Pride-summering tisdag 27/7: Tvångssteriliseringar, omvänd köttmaktsordning och juridiska kön

Vård på lika villkor?

Tisdagen inleddes med ett panelsamtal om vårdfrågor, som DO arrangerade. I panelen satt representanter för Socialstyrelsen, Folkpartiet i Stockholms läns landsting, RFSL, Kommunal och DO, och samtalet kretsade framförallt runt tre frågor: Könskorrigeringar, assisterad befruktning och HBT-kompetens.

Man tog upp att det framförallt behövs satsas på stöd vid psykisk ohälsa: Suicidprevention (självmordsförebyggande arbete) måste ha ett HBT-perspektiv, påpekade någon. Från publiken hördes röster som bland annat tog upp att transpersoner – oavsett om de behöver/får könsutredning eller inte – ofta är väldigt utlämnade. Varken öppenpsykiatrin eller ungdomsmottagningarna brukar ha någon transkompetens. Panelen pratade om fördelar och nackdelar med att lägga ansvaret på specialiserade transvårdsteam respektive att HBT-utbilda öppenvården, men någon egentlig slutsats kom de aldrig fram till.

Några bra citat (med reservation för eventuella fel; jag antecknade för hand samtidigt som jag lyssnade):

“Så länge lagen kräver att transsexuella måste steriliseras eller kastreras, så anser jag att vi inte uppfyller kraven för mänskliga rättigheter.” Linda Almqvist, Socialstyrelsen.

Om vilken roll HBT-personer som patienter tvingas spela när de möter HBT-inkompetent vårdpersonal:

“Man ska inte vara patient; man ska vara folkbildare.” Christine Gilljam, DO.

Om hur olika landsting uppfinner regler som diskriminerar tjejpar som söker assisterad befruktning, till exempel genom att införa olika taxor för olikkönade respektive samkönade par:

“Det finns en fantastisk kreativitet i att kringgå svensk lagstiftning.” Christine Gilljam, DO.

Om farorna med att landstingen ofta enbart har ett avtal om att utreda för och behandla diagnosen F640: Transsexualism, vilket gör att de som får en annan diagnos (F648 eller F649) men behöver könskorrigering i praktiken inte får den vård de behöver:

“Då ger vi vård på diagnoskoder och inte på symtom, och det är ju livsfarligt.” Linda Almqvist, Socialstyrelsen.

Om att steriliseringstvånget i 1972 års lagstiftning motiverades med att en man som födde barn skulle skapa “oreda i släktskapsförhållandena”:

“Släktforskarnas intressen går naturligtvis före mänskliga rättigheter.” Ulrika Westerlund, RFSL.

Tusen bilder tusen ord

Pride House håller till på Kulturhuset, och i huset bredvid, på Lava, hade de vernissage för Tusen bilder tusen ord på tisdagseftermiddagen. Utställningen är gjord av RFSL Ungdom och det var allt från dikter om killar i klänning till handbroderade bonader med “Not gay as in happy, but queer as in fuck off” till collage om Nour El-Refai till serier om det systematiska mördandet av tuppkycklingar. De två sistnämnda var Mikusagis verk.

Bilderna är från min flickr-sida.

Stockholm Pride 2010

Utställningens namn på trottoaren utanför entrén

Stockholm Pride 2010

Mikusagi förklarar sin kärlek till Nour El-Refai

Stockholm Pride 2010

Jag älskar att de varnar när godiset på vernissagen innehåller gelatin. Omvänd köttmaktsordning FTW!

Stockholm Pride 2010

En stolt konstnär

Juridiska kön – om ett tredje juridiskt kön

Paneldebatten om juridiska kön har jag redan bloggat om här. Jag hann bara med två housepunkter på tisdagen, men det gjorde inget. Jag var istället väldigt social och träffade massor med människor, och såg den fina konstutställningen – och blev intervjuad av DN.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Psykiatri, Stockholm Pride, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Pride-summering tisdag 27/7: Tvångssteriliseringar, omvänd köttmaktsordning och juridiska kön

  1. Mikusagi says:

    Hej ego-boost!

  2. ronny says:

    Ja de har du rätt i. grymt att folk varnar för gelatin. De går åt rätt håll 😉

  3. Ja, iaf i RFSL Ungdom-sammanhang 😀

  4. Pingback: Pride-summering lördag 31/7: Sju tusen meter paradpromenad « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *