Marcus Birro, del III: Jag kräks också på gullandet med transpersoner

Jag ber om ursäkt, Marcus Birro.

Jag missförstod dig. Jag trodde i min enfald att du pratade om HBT-frågor, och om utsatta grupper. Jag trodde att det var ungefär som för ett år sedan, då du kräktes på de som “värnar transpersoner”. Jag visste inte att det var Pride det handlade om:

“Det här handlar inte om den sortens trista diskriminering som säkert många homosexuella upplever. Det handlar inte om om de romer, invandrare, frånskilda fäder i rättegång för sina barn, de sjukskrivna eller pojkar på landsbygden som enligt alla beräkningar är de verkliga förlorarna i morgondagens samhälle.

Men Pride är Pravda.

Pride är vägen och sanningen. Det finns inget annat än Pride.”

Jag kan lista ett antal anledningar till varför jag hade velat att Göran Hägglund hade kommit på Pride:

 1. Han är partiledare, och det är valrörelse. En partiledardebatt där alla andra riksdagspartier plus F! och PP deltar, men inte KD – det ser inte bra ut.
 2. Han är socialminister. Det betyder att han är ytterst ansvarig för många frågor som rör HBT-personer, till exempel könstillhörighetslagen. Han hade två och ett halvt år sig att klämma ur sig ett vettigt svar om vad han ville göra med det lagförslag som lades fram 2007, men ingen lyckades få ur honom något mer än “det är en svår fråga” och “vi avvaktar” tills han faktiskt, mitt under festivalen men på betryggande avstånd, plötsligt sa “nja”.
 3. Det hade varit mindre pinsamt och jobbigt för hans partikollegor. Jag var på en transpolitisk debatt där KD var representerat, och sedan på KDs egen programpunkt. Kanske var det bara min tolkning, men de hade nog känt sig mindre illa till mods om de haft mer uppbackning från partiet.

Märk väl att jag inte har skrivit att KD är ett homofobt parti, eller att de måste anstränga sig extra mycket för att tvätta bort den stämpeln. Märk väl att jag inte tycker att man kan kräva av någon att hen kommer på Pride. Märk väl att jag inte fördömer Göran Hägglund. Eller dig, för den delen.

Jag vill också passa på att be om ursäkt för ifall jag har missförstått det du menar med “transsexuella”:

“Jag tror fortfarande att det finns minst ett tiotal andra grupper av människor som inte är inte är i närheten av att omhuldas som de homosexuella och transsexuella omhuldas. De har inga demonstrationståg, inga korteger med politiker och kändisar, inga helsidor och mittuppslag i tidningarna, inga nyhetsinslag, inga ledare i tidningarna, inga bloggare i tusental.

Kanske kunde Pride, med sin ärovärdigt uppnådda maktposition se över sin egen axel och bredda tågen?

Jag har lärt mig en sak. Att transpersoner har en armé av vänner i internetvärlden.”

Jag trodde att vi pratade om just transsexuella. Inte transsexuella som i “homo- bi- och transsexuella” (HBT står för “homosexuella, bisexuella och transpersoner“, och inget annat) utan transsexuella som i “personer som behöver göra en könskorrigering”. För att förtydliga:

 • Transsexuella och transpersoner är inte samma sak. Transpersoner är ett samlingsbegrepp för olika transidentiteter, där även till exempel transvestiter, intergenders, dragkings och dragqueens ingår. Många transsexuella vill inte räknas in i begreppet transpersoner, medan många andra är helt okej med det.
 • Att visa bilder av dragqueens i prideparaden är inte att ge transsexuella mediautrymme. Det är inte ens att ge dragqueens mediautrymme, eftersom det oftast bara är deras yttre som är intressant för journalister. Det är lite som att säga att en tidning ger äldre kvinnor mediautrymme för att de har en halvnaken tjugofemårig tjej på omslaget.
 • Att intervjua transpersoner, oavsett om de är transsexuella, transvestiter, intergender eller vadsomhelst, och bara vara intresserad av att återberätta en saga man redan har färdigskriven i sitt huvud – där det alltid ingår klyschor om hur spännande men samtidigt tragiskt ens liv är, och där frågan “är du opererad?” kommer av bara farten och där det aldrig finns utrymme för att prata vad som behövs förändras i samhället – det är inte att lyfta transfrågor.

Stockholm Pride 2010Babsan i Prideparaden: Det här är inte att lyfta transpersoners rättigheter. Det är att visa en bild från en fest.

Med andra ord: Det är först i år som man faktiskt HAR tagit transpersoner på allvar i media, som man har lyckats komma runt transationsjournalistiken och se frågorna bakom. År ut och år in har välmenande journalister kläckt ur sig personporträtt på personporträtt som är totalt ofarliga och inte förändrar något alls – även om personen som blivit intervjuad verkligen har velat prata politik.

DNs förstasida med mig och Fredrik på stor bild, och rubriken "Krav på stopp för tvångssterilisering"Immanuel och Fredrik i DN: Det här är att lyfta transpersoners rättigheter.

Därför har jag numera den principen att aldrig ställa upp på renodlade personporträtt. Jag har varit så otroligt frustrerad över att aldrig komma någonvart: Jag vill prata tvångssteriliseringar och namnlagen, och journalisten eller forskaren eller vad det nu är vill prata om min relation till mina föräldrar, mitt penisavund och mitt sexliv. De vill gulla och gräva, klappa lite på huvudet och känna sig duktiga, och ibland spelar jag med – men det är inte att uppmärksamma transfrågor. Det är inte att kämpa för transpersoners rättigheter, hur väl man än menar.

Som tur var har läget förändrats enormt på bara några månader. Jag hade för bara ett halvår sedan aldrig kunnat drömma om att det faktiskt skulle gå att prata transpolitik i mainstreammedia utan att minst halva och helst hela intervjun ska gå åt till att prata om sina relationer, som om journalisten vore någon slags terapeut.

Så en sak har vi nog gemensamt, Marcus Birro: Jag kräks också på gullandet med transpersoner. Faktiskt. Men det har inget med Pride att göra, och inte med RFSL, och definitivt inte med transpersonerna själva. Det jag kräks på är den journalistiska traditionen att beskriva transpersoner som utomjordingar. Jag undrar om det är så för att det anses vara lite för skrämmande att inse att vi inte bor någonstans i en galax långt borta.

Nyfiken på hur du kan förbättra ditt sätt att skriva om transpolitik? Läs min handledning.

Bra bloggat: Bimbo Boy, Dvärghundspossen, HBT-sossen, Lukas, och Lukas igen. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Bilder, Genus, HBTQ, Immanuel i media, Internet, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Politik, Sexism, Språk, Stockholm Pride, Trans* i media, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Marcus Birro, del III: Jag kräks också på gullandet med transpersoner

 1. Bimbo Boy says:

  Bra skrivet! Fast jag tycker inte att du har gjort något fel. Du reagerade bara på hur han uttryckt sig om transpersoner och Pride. Det får han ju tåla när han uttrycker sig som han gör på Twitter och i sin blogg.

  Personangrepp är alltid fel! Men jag tycker att du har varit saklig i din blogg, sedan vet jag inte hur andra har uttryckt sig mot honom. Men om han inte tål den här typen av kritik så ska han ju inte uttrycka sig som han gör heller.

 2. Pingback: Tweets that mention Marcus Birro, del III: Jag kräks också på gullandet med transpersoner « trollhare -- Topsy.com

 3. Nej, jag tycker inte heller att jag har gjort något fel, men om jag har missförstått något så ber jag om ursäkt. Även om det missförståndet kanske bygger på att jag hade för höga tankar om Birros transkompetens.

 4. Daniel says:

  Jag tror att det är ungefär som Birro skriver idag som man måste skriva för att få uppmärksamhet. Det är ganska jobbigt och brötigt och han slåss lite mot allt och alla … men tja det är nog så. Aom att kliva in på ett dagis kl 16 … alla är trötta alla skriker och den som skriker högst får kanske lite uppmärksamhet.

  Att ett litet ord som trans blir fel är inte så konstigt, han kanske inte lagt ner så många veckor på research.

  Jag tycker det är en jätteskillnad på att ha transkompetens, handikappkomptens, multireligionskomptens, ekokompetens, allergikomptetens och att kanske vilja lära sig.

 5. Paul Stjernberg says:

  Det är ett problem att det inte förs en större diskussion om Pride, om dess syfte och vilka som ska omfattas.
  Det är också ett problem om det är så att journalister av rädsla för homofobi-anklagelser inte vågar skriva kritiska Pride-artiklar om det finns fog för att göra det. Det är detta diskussionen borde handla om.

 6. Daniel: Du har så rätt. Det är precis så man ska göra om man har som syfte att provocera och “röra om”. Men leder det till något positivt?

  Paul: Ja, det finns definitivt såna problem. Men jag skulle säga att rädslan för att bli utmålad som homofob är överdriven. Ta tex. de, bl.a. Birro, som har tolkat RFSLs uttalande om att Hägglund prioriterade bort Pride som ett “fördömande”. Det är att lägga orden i folks mun och vara övertygad om att om man säger något alls så kommer man att få homofobstämpel. Dessutom tror jag det handlar mycket om HUR man uttrycker sig.

