Sjöhästar är onaturliga

Igårkväll satt mamma och tittade på Mitt i naturen, när de pratade om fiskar. Det ledde till följande tweets mellan mig och Mikusagi:

– halvlyssnar på tv-program om olika fiskar: “de byter kön när de är 30 cm långa”. Fiskavund.

– Jag tittade på det! Var Mitt i naturen.

– Du! De pratade sjöhästar också ju. Jag har aldrig fattat varför det är så självklart att köna sjöhästar som man gör. Queert, men hur avgör man vad som är ägg/mjölke? Och varför tillåter cisnormen* en def. av manlighet som innebär barnafödande? Vet du det?

– Jag förstår inte vad kön är. Okej jag hajjar typ naturvetenskapens sätt att sortera människor, men djur? Alla djur är ju olika, som typ sjöhästen. Det är något med äggen men som sagt – vad är ett ägg?

Jag vill minnas att man definierar ägg i motsats till spermie eller mjölke som den större, mer energikrävande könscellen, som det inte finns lika många av. Däremot är det intressant att man verkar definiera “hane” och “hona” utifrån just vilka könsceller någon producerar. Det hade varit så lätt för heteronormativa forskare att hitta på att man just i sjöhästars fall skulle kalla de större könscellerna för mjölke, eftersom de kommer från den som penetrerar och sedan kan sjappa, och de mindre könscellerna för ägg, eftersom de kommer från den som blir penetrerad och sedan är gravid.

Det hade varit så enkelt att bestämma sig för att grundfunktionen hos en hane är att han inte kan vara gravid och föda barn, och att grundfunktionen hos en hona är att hon inte kan göra en hane på smällen. Om man som forskare verkligen hade velat bevara illusionen av att barnafödande är ett unikt kvinnligt privilegium, så hade man kunnat definiera de sjöhästar som blir gravida som honor och de som gör dem gravida som hannar. För vi vet ju vad Lars Göran Abelsson – ansvarig för det lagförslag som krävde tvångskastrering av transsexuella och intersexuella – sa i en intervju för två år sedan:

“Män föder inte barn. Det blir en felaktighet i det. Det är något onaturligt, det blir inget byte av kön (till man) om du har kvar en sådan funktion att du kan föda barn.”

Sjöhästar är alltså onaturliga.

*) Cisnormen= Normen som säger att alla är cispersoner (=inte transpersoner).

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, Genusforskning, HBTQ, Internet, Intersexualism, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Relationer, Reproduktiva rättigheter, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Sjöhästar är onaturliga

 1. Vilka könsceller som honor respektive hannar har skiljer sej också åt mellan olika djurgrupper. Hos däggdjur har normalt sett dom som producerar ägg XX och dom som producerar spermier XY, även om det finns undantag, men hos andra djurgrupper funkar det annorlunda.

 2. Mmm, det med. Men eftersom det är olika mellan olika arter så tycker jag att sättet att bestämma vad som är “viktigast” är väldigt intressant.

 3. Mikaela says:

  De fiskar som byter kön, är de könlösa innan de blir könsmogna?

 4. Bra fråga. Jag har ingen aning.

 5. Houdini says:

  Hahaha! 😀

 6. Katrus says:

  Sjöhästar är som simmande kängurus, fast bara nästan… När två sjöhästar parar sig så bär “honan” först på de, med mjölke, befruktade äggen. Sedan föder honan ungarna och då tar hanen ungarna i sin ficka på magen. Pappan tar sedan hand om ungarna under hela uppväxten.

  Personligen tycker jag att man borde göra mer forskning på mjölke och ägg, vilket som egentligen befruktar vad. Bara för att människan fungerar så att spermien befruktar ägget (spermien är liten och får plats i ägget) så betyder inte det att mjölke befruktar ägget även hos sjöhästen. Om mjölkecellerna är större än äggen så är det mycket troligt att ägget befruktar mjölken. Detta trots att det är den som bär på mjölken som penetrerar den äggbärande individen. Mer forskning borde göras om sjöhästar (och andra “onaturliga” djur för den delen)

 7. Framförallt tror jag att man behöver forska på hur folk kommer fram till saker och ting. Som tvångsmässig humanist är det sånt jag är intresserad av. Dvs: Vilka normer som styr sättet att beskriva världen. Det finns ett par forskare (jag minns tyvärr inte deras namn) som har forskat på just det.

 8. Houdini says:

  Det blir ju lätt ganska komiskt när man använder ordet naturligt om människor och vår samtid. Finns inte så mycket naturligt över oss.

 9. Nej, verkligen inte…

 10. Men alltså… är det inte en rent terminologisk fråga, vad som befruktar vad? De facto är det så att spermie och ägg smälter ihop till en enda cell som sen utvecklas till ett barn. Om man sen väljer att kalla det för att spermien befruktar ägget eller ägget befruktar spermien är väl en smaksak… eller?

  F ö så är det ju öht ingen penetration inblandat på dom flesta fiskar, dom liksom sprutar ut sina respektive könsceller i vattnet och blandar ihop det bara.

  Förresten läste jag i nån artikel att man tidigare föreställt sej att spermien liksom BORRADE sej in i ägget. Det ser ju lite ut så på filmer man sett, och så kanske den idén också passar ihop med våra tankar om manligt och kvinnligt. Men sen har det visat sej att det tvärtom är ägget som bildar en öppning, och så blir det nåt sug inne i öppningen så att spermien liksom SUGS in…

 11. Fast just när det gäller sjöhästar så är det det. Honan penetrerar hannen, som blir gravid och bär barnen…

 12. Ja, och på hajar är det väl som hos däggdjuren, att hannen har nån kuk-liknande utväxt och liksom sticker in mjölken i honan. Men dom flesta fiskar gör bara så att dom blandar könscellerna ute i vattnet.

 13. Japp. Och det gör fortplantningen könsneutral, i den bemärkelsen. Eftersom man i människosammanhang är så otroligt fixerade vid just penetration, alltså.

 14. Reb says:

  @Immanuel 15 augusti 10.08.07: Kan det vara Anne Fausto-Sterling (Sexing the body) du tänker på?

  Annars hittade jag ett intressant svenskt forskningsprojekt på (ungefär) det temat, här:
  http://www.gender.uu.se/node64

  PS: Lycka till med ringandet/telefonköandet (ang. operationsdatum)! ; )

 15. Åh, ja. Just ja. Det var både de svenska forskarna och AFS som jag tänkte på.

 16. Mikusagi says:

  Jag tittade på något naturprogram häromkvällen
  och de kallade sjöhästhonans verktyg för att föra över sina ägg till hanen för “penis”
  i waz like whut
  queert

Leave a Reply