Ska transfober få gå på offentliga toaletter?

En gång i tiden påpekade jag att könsneutrala toaletter inte alls är någon skitsak, utan rentav nödvändigt. Det borde ingå i definitionen av tillgänglighet, och kan dessutom vara ett litet steg bland många för att förebygga hatbrott. Nu har det faktiskt hänt något. Carin Jämtin och Dag Larsson presenterar Socialdemokraternas HBT-politiska program för Stockholm:

“Om Socialdemokraterna vinner i Stockholms stad och län lovar vi att:

 • Införa ett borgarråd i Stockholms stad med särskilt ansvar för hbt-frågorna.
 • Satsa 1,5 miljoner kronor på RFSL Stockholms hbt-fritidsgård Egalia. Denna typ av verksamhet är viktig och behövs i Stockholm.
 • Se till att det finns könsneutrala toaletter i stadens offentliga verksamheter så att man inte måste välja mellan tjej- och killtoaletten.

Vi vill också att:

 • Stockholms förskolor ska ha ett medvetet genus-, köns- och hbt-tänkande.
 • Stockholms skolors sexualundervisning ska ha med ett tydligt hbt-perspektiv.
 • Äldre hbt-personer ska kunna välja hbt-äldreboende i kommunal regi.
 • Stockholm stad som arbetsgivare aktivt ska arbeta mot alla former av diskriminering och höjer sina medarbetares kompetens (hbt-certifiering).
 • Stockholms stadsmuseum ska inrätta en ”hbt-avdelning”.
 • Förbättra bemötandet av regnbågsfamiljer inom mödra- och förlossningsvården.
 • Förbättra stödinsatserna till HIV-positiva och redan insjuknade i aids genom psykosociala stödinsatser.”

Och av detta är det alltså toaletterna som får uppmärksamheten. Transpersoners behov av att kunna gå på toa utan att bli ifrågasatta av andra toabesökare, utkörda av vakter och kanske i värsta fall utsatta för transfoba och homofoba hatbrott blir förlöjligade och ifrågasatta. Det är nämligen inte så enkelt som Jinge får det att låta som:

“Möjligen kan det vara jobbigt för en manlig transa att kliva in på damtoaletten när han är klädd som kvinna, men han får väl träna på saken. Kvinnor klädda som män får väl låtsas att göra ”det andra” på muggen så de kan stänga om sig. De får av lätt insedda skäl svårt att stå vid urinoar-rännan bland män utan att väcka viss uppmärksamhet.”

Det är inte så himla enkelt att veta vilket kön man blir läst som. Den som uppfattas som man och kliver in på damtoaletten riskerar att bli utkörd, kanske tillochmed hotas med anmälan. Den som uppfattas som kukfödd transperson och kliver in på herrtoaletten riskerar på sina håll att bli utsatt för transfobt våld. Och den som inte vet vad den uppfattas som av personer som inte känner henom – vilket kan växla från ett ögonblick till ett annat – får det jävligt jobbigt. Detta oavsett om man är kukfödd, fittfödd eller född med något mittemellan. Detta oavsett om man rent juridiskt är man eller kvinna, eller om ens könsidentitet är man, kvinna, både och, ingetdera, flytande, osäker eller något helt annat. Detta oavsett om man är transsexuell, f.d. transsexuell, intersexuell, transvestit, intergender, transgender, dragking, dragqueen, genderfuck, agender, bigender, postgender, eunuck, two-spirit, hijra, kathoey – eller helt enkelt bara en person som råkar se androgyn ut.

Chris Crocker om toalettapartheid på youtube

Men Jinge tycker i alla fall att transpersoner ska gå på den toalett som matchar ens sociala kön; det är det långt ifrån alla som håller med om, även om det ställer till problem för de som faktiskt inte passerar som varken man eller kvinna. En del tjatar envist på om kuk eller fitta, och när frågan kom upp på Qruiser – som kallas för HBT-community men vars forum till stor del är VM i homonormativitet – var det någon som hävdade att det var enkelt att avgöra vem som skulle gå på vilken toalett: Det är ju bara att kolla kromosomerna.

Nu orkade jag inte tjafsa, så jag frågade inte vilken toalett de som föds med XXY respektive XO (dvs. bara en X-kromosom) ska gå på. Jag frågade inte heller varför det är viktigt att jag – som har helskägg och XX-kromosomer – går på en damtoalett och inte på en könsneutral toalett. Istället nöjde jag mig med att konstatera vad som rimligtvis borde vara konsekvensen av ett sånt resonemang:

“De allra flesta människor vet inte vad de har för könskromosomer. Med andra ord borde de flesta människor inte få gå på offentliga toaletter.”