 7. Alla de här utspelen från honom är så respektlösa. Han har liksom inte ens bemödat sig med att förstå orden han använder eller vilka diskussioner som förs om Pride av de som är intresserade av att delta. Pridehouse har väl skapats som ett resultat av internkritik mot att festivalen inte hade vettigt utrymme för politiska diskussioner?

 8. Ja, jag tycker det låter som den typiska kritiken från personer som aldrig varit på Pride (eller iaf inte på Pride House).

 9. Aspieliv says:

  Jag är inte heller är hemma med alla dessa begreppen och det är förvirrande. Jag trodde transpersoner var transsexuella och den andra grupper var transvestiter.

  Jag fick i alla fall uppfattningen att Birro inte gjorde någon urskiljning alls med sitt twitter utan det handlade om Prides existens.

 10. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-06

 11. Aspieliv: Det är jättevanligt att blanda ihop “transpersoner” och “transsexuella”, så det är inte ett dugg konstigt. Men om man ska vara en samhällsdebattör som Birro och kritisera HBT-rörelsen tycker jag att man kan ställa lite högre krav på att faktiskt veta vad man pratar om.

 12. Ava Avane Dawn says:

  Det här inlägget (och särskilt trollhares sista kommentar) mirrors ett annat inlägg jag läst idag:

  http://magnihasa.blogspot.com/2010/08/barnporr-och-diskursetik.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Magnihasa+%28Magnihasa%29

 13. Lukas Romson says:

  Jag blir så glad av att läsa din blogg Imme! Och nostalgisk (och ta nu inte det här som något nedlåtande, för det är det verkligen inte), det är som att se mig själv för sju-åtta år sedan. Du behövs, jag visste att det var en bra idé att skicka DN-reportern till dig!

  @Paul
  Självklart ska Stockhom Pride diskuteras.Men då av de som faktiskt berörs och vars arrangemang det är, hbt-personer. Den debatten förs också. Jag har väldigt svårt att förstå personer som vill tala om för rörelser/organisationer de:
  * inte själva ingår i
  * tycker illa om
  * uttalar sig nedlåtande om
  hur de bör agera politiskt. Det är lika illa när Birro gör det som när icke-kristna har åsikter om hur gudstjänster i Svenska kyrkan bör vara utformade.

  Den enda orsaken att som utomstående ha åsikter i sådant som mer är interna frågor är om rörelsen/organisationen agerar på ett sätt som en tycker skadar delar av gruppen (beter sig illa mot kvinnliga präster, inte bryr sig om transfrågor) .

 14. Åh, tack 🙂 Jag håller med: Det som behövs är en intern debatt, och den finns, även om den ibland verkar ha tystnat.

  Om jag går ut och kritiserar katolska kyrkan för att deras representanters handlingar och ställningstaganden i praktiken skadar människor, så får jag kritik för det, men jag lägger mig inte i organisationens existensberättigande eller interna administration eller nåt. Och jag rasar inte över att påven får massmedial uppmärksamhet, utan över vad han faktiskt säger.

 15. Gabriel says:

  Hej! Har citerat dig lite på min blogg för ett helt annat sammanhang. Om du har synpunkter på det/hur jag citerat, om det är något du vill att jag ändrar på, så säg till så ska jag försöka göra det.

  Och fortsätt sätta åt Birro; har han inte rätt på fötterna får han nog skylla sig själv när han får mothugg!

 16. Det är helt okej 🙂

 17. Pingback: Pride-summering lördag 31/7: Sju tusen meter paradpromenad « trollhare

 18. kristiporr says:

  Jag tycker ändå att Birros generalfel i den senare texten är att tycka att det finns “andra” grupper det är synd om.

  Jamen gör en festival för de grupperna då, vad är problemet? Han får det att låta som om Pride är någon slags statlig festival finansierad av endast skattepengar.

 19. Ja, precis. Jag tycker faktiskt att det vore en väldigt intressant idé med en funkisfestival.

 20. plastbaronen says:

  Tycker jag med 🙂

 21. Problemet är att jag omedelbart börjar tänka på det där South Park-avsnittet med skolsystern som har ett dött foster fastvuxet på huvudet, som de ordnar en festival med parad för…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Conjoined_Fetus_Lady

 22. Pingback: Angående Pride och Marcus Birro « Ett skålpund kött

 23. Pingback: Marcus Birros åsikter bevisar varför Pride behövs. «

 24. Pingback: Alla barn är planerade « nya flickrummet

 25. Pingback: Inte ännu ett reportage om mitt spännande liv som transperson « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *