Spegel, spegel på väggen där, säg vem som nojigast i landet är

På grund av bröstrelaterad kroppsdysfori, bacillrelaterat sunkeri och uppsats-och-jobb-relaterad hysteri har sommaren förflutit utan att jag har riktigt orkat med att kolla mig i spegeln eller fota mig. I synnerhet sedan den femte testosteronsprutan för nästan tre veckor sedan har jag känt att mitt hår och min panna har varit småflottiga för jämnan, och dessutom har håret blivit alldeles för långt. Det var hög tid att klippa sig – men när jag satt saxen i håret och började försöka forma en frisyr upptäckte jag något fascinerande.

Immanuel visar hårviken på höger sida

Jag har fått ett manlig hårfäste. Min panna letar sig allt högre upp i hårbotten. Det är en typisk bieffekt av testosteron, och nu när jag gått på testo i över ett år är det inte så konstigt att det börjar synas. Men det häftiga är att det bara märks någon skillnad på höger sida; vänster ser ut som den alltid har gjort. Jag har verkligen en tudelad kropp, där högersidan är den där det växer mest skägg och kroppshår. Inte för att jag undersökt det, men det skulle inte ens förvåna mig om svetten från min högra armhåla stinker värre än den från min vänstra.

Det gjorde mig glad att hitta ännu ett tecken på att testosteronet verkar. Trots att jag fortfarande inte har gjort min bröstkorgsoperation, så känns det som att jag har kommit såpass långt att jag äntligen kan börja släppa på spänningarna. Jag trivs mycket bättre med min kropp nu än någonsin, och jag har kommit så långt som att papperna till Socialstyrelsens rättsliga råd är inskickade. Ansökan om kastrering, sterilisering och ändrat juridiskt kön.

Immanuel klänger på spegeln

Visserligen händer det fortfarande att jag tycker att mitt ansikte ser för “tjejigt” ut; att jag tycker mig skymta en skäggig dam i spegeln. Jag visste ju det när jag började med testo, att det inte skulle lösa alla problem, så jag har varit beredd på att det skulle komma bakslag. Och visst har det gjort det:

 • Att inte få göra min bröstkorgsrekonstruktion gjord innan sommaren.
 • Att inte veta om jag passerar som kille – eller ens ifall det faktiskt spelar någon roll ifall jag passerar eller inte.
 • Att inse att jag inte ens skulle märka ifall världens snyggaste skulle flirta med mig på Pride, eftersom jag automatiskt går in i felsäkert läge när jag kommer till miljöer där folk flirtar, raggar, hånglar och har sig. Jag utgår ifrån att min roll där i bästa fall är som statist.

Immanuel slår sönder badrumsspegeln

Efter drygt tretton månader på testosteron är jag mer medveten än innan om mina svårigheter, mina brister och fel, än vad jag var innan. Framförallt har jag blivit otroligt uppmärksam på hur begränsat mitt liv har varit, och fortfarande är. Skillnaden är att nu är det bara min dåliga självkänsla som står i vägen – och två manboobs i storlek XXL.

Jag vet att Jante, som sitter på min axel, alltid kommer att se en skäggig dam, även om jag så blir flintskallig björn med talibanskägg. Det gäller bara att inte lyssna på honom. Han har aldrig haft rätt förut heller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Hormonbehandling, Kirurgi, Kroppstankar, Personligt, Puberteten, Transbilder, Transitionsdagbok, TS-utredningen and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Spegel, spegel på väggen där, säg vem som nojigast i landet är

 1. Mikaela says:

  “Inte för att jag undersökt det, men det skulle inte ens förvåna mig om svetten från min högra armhåla stinker värre än den från min vänstra.”

  Varför har du inte undersökt det? Jag blir nyfiken!

  och BTW
  Du är jättesnygg!

 2. Jenny Borgström says:

  Jag tycker du är jättefin! Och du ser ut som en kille, inte som en skäggig dam. BTW så såg jag dig IRL i ert tält på Pride =)

 3. Miku: Bra fråga. Jag är kanske inte riktigt som du, som blir helt till dig över tanken på att mina fötter luktar illa 😉

  Jenny: Ehm… Tack 🙂

 4. Mikaela says:

  Men jag är bara fascinerad/nyfiken!

 5. Alltså, att vara fascinerad av saker man tycker är äckliga är ett väldigt märkligt beteende 🙂 Jag förstår det inte riktigt. Du får gärna förklara 🙂

 6. dean says:

  men, det är klart man är fascinerad av äckliga saker! har du aldrig hört talas om skräckblandad förtjusning?
  jag tror det har att göra med kontrollbehov, vi har alla behov av att känna kontroll över livet och världen och allt, och även det äckliga måste på något sätt integreras i ens världsbild. ett sätt är då att kombinera de äckelkänslor det framkallar med något slags lustkänsla, för att klara av att utforska det äckliga. likadant med hemska saker, tänkt skräckfilm tex.
  det här är bara mina teorier…

  för övrigt: <3 manligt hårfäste. vill jag med ha.

 7. Jag har OCKSÅ manligt hårfäste! Jag inser det nu… Annars brukar jag tänka att jag är född med världens mest kvinnliga utseende och har varit tvungen att slita som ett djur på gymmet för minsta lilla androgynitet. Men mitt HÅRFÄSTE är faktiskt manligt av naturen! 😀

 8. Andrea says:

  Du är faktiskt en av de snyggaste killarna jag har sett. Och då kommer det från en flata.

  Jag tycker om bilden i mitten. Det ser ut som om en del av dig försöker lugna den andra.

 9. C. D. Lind says:

  Vad jag och M tycker vet du ju redan, men *mrowr*….

  Jag reagerar alltid likadant när jag läser hur du funderar huruvida du passerar som kille eller inte – jag tänker “varför skulle han inte göra det? Han ÄR ju kille!” 😀

 10. dean: Ah, okej. Det får mig att förstå lite bättre. Tror jag.

  DP: Häftigt 🙂

  Andrea: Tackar 🙂

  Devin: Aaaw, tack. Jag är fortfarande absolut inte van.

 11. Pingback: Tala ur skägget! « trollhare

 12. Pingback: En hårresande upptäckt | trollhare

Leave a Reply