I praktiken är det nämligen så det kan se ut för transpersoner: Folk runtomkring oss har åsikter om vilken toalett vi borde använda, men deras åsikter går så ofta emot varandra att jag ibland får en känsla av att jag inte borde gå på toaletten alls. Men till skillnad från de flesta människor så vet jag vilka kromosomer jag har – och om transfober insisterar på att det är mina kromosomer som avgör vilken toalett jag ska använda, så får jag åtminstone gå på toaletten. Så jävla illa är det nämligen, att jag hellre traskar in med mitt helskägg på damtoaletten än inte kissar alls.

Jag skulle dessutom gissa att de flesta av de som säger sånt aldrig själva har gjort en kromosomodling. Det är antagligen mycket vanligare att transpersoner vet vilka kromosomer de har än icke-transpersoner, eftersom det för transsexuella ingår i deras könskorrigeringsutredning, och dessutom antar jag att de personer som har utretts för något intersexuellt syndrom också vet vad de har för kromosomer. De flesta andra människor har liksom sällan någon anledning att verkligen säkert ta reda på hur deras könskromosomer ser ut. Så då slipper jag i alla fall möta så många transfober på offentliga toaletter.

Läsvärt: Hanna Fridéns guide till könsneutrala toaletter. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Genus, HBTQ, Internet, Intersexualism, Kultur och media, Politik, Sexism, Trans* i media, Transitionsdagbok, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Ska transfober få gå på offentliga toaletter?

 1. C. D. Lind says:

  När jag, klädd i volontärtröja, stod utanför toaletterna (som hade transgendersymbol) i House förra veckan fick jag hjälpa flera förvirrade människor som inte förstod att det var helt okej för dem att gå in på vilken toalett de ville… Tragiskt hur “könat” vi tänker!

 2. Elin I. says:

  Undrar om personen som skrev det där om kromosomer hade tänkt sig att det skulle sitta uppe en liten könskromosoms-testapparat utanför varje dörr …?

 3. MiaM says:

  Chris Crocker FTW!

 4. Ja, jag vet. Det är rätt skrämmande. I synnerhet när det är såna där ställen där det bara finns “lösa toaletter” (tex. två toaletter i varsitt litet rum med handfat etc därinne, med en dörr ut till en vanlig korridor) är det ju helt meningslöst att könsindela.

  Jag tycker btw att det är intressant att det INTE verkar finnas någon större noja bland kukfödda killar att det ska dyka upp biotjejer på herrtoan, när de står vid pissrännan. Alltså, att fittbärare ofta inte kan kissa stående (iaf inte utan att märkas) är en sak, men om man är rädd för att bli antastad av bögar borde man väl vara minst lika rädd att bli antastad av tjejer? Borde det inte vara en noja att odla: En kille står vid pissrännan och kissar när det plötsligt kommer in en person som han läser som tjej. De flesta tjejer är hetero- eller bisexuella, och ur ett cisnormativt perspektiv har ingen person som ser ut som en tjej någon anledning att gå på herrtoaletten – alltså är risken stor att hon är där för att trakassera honom sexuellt… Men det såklart: Det är lättare att tro att alla som man läser som “bögar” är ute efter en, än att gå runt och vara rädd för tjejer…

 5. mrperfect72 says:

  Det aer naer skitnoediga tjejer stormar in foerbi pissoarerna som man inser att damernas toalett ska gaestas naesta gaang man vill ha en laang skoen touchdown. 😉

 6. dean says:

  Men Immanuel, har du glömt att killar varken kan bli antastade eller våldtagna av tjejer? Tjejer har ju ingen sexdrift jue. ;P

  Vad är argumenten för att alls ha könade toaletter? Jag har aldrig hört ett enda vettigt argument.

 7. Argumenten brukar vara:

  1. Killar står upp och kissar, och det skvätter så det blir ofräscht att sitta ner.

  2. Tjejer känner sig otrygga med att dela toalett med killar.

  I ärlighetens namn har jag bara hört 2) från engelskspråkiga kulturer, där det ofta i praktiken inte finns några könsneutrala offentliga toaletter alls.

  Men ärligt talat, det är fanimig dags att lära sig att sitta ner och kissa om man inte redan har gjort det. Finns det inte redan en toaring som enbart fungerar om man sitter ner? Alltså: En där locket fälls ner automatiskt om ingen sätter sig på ringen. Eller har jag drömt det?

 8. plastbaronen says:

  Nå, jag har faktiskt hört argument 2 från en tjej personligen. Hon tyckte det var obehagligt att toaletterna på en camping inte var åtskilda i damers och herrars. Och jag kan faktiskt förstå den uppfattningen.

  Man behöver ju inte ta bort dam- och herrtoor, bara se till så att det finns fler könsneutrala.

 9. MiaM says:

  Förutom att “tjejer inte har nån sexualitet” så “kan” killar inte bli antastade av tjejer eftersom killar “alltid vill ha sex med alla tjejer”…

  Touchdown = att bajsa en så lång bajskorv att ena änden nått vattenytan i toaletten innan andra änden lämnat rumpan. Dagens äckel-päckel-kunskap förmedlad.

  Min erfarenhet är att tjejtoaletter och killtoaleter ofta är nedsunkade på olika sätt när de väl är nedsunkade. På en tjejtoalett kan det ligga papper å elände överallt längs väggarna på golvet ungefär, medan på en killtoalett så kan det finnas kiss, snus å annat päckel där man inte vill ha det. Jag föredrar nedsunkningsvarianten man ser på tjejtoaletter, men det bästa vore ju faktiskt om publika toaletter faktiskt städas ordentligt tillräckligt ofta…

 10. Fattar inte varför en del hetro (eller homo) normativa människor har så mycket åsikter om vilken toalett man använder? Det är ju faktiskt DOM som gör det till en fråga för oss transpersoner. Hade inte DOM bryt sig hade inte jag behövt göra det heller, utan skulle kunna gå på toaletten utan att behöva bry mig…

 11. Plastbaronen: Det kanske handlar om hur man har byggt anläggningen till viss del. På en camping kan det vara lite speciellt, eftersom toaletterna är lite avsides och glesbefolkade nattetid. Samtidigt vet jag inte om det är säkrare att ha könsuppdelade toaletter för det.

  MiaM: Ja, på tjejtoan ligger det ofta papper i drivor, eftersom många tjejer lägger papper på ringen innan de sätter sig. Det var det första jag märkte när jag började gå på herrtoaletter, att de var “rena” på så sätt. Men det finns inget som säger att det inte är kiss på ringen på damtoaletter heller, och det äckligaste jag sett – utsmetat, stinkande bajs på golvet och väggen – var på en damtoalett.

  Alexa: WORD!

 12. Susanna says:

  Jag tycker att det äckligaste är när killar (jag tror det är killar iaf, tjejer brukar inte stå upp och kissa lika ofta som killar) har kissat på golvet framför toastolen, och oftast även på själva toaringen för de har såklart inte orkat lyfta upp ringen innan de börjar kissa. Så är det ofta på mitt jobb eftersom vi har “könsblandade” toaletter på övervåningen där omklädningsrummen är, då får man börja med att lägga papper på golvet för att inte kliva i ngn annans kiss, och sen får man torka toaringen för att inte behöva doppa rumpan i nån annan kiss. Även på tjejtoan en våning ner är det så, man måste alltid dubbelkolla ringen innan man sätter sig ner för att inte bli blöt i baken. Däremot lägger jag aldrig papper på ringen innan jag sätter mig, om det är baskelusker kvar på ringen efter att man har torkat av den så tror jag knappast att man motar bort dem med ett tunt pappersark. 🙂 Fast ngt som är ännu värre än floder av kiss är att gå in på en toalett där ngn nyss har rökt en cigarett, det händer rätt så ofta på mitt jobb. :/

 13. Lejonel says:

  Mia: Arrghh…. Ännu en äckla-din-nästa-glosa inlärd….. tack kära du! 🙂

  Tur att vi har könsneutrala toaletter på jobbet….. och dessutom har jag renliga kolleger.

  Elin I: Jepp, visst är det spännande hur enkelt folk tycker att saker är, som de inte kan något om. Favoritreplik: “Men hur svårt kan det va??”…..

 14. MiaM says:

  Ja, usch, kiss på golvet är blä. I Pride Park var det kiss på golvet på en del toaletter, vilket fick mig att slänga ut en massa toapapper för att bli av med det värsta kisset, varpå det egentligen blev ännu sunkigare (fast inte just exakt på den fläck jag tänkt ha mina fötter på)…

 15. Mellanvärld says:

  Offentliga toaletter: usch; då håller jag mig hellre!

 16. Jag har inte den lyxen att kunna hålla mig, då jag har begåvats med ett tarmsystem som gör att jag tvingas fobiträna var och varannan gång jag går utanför dörren 😉

 17. Pingback: Svar Maria N | Häxanmexan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *