14 dagar till operation: Jag har inga behag – jag har besvär

Om fjorton dagar ligger jag antagligen och sover i en sjukhussäng, alternativt är vaken men drogad av narkos och smärtstillande. Tror jag. Det är svårt att föreställa sig hur det är när man aldrig har blivit opererad förut. Jag lär vara svullen över bröstkorgen, men ändå plattare än vad jag är nu. Det är svårt att tänka sig, fast jag älskar att tänka på det. En platt bröstkorg – alldeles lagom i tid innan min 30-årsdag.

Jag har aldrig gillat att folk säger behag och menar utbuktande bröst. För mig finns det inget behagligt i såna, varken på mig eller någon annan. I mitt kvinnohatande sinne har jag istället kallat dem för besvär, men det har jag aldrig vågat uttala högt.

Alltså: Jag hatar såklart inte kvinnor. Däremot får jag ibland kommentarer om just det, eftersom jag tydligen får tjejer att må dåligt över sina kroppar om jag klankar ner på min egen. Därför jag vill inte använda alltför många hårda ord om såkallat kvinnliga kroppars egenheter, som att kalla bröst för besvär, att använda mensjävel som svärord, eller att tjata om att jag är hysterisk för att jag har för många livmödrar. Inte för att jag gör anspråk på vara någon jävla kvinnlig förebild, utan för att andra tillskriver mig den rollen – och kvinnliga förebilder måste såklart älska sina kroppar varenda sekund. Sedan har vi förstås det eviga syndomtycket som jag inte kan hantera på något bra sätt, annat än att helt enkelt undvika situationer då jag riskerar att råka ut för det.

Däremot kan jag helt ärligt säga att jag är både besvärad av och besvärlig på grund av de där klumpformade utväxterna, och nu när de snart är borta vågar jag säga det högt. Så även om jag räknar med att det kan uppstå komplikationer, och även om jag är medveten om att operationer inte trollar bort mitt förflutna, så tror jag att jag kan påstå att jag kommer att känna mig mer obesvärad efteråt – kanske tillochmed besvärsfri.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Kirurgi, Språk, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

31 Responses to 14 dagar till operation: Jag har inga behag – jag har besvär

 1. Jösses amalia! Vad bestämd du låter! Svordomar och allt! Spännande, den här sidan har jag inte riktigt sett förut! Kan tänka mig att en och annan blir provocerad nu! 🙂 Grattis till op-datumet! Det kommer gå fint…!

 2. Jag döljer den sidan väl numera. För några år sedan lät jag den växa, och då fick jag mycket skit för det. Håller väl på med någon slags uppgörelse med kvinnlig-hetsen nu 😉

 3. Mr Disco says:

  Jo, en annan har ju både “dam”-fobi och småbarnsfobi. Misstänker starkt att det obehag jag känner när Kvinnor försöker bonda med mig liknar homofobiska strejta mäns fjoll-panik. Som de får för att de liksom tror de ska bli smittade om en fjolla flirtar med dem – för att de inte är tillräckligt säkra i sin manlighet. Hm hm…vilket ju verkligen jag som totalt icke-passerande intergender-bög är, jomenvisst!
  Jag inbillar mig att någon gång i en ljus framtid, efter alla operationer (som naturligtvis blir helt perfekta) ska jag stå där med bar överkropp, insmord i glitter och helt lugnt umgås med både stolta bystbärare och babies, för då är jag redan tryggt i bög-hamn (åtminstone enligt min egna definition).
  Fan vad avis jag är, men grattis ändå – because we’re worth it! ; )

 4. Birgitta Alvskogen says:

  Du har då aldrig fått mig att må dåligt över mina kroppsdelar. Jag har bröst som är i vägen för mig då och då och det är ju verkligen inte alls behag-ligt, men det är ju sannerligen inte ditt fel. Och inte mitt heller, för den delen. Jag är ändå tacksam för att de finns där, trots allt. Men det handlar mer om hypokondri än något annat.

 5. Paranoia says:

  Du torde du vara den enda man jag hört talas om som har blivit anklagad för att vara en olämplig kvinnlig förebild.

  Unga flickor mår dåligt när de ser Americas next Top Model eller Elle-galan, inte av att läsa om någons transition. Vi får ångest över helt andra saker över att läsa om män som inte vill ha bröst. Och de flesta människor som har mens svär förmodligen bittert över den.:)

 6. Disco: PRECIS så känner jag. Det börjar nog släppa lite, litegrann nu när jag börjat ta till mig att jag passerar som kille, men det är låååångt kvar innan jag är bekväm med det.

 7. Håller med “paranoia”! Varför skulle tjejer må dåligt över att en man inte vill vara kvinna? Jag tycker själv inte mindre om min kvinnliga kropp över att läsa om Immanuels känslor för sin manliga – men enligt honom själv lite defekta – kropp. De kvinnor som tar åt sig av det projicerar dels ett kvinnoskap och en förebildsposition på Immanuel, och sen är frågan om de inte har egna könsproblem om de så lätt tar åt sig.

  Det är bra att du sätter hårt mot hårt, Imme! 🙂

 8. Tack 🙂 Det är så jag också tänker 🙂

 9. Anna says:

  Instämmer med övriga; inte sjutton är din känsla över dina besvärliga bröst något som får MIG att känna mig kränkt/knäckt/ledsen. Lika lite som jag blivit ledsen när jag fått veta om att en vän opererat bort några kilo bröst på varje sida för många år sen på grund av ryggbesvär. Eller den kompisen som istället valde att göra tvärtom: operera om sina A-kupor till stora C-kupor på grund av otrivsel/komplex.

  Mina brösts vara eller icke-vara, önskade eller icke-önskade; har ju inget att göra med dina eller någon annans bröst och känslor för dessa.

  Att du som man vill ta ta bort brösten känns som ett ganska logiskt resonemang och faktiskt väldigt lätt att förstå! 😉

 10. Rikkert says:

  För att inte tala om psykologen på min utredning som frågade varför jag inte kunde leva som den starka och framgångsrika kvinna hon såg mig som… Vågade hon bara inte säga könsförrädare, eller?!?

 11. Rikkie: Jag har inte fått höra det på utredningen, men många gånger innan jag kom så långt, som du vet (ok, ingen har kallat mig framgångsrik 😉 och det kan jag på något sätt förstå när det kommer från personer som verkligen inte kan ett piss. Men från en utredningspsykolog, då låter det mer som ett försök att provocera 🙁

 12. maukonen says:

  Immanuel,
  Jag har funderat på ditt inlägg och har tre punkter eller kommentarer till den.
  Först, att bli opererad är en erfarenhet som är olika från person till person.
  Fråga allt du funderar över innan din op och personalen kommer att förklara och ge dig råd.
  Hur man mår och hur såren läker och hur ärren kommer att bli är ju individuellt, men du kommer ju ha en plattare bringa ! (låter det bättre med bringa än behag?)

  Andra, att du inte är speciellt glad över dina ”behag” är fullkomligt förståeligt. Tyvärr så är en del människor väldigt lätt upprörda om någon uttalar sig negativt eller på andra sätt talar illa om vissa kroppsdelar.
  Men du blev ju ”levererad” i FEL KROPP, så kan man inte ha den empatin och insikten i hur du känner dig när du är fast i en kropp avsedd för en kvinna istället för i den mans kropp som du var ämnad för så är dessa personer tyvärr bortom all hjälp. Vi kan endast tycka synd om dem och hoppas att de på något sätt ändå är lyckliga i sitt inskränkta liv.

  Tredje, Jag har förstått av att läsa din blogg att du inte hyser någon slags agg eller annan känsla av ilska eller har gentemot kvinnor.
  Det är din frustration av att din egentliga kropp inte var den du föddes i som gör att du är arg/frustrerad/ledsen. Men alla förstår eller vill inte förstå detta.
  Den kropp man har är ju en farkost och ibland så justeras och finputsas den. Och ibland så får den sig en rejäl uppdatering, vilket kan innebära att kroppen förvandlas till det som den egentligen borde ha varit från början.
  Att du delar med dig av din kommande ”uppdatering” med alla som vill är en otrolig erfarenhet för alla. Men den som kommer att i slutändan komma stå med ett leende på läpparna och tredagars skäggstubb är du Immanuel!

  14 dagar, OJ ! Det är ju snart!
  Grattis Immanuel, du är nu ett steg närmare ditt mål!

 13. Grattis till snar operation!

  Och Mr Disco, jag känner igen mej så himla mycket i det du skriver… jag har länge haft skitsvårt för mycket av det man uppfattar som “kvinnligt”. Inte smink och höga klackar och sånt som har med utseendet att göra, men jag har reagerat jättestarkt om nån sagt nånting om att jag skulle vara “kvinnlig” till PERSONLIGHETEN på nåt sätt, försökt klumpa ihop mej med andra kvinnor, utgått ifrån att jag gillar sånt som kvinnor brukar gilla osv.
  Nu reagerar jag inte så mycket på sånt längre, och jag tror det beror på att jag känner mej tryggare i mej själv. (Fast jag fick iofs ett litet återfall för några veckor sen tror jag, när jag brast ut i värsta hatet mot Sex and the City på Like a Bad Girl Should-bloggen… SATC är verkligen en sån där “kvinno-grej” som många tror att jag kollar på för att jag har fitta, och som jag därför hatar av hela mitt hjärta.)

 14. Katarina says:

  Immanuel, jag läser ofta din blogg. Lätt att göra eftersom jag följer den, som det kallas. Och jag tar inte illa upp för att du resonerar tvärtemot vad jag, som MTF, gör. Vi har det gemensamt att vi inte trivs i den kropp vi fötts med och det är “kompatibelt” nog, tycker jag. Jag vill gärna ha bröst. Du vill bli av med dina. Men skrapar man lite på ytan är det mera som förenar än skiljer oss åt.

  Jag är glad för din skull att du kommit så långt i din ‘transitering’, att det nu hunnit fram till masektomi. Grattis =)

 15. Tack alla 🙂 Ja, jag tycker det är tydligt, men då och då dyker det upp folk som inte tycker det.

 16. plastbaronen says:

  Hm, när jag var barn tyckte jag att både män och kvinnor kunde vara snygga. Men efter puberteten började jag tycka att kvinnokroppar var äckliga och fula. Det provocerade nog en och annan för jag var inte direkt tyst om det. Det blev lite konstigt i förhållande till att jag var arg feminist dessutom 🙂 Men när jag fysiskt blev mer som en man började jag ändra uppfattning om kvinnors utseende; det finns många kvinnor som jag tycker är snygga. Så jag tror att jag associerade alla kvinnokroppar med den “fel”-känsla jag hade inför min egen kropp. De blev äckliga och fula för att jag kände mig äcklig och ful med fel kropp.

 17. Fast jag tycker inte att “kvinnokroppar” är fula; möjligen avtändande. Däremot blir jag ibland äcklad av vissa detaljer som anses höra till kvinnliga kroppar, utöver det äckel jag känner för mina egna kroppsdelar – men det enda som äcklar mig när jag SER dem är egentligen fittor. Bröst, däremot, har jag inga såna problem med om jag ser dem – men däremot med de sammanhang där man ofta ser bröst (dvs. för att de förknippas så enormt starkt med kvinnlighet, vare sig det är i media eller i ett omklädningsrum).

 18. houdini says:

  Grattis till operationsdatumet, akta nu så du inte blir sjuk 😉

 19. Ja, jag nojar mig för det. Vore ju så typiskt mig 😉

 20. Kungabloggen says:

  Bra
  Ibland går det framåt i livet. Men vad händer sen då, åker inte den inlåsta kuken fram snart då? Eller ska du ha fittan kvar?

 21. Det ena utesluter inte det andra, först och främst. Men jag tänker inte göra någon sådan operation, så länge operationsmetoderna är så dåliga som de är. Gärna någon gång i framtiden.

 22. Kungabloggen says:

  He he, fick en blixtrande bild framför mig om tvånget att vara något och dess hysteriska pådrivningreflex, du måste ha könsuniformen och unisex går icke!

  Ok, du känner dig “behagligare” utan “besvären” det förstår jag, ganska självklart med din förklaring 🙂 ! Upplys mig gärna om vad som är dåligt med nuvarande operationstekniker och vad som får dig att vänta, om det känns ok att berätta.

 23. Kimberly says:

  Men alltså hallå, vad är det för fel på folk?
  Alltså: Jag hatar såklart inte kvinnor. Däremot får jag ibland kommentarer om just det, eftersom jag tydligen får tjejer att må dåligt över sina kroppar om jag klankar ner på min egen
  Då undrar man ju stillsamt om MTF får killar att må dåligt över sina kroppar om de har negativa åsikter om sin kropp?

  Att jag till exempel mår dåligt över min kropp och önskar att jag inte hade några bröst är ju inte på något sätt ditt fel. Det annat som ligger och skräpar i mitt huvud som gör det.
  Sen att läsa din blogg har fått mig att erkänna hur mycket det besvärar mig att ha bröst, jag tyckte innan att jag var lite udda där. Eller lite udda är jag har ingen önskan att få en manlig kropp eller ha en kvinnlig, androgyn hade varit mer mitt ideal så lite konstig är jag fortfarande *sucka*

 24. Jadu, det undrar jag med, men jag tror iaf att en del manliga transfober triggas av kastrationsångest, och det är lite liknande. Men det säger ju mest om dem.

  Jag tycker inte att det är udda att vilja vara androgyn, men jag är nog för konstig för att kunna avgöra sånt 😉

 25. Kungabloggen says:

  Ok tack för det!
  Antog att det fanns någonstans men din blogg är minst sagt omfattande och jag lyckades inte hitta länkarna. Kanske skulle det vara en bra idé att sätta upp vissa av dem på en egen sida? Så att folk som inte vet så mycket (typ jag) lättare kan få lite koll på grundläget, önskemålen i livet och annat nära hjärtat.

 26. Jag vet. Det är oerhört rörigt. Ett sånt där projekt jag haft i typ ett år är att försöka komma på något smart sätt att göra det lättare att hitta inläggen, för det gör knappt jag själv…

 27. Mellanvärld says:

  Eller lite udda är jag[,] har ingen önskan att få en manlig kropp eller ha en kvinnlig, androgyn hade varit mer mitt ideal så lite konstig är jag fortfarande *sucka*

  @Kimberly: Men inte den enda…

 28. pärlbesatt says:

  Förstår inte folks problem. Även kvinnor som vill vara det kan ju tycka att bröna är i vägen. Det tyckte jag ofta när jag hade F-kupor. Är så mycket mer praktiskt med C-dito. Grattis till operation!

 29. Nej, jag fattar det inte heller…

 30. Pingback: Alliansens Censurerar om Kukens och Fittans Sociala Arbetsmiljö « Kungabloggen

Leave a Reply