Äktenskapet är dött. Leve äktenskapet!

Klockan är nästan två och jag borde ha gått och lagt mig för länge sedan. Då får jag vet det. Först på twitter, sedan i tidningarna: Proposition 8, som definierade att äktenskap var förbehållet par av olika juridiska kön, ogiltigförklaras. Lagen röstades igenom för ett och ett halvt år sedan i Kalifornien, men nu rivs den alltså upp.

LA Times publicerar ett utdrag av domslutet, där man bland annat hittar detta:

“The right to marry has been historically and remains the right to choose a spouse and, with mutual consent, join together and form a household. Race and gender restrictions shaped marriage during eras of race and gender inequality, but such restrictions were never part of the historical core of the institution of marriage.

Today, gender is not relevant to the state in determining spouses’ obligations to each other and to their dependents. Relative gender composition aside, same-sex couples are situated identically to opposite-sex couples in terms of their ability to perform the rights and obligations of marriage under California law.

Gender no longer forms an essential part of marriage; marriage under law is a union of equals.”

Alltså: Kön är inte längre en grundläggande del av definitionen av äktenskap, eftersom äktenskap numera är ett förbund mellan jämlika parter. Wow.

Den sexistiska, heteronormativa definitionen av äktenskapet, som högerkristna fundamentalister propsat på, är krossad i Kalifornien. Leve äktenskapet!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Könsneutrala äktenskap, Politik, Relationer, Sexism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Äktenskapet är dött. Leve äktenskapet!

 1. Susanna says:

  Yay! Grattis till Kalifonien-borna! 😀 Fast det är lite synd att inte alla delstater i USA har samma lagar ang. allt som har med HBT att göra. Men det är som det är. 🙂

 2. Susanna says:

  *Kalifornien

 3. Jo, fast hade det varit så att alla delstater skulle varit tvungna att ha samma lagar så skulle det nog inte ha blivit några könsneutrala äktenskap alls…

 4. Wacko Jacko says:

  Roligt för HBTP rörelsen i alla länder, men när skall den lägga ned kraft på “where it matters” Iran och dess hängningar av homsar, etc

  Och varför heter det HBTQ, det är väl inte queer? Varför diskriminerar ni P?

 5. Jag håller med om att det har varit lite för mycket fokus på tex. äktenskapsfrågan, och för lite på sånt som asylpolitik och internationella mänskliga rättigheter. Men det ena utesluter inte det andra.

  Och vadå diskriminera P? Visst kan jag skriva ut HBTQAIITPR, men väldigt få vet vad alla bokstäverna står för då.

 6. Pingback: Go west! Kalifornien (åter)inför äktenskap för alla par « Martin Andreasson (FP)

 7. calandrella says:

  Ja, detta (tillåtandet av samkönade äktenskap) är mycket bättre än att ha lagstiftning som förbjuder människor av samma kön att gifta sig – men vore det inte allra bäst om staten inte alls reglerade äktenskapen, eftersom det på sätt och vis inskränker religionsfriheten? Vore det inte bättre om staten och kyrkan verkligen separerades, och kyrkan förlorade sin juridiska vigselrätt?

 8. Pingback: En seger och en juridisk totalsågning av Propposition 8 « Viktor Tullgren

 9. plastbaronen says:

  Hurra! 😀

 10. Susanna says:

  Immanuel: Fast jag menade att jag vill ha det tvärtom, att alla delstater ska ha samma lag som Kalifornien (alltså lagar som är bra för HBT). Men jag förstår hur du menar.

 11. Susanna says:

  Skönt. 🙂

Leave a Reply