Biverkningar av att ha ett manligt ego

Förmiddag: Pappa säger “Du som går på testosteron är väl stark? Du får visa musklerna… och ta bort den där brännässlan som växer mellan trappstegen”. Det är sånt som mamma skulle göra annars, eftersom pappa inte kan, men mamma är på jobbet. Jag gör det utan att gnälla.

Eftermiddag: Telefonen ringer. Det är hantverkaren som ska montera en ram på tvättmaskinens topp, så att torktumlaren står stadigt ovanpå. Han ska precis åka hit, och frågar om det finns någon som kan hjälpa till att lyfta torktumlaren. Jag hör mig själv säga “ja”. Hantverkaren kommer, och jag hjälper till vid bärandet och lyftandet – och passerar som kille.

Sen eftermiddag: Pappa säger “Du som har så mycket muskler; du behöver träna… Kan du slänga den där trasiga sängen över verandaräcket?” Där gick gränsen. Jag släpade ut sängen genom grinden istället, och lämnade den på gräsmattan. När mamma kom hem var hon inte nöjd. Sängen ska visserligen bli en blomlåda, men tills den är målad måste den stå under tak. Hon släpade in den igen på verandan.

Hursomhelst har jag insett hur otroligt lätt det är att manipulera mig att göra saker nuförtiden. Det är bara att få mig att tro att det är manligt och kräver starka muskler. Så himla mycket till råstyrka krävs inte för att ta på sig ett par trädgårdshandskar och klippa av en nässelstjälk med Vallmos klotång (jag orkade inte leta efter en sax) och slänga in den i buskaget, men det är svårt att säga emot när någon tilltalar mitt manliga ego.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Könsidentitet, Personligt, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Biverkningar av att ha ett manligt ego

 1. Minou says:

  Hehe, min 17-åring slutade låta sig luras med “Vad STARK du är! Du kanske till och med orkar bära hela den här tunga kassen in till köket?” långt innan hon började skolan!

  Men visst är det skönt att FÖRVÄNTAS kunna saker? Man växer av det, även om andra kanske slipper bära! 😀

 2. Hahaha, jag är lååååångt efter henne ju 😉 Jo, det är häftigt, fast lite skrämmande. Jag var övertygad om att jag inte skulle klara av att lyfta en “halv” torktumlare, fast jag vet att jag klarat att lyfta både tyngre och klumpigare saker. Mitt manliga ego behöver verkligen få känna på det här 😀

 3. Paul Stjernberg says:

  Vilken tur att jag inte bryr mig så mycket om att vara “manlig”.

 4. Det trodde inte jag heller att jag var…

 5. Hahaha, det där funkar på mej också. “Du som är så stark kan väl…” man bara JAJAMENSAN!

 6. Minou says:

  Jag var på fältkurs en gång, i ett annat land. Redan då rätt hyperaktiv, tjänstvillig, glad och “manhaftig”. Jag blev den galna svenska vikingen..
  Varje gång nåt skulle göras hoppade jag fram och ville vara med, och till slut var det mig de frågade, på en gång..
  Det kändes otroligt häftigt varje gång de hade låtit nån “grabb” försöka dra åt eller loss nån del av nån maskin eller nåt, misslyckats, och så få trava fram där, relativt liten dåförtiden, och få till det. Så jag väntade inte på att bli manipulerad, jag kunde inte låta bli ändå! 😀

  Är det skryt att berätta att jag var en armstark sort som liten? Pappa hade med mig till sin högstadieskola en gång och lät mig bryta arm med “grabbarna” när jag var många år yngre än de, och ingen kunde få ner mig. Sånt bidrog helt klart till självkänslan och min ibland något “queera” könsbild: Att få vara lika stark eller starkare är en stor trygghet, tror jag. Eller snarare: att inte påtvingas information om hur mycket svagare, kortare och sämre man förutsätts vara, exvis på att kasta bollar..

  Jag fick känna och tro att jag var Pippi Långstrump, och det är ingen dum start!

 7. Anna-Karin says:

  Haha,
  Gissa om jag kör samma övertalningsförmåga med maken som din far med dig. Ibland funkar det oväntat bra med ‘min store starke man’-övertalningar. Jag blir lika förvånad varje gång.

 8. Minou: Jag var tyvärr inte Pippi Långstrump som liten, jag var kass på sport och sånt… Däremot har jag känt hela livet att det är nånting som är helt snett med att jag är kortare och svagare och har tunnare armar än your average man. Jag har alltid haft nån sorts självbild av att jag BORDE vara 1,80 och kropp som Arne Tammer, sen är jag ändå inte sån???? Men jag har alltid gillat att åtminstone tillfälligt få vara stark och göra starka grejer… i hemtjänsten var det ofta så, eftersom jag var starkare än dom flesta andra (kvinnorna) i personalstyrkan.

  Ja nu har jag väl blivit rätt stark rent objektivt också, eftersom jag gymmat stenhårt två gånger i veckan i över ett år nu och bulk-ätit som en galning för att bygga på mej större armar och axlar. Fast just därför (?) så är jag nog mindre beroende av bekräftelse nu, och kanske lite mindre lätt-manipulerad med “du som är stark”-argument.

 9. Daniel says:

  Även om man är stor o krallig som en överbliven frystorkad räka på Lidl så tror folk ändå att man har en massa muskler *suck*

  tänker ibland på den glade piloten som lämnade över spakarna till mr Top Gun Tom Cruise i 5 min innan han fattade att han inte hade skuggan av ett flygcert

 10. Jag minns vilken kick det var i gymnasiet och vi som inte ville åka längdskidor (dvs. en grupp tjejer ur parallellklasserna och jag) fick styrketräna istället. Vi använde en maskin var i tex. tre minuter, och sedan roterade vi så att alla fick prova alla maskiner. När det var min tur att lämna en maskin brukade de andra oja sig över hur konstigt jag hade ställt in den. Jag tror att det var de som var ovanligt svaga, ärligt talat, men det var lite kul att se deras miner 🙂

  Men eftersom jag vet att jag är väldigt klumpig och klantig och har dålig balans, koordination och motorik, så har jag aldrig fattat att jag trots det kan vara stark. Det har liksom hängt ihop i min bild av hur man är om man är otränad. Däremot har jag aldrig haft social kompetens nog att sjåpa mig när det är något som ska bäras. Lyfta är en sak, men att bära är inget jag tänker på som tungt.

 11. plastbaronen says:

  Ha ha, jag reagerar likadant 🙂

 12. Mellanvärld says:

  Det där skulle inte övertyga mig; snarare avskräcka.

 13. Du vill inte vara stor och stark?

 14. Mellanvärld says:

  Har inget större intresse av det, nej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *