det är första gången jag ser en DN-artikel som använder “hen”. Yay!)

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, HBTQ, Immanuel i media, Internet, Kultur och media, Personligt, Politik, Sexism, Språk, Stockholm Pride, Trans* i media, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to De flesta i prideparaden ser inte ut som om de gått vilse på väg till prideparaden

 1. Julia says:

  Tror inte det var Federley, jag såg honom off-drag precis innan paraden.

 2. plastbaronen says:

  Jag hoppas verkligen jag kan vara med nästa år. I brist på det har jag läst ganska flitigt. Inte bara artiklar och blogginlägg, utan även kommentarerna, som speglar en del av de föreställningar folk har. Dels naturligtvis uppfattningen om Pride som endast ett sexjippo, men också en annan grej…
  http://plastbaronen4.wordpress.com/2010/07/31/tvang-ar-inte-var-agenda/

 3. dean says:

  Önskar att man kunde smälla upp det här blogginlägget stort över hela sverige… vilken allmänbildning.
  undran: vilka är SLM?

 4. Bo says:

  Jag hoppas paret på bilden som är blivande föräldrar har en känd pappa med i bilden så att barnet slipper växa upp ovetande om halva sitt urprung. Det är en mänsklig rättighet.

 5. Susanna says:

  SLM = Scandinavian Leather Men. Bögar som gillar läder och gummi, ungefär. 🙂

 6. Julia: Ah, okej. Det finns fler som gillar ögonskugga och tyll 🙂

  Plastbaronen: Ja, jag vet. Det är tjatigt.

  dean: Scandinavian Leather Men. En fetischklubb för män alltså, kanske ffa “läderbögar”.

  Bo: Det är också en mänsklig rättighet att slippa vara tvungen att redogöra för sina relationer och sitt eventuella sexliv inför random person som har åsikter om hur man lever sitt liv, så därför tänker jag inte diskutera det.

 7. degbunke says:

  Jag såg dina bilder på flickr – du hade fått med min skitsnygga frisör på ett par bilder också, minsann. (Mad Hatter-killen) Fast han är snyggare utan kostymen, även om kostymen är fantastiskt snygg i sig. Stans mest hångel-inbjudande mun sitter på en bög, och jag är tjej. Jävla osis, ju. Män ja’ ä’ intä bittär, näj då… 😉

 8. Ylva says:

  “Två tjusigt klädda personer i obeskrivbara dräkter. Av misstag råkade jag få med Filippa Reinfeldt och andra moderater i bakgrunden.”

  Det största misstaget var väl inte fru Reinfeldt utan minister Ask.

  Annars fina bilder. Kul att se din variant av Pride. 🙂

 9. degbunke: Snygga killar är ofta bögar. Det var väl därför jag blev en själv 😉

  Ylva: Åh, jag var inte helt säker på att det var Beatrice Ask, så jag vågade inte skriva det. Öht så såg jag faktiskt INGEN av politikerna när jag faktiskt tog korten, med undantag för Schyman och Brihed. Falkvinge fick jag tex. med när jag skulle fota Signe, och upptäckte det först när jag satt och tittade igenom bilderna i lugn och ro. Min ansiktsblindhet ställer till det om jag ska vara mingelfotograf 😉

 10. degbunke says:

  Du har rätt om det där med snygga killar. Men jag känner iaf två riktigt snygga heteron också. Hångelchanserna med dem är tyvärr också lika med noll, dock. Men det beror inte på deras läggning, utan annat. =P

 11. Det där är märkligt. Kukfödda killar jag känner suckar ofta över att “alla snygga killar är hetero”. Är det “we all want what we can’t have” som ställer till det?

 12. degbunke says:

  Ja det är säkert så det är. Gräset är grönare på andra sidan. =P

 13. nisselindblom says:

  Även om Pridefestivalen är slut så är det valrörelse fram till 19 september. Så länge kommer politikerna att vara tillgänliga utnyttja det. Tänk på Göran Hägglund som jag tycker gjorde ett bra magplask och han hoppas säkert alla skall glömma hur KD behandlade pridefestivalen. jag skick med 2 länkar också.
  http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/07/juli-28-2010-kd-styr-alliansens-hbt.html, http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/06/juni-7-2010-vill-helst-inte-att.html

 14. Ja, så tänker jag med. Det gäller att smida medan järnet är varmt, men inte förvänta sig för mycket för då blir man bara besviken. Svår balansgång. Men hursomhelst så är definitivt KD alliansens svagaste länk. Utan tvekan.

 15. Moa says:

  jag vet inte hur många år jag tänkt att jag ska åka upp till stockholm för pride. nästa år borde det nästan bli ett nyårslöfte så jag kanske kommer dit…

 16. Ja! 🙂 Jag vet nog inte heller i hur många år jag önskade att jag kunde åka, men jag minns den sommaren 2002 då jag längtade så mycket att jag grät, men inte vågade. Fem år senare förlorade jag prideoskulden 😉

 17. Pingback: Från ett snart tvångssteriliserat psykfall: Öppet brev till Marcus Birro – del II « trollhare

 18. Pingback: Pride-summering lördag 31/7: Sju tusen meter paradpromenad « trollhare

 19. Pingback: Thomas Beatie – invigningstalare på Stockholm Pride 2011! | trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *