“Bögknackning är en gammal svensk paradgren”

Det är sällan jag håller med Fredrick Federley, men idag gör jag det. Han skriver i Expressen om SDs historielösa flirtande med HBTQ-rörelsen:

“Sanningen är ju den att bögknackning är en gammal svensk paradgren som med framgång har använts av framförallt Sverigedemokraternas anfäder. Skinnskallarna som slog in våra huvuden på 1980-talet, som jagade oss i parkerna och lät oss leva i skräck under hela 1900-talet är de som lagt grunden för dagens SD. Det är därför Sverigedemokraternas nymodiga HBT-vänlighet klingar så illa.

För bara några år sedan attackerades Prideparaden av ett gäng nazister som i allt väsentligt delar Sverigedemokraternas syn på muslimer och på en konservativ familjebildning. Tack och lov var det många som då kunde komma till undsättning – annars hade det kunnat kosta människoliv.

Vad SD försöker sig på är konststycket att anklaga invandrarna för något som deras egna sympatisörer pysslade med i stor utsträckning för bara ett par årtionden sedan. Bögknackandet har en historia som är intimt förknippad med en uppfattning om svenskhet, där vi HBT-personer utgjorde en fara för den svenska stammen.

Vi kan inte förlåta er alla övergrepp ni begått mot oss och jag hoppas att HBT-samhället unisont stänger dörren för Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga krafter som försöker exploatera vår utsatthet. Vi är inte bättre än den tysta massan som ser hur folk behandlas illa om vi inte säger ifrån och bestämt tackar nej till Sverigedemokraternas flirt. Det som sådana som ni har gjort historiskt ska vi inte glömma den 19 september. Några försök till att blåsa liv i våra rädslor ska inte få oss att ge er vårt stöd. Jag är övertygad om att det gör klimatet bättre för oss HBT-personer om vi avvisar SD i stället för invandrarna.”

Jag vet att det statistiskt måste finnas HBTQ-personer i SD, och som inte är medlemmar men sympatiserar med SD, men varför de väljer att leva som de gör – att leva ut sitt främlingsförakt – är för mig en gåta.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

This entry was posted in HBTQ, HBTQ-historia, Kultur och media, Politik, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to “Bögknackning är en gammal svensk paradgren”

 1. Jan.A says:

  Muslimer gillar ju homosexuella.

 2. Pingback: Vi måste hålla sverige rent från rasister | Nisses Skrivarverkstad

 3. Daniel says:

  Det är inte så omöjligt att förstå främlingsfientlighet … även om det inte är speciellt kul … rent socialt kan väl säga att är man beroende av bidrag, bor i sk problemförorter så är det nog ganska lätt att uppleva det som om man slåss om de knappa resurserna som finns med “några nya, andra”

  I många skolor och bostadsområden blir det s k gängbildningar … kanske bara men någon procent av alla invadrarbarn som finns … MEN dom är obehagliga OCH dom syns. Mobiltelefoner och jackor försvinner….

  Samtidigt är den här lilla gruppen långtifrån HBT-vänlig, tyvärr. Språket blir grövre och hedersbrotten inkluderar även unga nysvenskar som vill komma ut.

  Inget av det här är särskilt kul att ta i och jag tror inte Sverigedemokraterna har en särskilt genomtänkt lösning men jo … motsättningen finns att använda politiskt … tyvärr …

 4. Jan: Islamofober gillar ju homosexuella.

  Daniel: Javisst, det är ju det SD lever på, om man säger så. De lever på att odla folks avundsjuka, och på att sprida bilden av att alla “invandrare” beter sig illa, men ffa på att de påstår sig vara de enda som “vågar diskutera integration” och utmålar sig som martyrer.

  Men samtidigt tycker jag att folk borde ha genomskådat SDs retorik. De har länge motarbetat att sexuell läggning ska räknas som asylskäl (att könsöverskridande skulle räknas är väl överkurs…), samtidigt som de gärna använder exempel från olika länder där HBT-personer förföljs som bevis för hur “muslimer” är. Det är ju inte direkt av omtanke om HBT-personer/kvinnor som utsätts för hedersvåld som SD vill “bromsa” invandringen.

 5. Rent statistiskt är SD:s stöd störst i villa-områden, inte i invandrartäta förorter.

  Förklaring? Tja, bor man i en invandrartät förort med låg medelinkomst och hög arbetslöshet (som vi gjorde i många år) så blir man iofs j-igt irriterad på jobbiga skräniga gäng osv. (Det ÄR ju rätt jobbigt att bo i ett sånt område, mycket trevligare att bo där det är lite mer posh. Det tycker ju även invandrare som får lite högre inkomst och bättre valmöjligheter – dom flyttar ofta.) Men sannolikheten är ju också rätt stor att man på ett eller annat sätt lär känna invandrare som är rätt normala. Dvs, man inser att alla inte är likadana.

  Bor man däremot i ett område som inte har så många invandrare, men man har inte jättegott ställt själv… man har okej ekonomi, men man kanske har upplevt olika försämringar i vård-skola-omsorg alt höjda skatter, och det är ändå nåt man märker av, eller man kanske blivit arbetslös – då är det säkert desto lättare att börja peka på “invandrarna” och skylla på dom.

 6. *nickar instämmande*

 7. Ylva says:

  “Bästa sättet att ena är att hitta en yttre fiende”.

  När jag nu ändå skriver passar jag på att uttrycka min glädje över din snart stundande operation. Hoppas att allt kommer att gå bra.

 8. Ett mycket bra citat. Det är ungefär så jag också tänkt…

  Och tack 🙂

 9. Paul Stjernberg says:

  Hbtq-personer är inte per definition bättre människor än straighta cispersoner. De kan också vara fördomsfulla och inskränkta. Sorgligt men sant.

 10. chris says:

  sen finns det även irriterande skränande gäng i posha villaområden och i tjusiga fredhäll tex, där jag igår gick rakt in i ett genomvitt ungdomsgäng som brände vänsterpartiets valaffischer. jag sa åt dem att inte gå därifrån förrän de åtminstonde sett att inte elden spred sig, och de gick de med på. unga vita killar och tjejer i dyra märkesjackor uppfattas väl dock av många som ett mindre obehagligt element än dito gäng bestående av invandrade ungdomar, men de är fortfarande gäng som drar på stan.

 11. Faster Sven says:

  @chris: Du vågade säga till dem, varpå de värderade din tillsägelse och såg det rimliga i den, i stället för att oreflekterat se sig nödgade att återställa sin ifrågasatta heder, genom att sprida dina kroppsdelar över närområdet. Det är alltså skillnad på ungdomsgäng och ungdomsgäng.

 12. chris says:

  faster sven, ja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *