Pride-summering lördag 31/7: Sju tusen meter paradpromenad

En vecka för sent är det dags att sammanfatta pridelördagen. Om ni är trötta på Pridetjatet, så lovar jag att inte skriva så mycket mer om det framöver. Jag måste bara få ur mig alla tankar, och dessutom vill jag verkligen visa hur min bild av Pride ser ut. Den skiljer sig ganska ordentligt från den där stereotypa bilden som många som bara sitter hemma och läser om det eller ser på tv får.

Intervju

Jag kom alltså i säng klockan halv fyra på lördagsmorgonen, och vid halv nio skulle jag upp igen för att åka och möta en journalist. Vi satt på en stenmur uppe vid Högalidskyrkan och pratade om tvångssteriliseringar, om könsroller och – oundvikligen – lite om min könskorrigering. Det är så olika med olika journalister, men det här var en person som jag verkligen kände att det fungerade med. Skillnaden mellan de som “vill berätta om personer med spännande liv, och könsbyten är ju så intressanta” och de som vill “uppmärksamma transpersoners rättigheter” kan vara så oändligt stor, och den här journalisten tillhörde definitivt den senare kategorin.

Efter intervjun gick vi till Tantolunden för att fota lite till reportaget, och sedan sprang jag runt en stund innan jag hittade KIMs plats i paraduppställningen.

Paraden

Någon sa att det var sju kilometer från Tanto till Sjöhistoriska, som ju var den nya paradvägen eftersom Pride Park är flyttat. Långt var det i alla fall, och större delen av vägen väldigt varmt. Stämningen var på topp, men när vi närmade oss slottet kände jag att jag inte orkade ha bindern på längre. Jag slet av mig tröja och binder och gick resten av vägen med bar överkropp.

Stockholm Pride 2010

KIM i paraden

När vi närmade oss slutet av paradvägen och Pride Park dök plötsligt Gustav upp och sa hej, och “Vad orättvist att du har mer skägg än jag!”. Det var första gången vi sågs IRL, men jag tror han vet precis hur glad jag blev att få höra det.

Pride Park

Lördagskvällen i parken blev annorlunda än fredagen. Den första kvällen värvade vi en del nya medlemmar till KIM, och det var ganska lugnt. Lördagen verkade vara mer av en suparkväll, men det var bra stämning större delen av tiden.

Stockholm Pride 2010

KIMs tält när de släppte ut ballonger från stora scenen. Ballongsläpp är verkligen inget jag gillar, egentligen.

Vi gick in på Sjöhistoriska för att titta lite på en utställning om uniformer men såg bara det som var i första rummet, eftersom det som egentligen lockade var vattentoalett med möjlighet till riktig handtvätt, till skillnad från de där äckliga bajamajorna med sin handsprit. Medan Mikusagi stod i toakön fick jag fylla i en besökarenkät om museets utställningar, och blev glad över frågorna. När de frågade efter kön hade de nämligen skippat de där typiska man-eller-kvinna-rutorna, och istället hade de en rad så man fick skriva själv vilket kön man definierade sig som, eller hoppa över. Sånt gillar jag!

Jag såg inte ett enda uppträdande under hela prideveckan, även om dunket från scenerna var oundvikligt även i tältet. Istället träffade jag en massa människor, gick på intressanta seminarier och debatter, och mådde helt enkelt väldigt bra. Det är Pride för mig.

Måndag: Namnlagsdebatt och transfett

Tisdag: Tvångssteriliseringar, omvänd köttmaktsordning och juridiska kön

Onsdag: ”In order to get rights as a sane person, I have to say I’m insane”

Torsdag: Kristdemokrater och kuklösa bögar

Fredag: Störd, stolt och sexualiserad

Fler bilder från paraden hittar du här.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, HBTQ, Immanuel i media, Kultur och media, Personligt, Puberteten, Stockholm Pride, Trans* i media, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Pride-summering lördag 31/7: Sju tusen meter paradpromenad

  1. gustav says:

    Haha! Jag var orolig att du skulle tänka att jag bara fjantade mig med skäggavunden. Men du vet förstås hur fixerad man blir vid ämnet när man väl odlar första gången.

  2. Ja, man blir väldigt fixerad 😀

  3. Pingback: Inte ännu ett reportage om mitt spännande liv som transperson « trollhare

Leave a Reply