Thomas Beatie har fött sitt tredje barn

Thomas Beatie har fött sitt tredje barn. Den här gången kablas det inte riktigt ut som en världsnyhet på samma sätt som den första förlossningen. En gång en världssensation, två gånger en vana, tre gånger slentrian – i journalisters ögon, alltså. För Thomas och Nancy Beatie är det förmodligen precis lika fantastiskt som när deras första och andra gemensamma barn föddes.

Enligt Aftonbladet TV var Thomas Beatie inbjuden som invigningstalare till Stockholm Pride både ifjol och i år, men kunde inte eftersom han beräknades föda sitt andra respektive tredje barn ungefär samtidigt. Fast i år funderade han faktiskt på att åka till Sverige och stanna lite extra lång tid för att föda barnet här, för enligt reportern har “Sverige varit det mest stöttande landet under hans två år i offentligheten”. Nu bestämde han sig ändå för att stanna hemma, men skulle gärna åka till Sverige i framtiden.

Det hade verkligen varit så häftigt att jag inte hade vågat tro det, ifall Thomas Beatie hade kommit till Sverige för att föda sitt tredje barn. Dels för att Thomas Beatie är en av mina idoler, och dels för att han upplever att folk i Sverige stöttar honom. Och, såklart, dels för att det skulle vara ett tillfälle att uppmärksamma vissa frågor som stått i skuggan i decennier: Tvångssteriliseringar. De senaste månaderna har de plötsligt kommit fram i medialjuset, men det har varit väldigt tyst om det väldigt länge.

När Thomas Beaties brev Labor of Love, där han kungjorde sin graviditet, publicerades för snart två och ett halvt år sedan var medvetenheten om transpersoner i allmänhet och transmän i synnerhet så låg att det fanns de som undrade om han var kukfödd och hade opererat in en livmoder. Att det kunde finnas transsexuella som var födda med flickkropp, och att det fanns de som hade kvar vissa könsorgan efter den juridiska ändringen, och att det fanns transsexuella som ville bilda familj – det var fortfarande något väldigt okänt för många.

Jag tror att det enda Thomas och Nancy ville var att få barn. Att de sedan bidragit till att synliggöra transpersoner, och lyfta transpolitiska frågor, är liksom bara en bonus. Hursomhelst önskar jag dem lycka till med sin numera ganska stora familj, och ingen skulle vara lyckligare än jag om de kom till Stockholm Pride nästa år.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, HBTQ, HBTQ-historia, Internet, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Politik, Regnbågsidoler, Sexism, Stockholm Pride, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Thomas Beatie har fött sitt tredje barn

  1. Hannah says:

    Tredje barn? Jag måste ha missat en del då jag trodde att dom bara hade ett barn. 🙂

    Jag hoppas verkligen att han kommer till Pride och/eller Sverige, skulle tycka att det var jätteintressant att höra honom tala. *Håller tummarna*

  2. Ja, det går undan 😉 Det hade verkligen varit jätteintressant att få höra honom. Det hade varit riktigt stort med en sån invigningstalare.

  3. Rasmus says:

    Wow, att de orkar få barn så tätt! Det blir nog en spännande tonårsperiod för de föräldrarna. 😀

  4. Ja, det tror jag med 🙂 Nancy har ju vuxna barn sedan ett tidigare förhållande, så en av dem har ju redan erfarenhet av att vara tonårsförälder (jag vet inte när Thomas kom in i bilden, däremot). Och jag tänker att deras “arbetsfördelning” är rätt bra: En är gravid och föder, och den andra ammar. Praktiskt! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *