Rör inte mitt boendestöd!

 • Upptäcka att jag behöver akut sjukhusvård, och se till så jag kommer dit
 • Se till så köket inte är en sanitär olägenhet
 • Påminna läkare för tredje gången om att förnya receptet
 • Hävda min rätt på möten med byråkrater
 • Komma ihåg hur viktigt det är att sova och äta varje dygn
 • Ringa och klaga på en felaktig räkning innan det går till inkasso
 • Dammsuga – och sedan ställa undan dammsugaren så jag inte snubblar på den hela tiden
 • Fylla i CSN-blanketter
 • Komma ihåg vad läkaren egentligen sa som verkade så viktigt
 • Skura toaletten
 • Fixa akuttid på hälsocentralen
 • Gå med återvinningen innan skåpet under diskbänken exploderar
 • Boka tid för synundersökning
 • Sortera ut överflödiga saker som ska skänkas bort innan garderoberna i hallen exploderar
 • Lägga in ren tvätt innan den blir smutsig igen av damm
 • Jaga bananflugor med dammsugaren (eftersom vinägerfällan inte är effektiv nog)

Det här är såna saker som de flesta klarar att sköta själva. Det är också några av de saker jag har fått hjälp med av boendestödjare de senaste åren, eftersom jag i perioder inte klarat mig så bra själv. När jag säger “hjälp” så menar jag att vi har gjort sakerna tillsammans så långt det var möjligt. Det handlar inte om att jag ska sitta och rulla tummarna. Även om jag mår bättre idag och klarar mer än tidigare, så vet jag att utan boendestöd så skulle jag inte ha levt idag.

Det här är också såna saker som kan kännas som helt oöverstigliga hinder när man mår väldigt dåligt – och det är också såna saker som Sandvikens kommun eventuellt ska ta betalt för att man ska få hjälp med. Boendestöd för psykiskt funktionshindrade ska börja kosta, även för de som deltar aktivt i sysslorna som rehabilitering – och det är inga små summor det handlar om. Detta är i alla fall vad en del har fått höra, medan andra har fått helt annan information. När Patrik Häljeryd (s) intervjuades av Arbetarbladet i fredags sa han att det enbart är de som inte deltar själva som ska betala. De avgifterna har redan funnits sedan något år tillbaka, så isåfall vore det väl egentligen inget att besluta om.

Men idag, på eftermiddagen, skulle de ha fattat ett beslut om det här – vad det nu var. De skulle ha röstat om att införa avgifter eller inte. Hur det gick? Jag vet inte. Jag har inte lyckats hitta något begripligt varken på kommunens hemsida eller någon annanstans.

Men en sak är säker: Om man med mindre än två veckor kvar till valet börjar tafsa på rent livsuppehållande åtgärder – som boendestödet kan vara – genom att vilja införa avgifter som folk inte har råd med – då visar man ganska tydligt att man skiter fullständigt i att ragga funkisröster.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, NPF, NPF-hantering, NPF-vård, Personligt, Politik, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Rör inte mitt boendestöd!

 1. Amanda says:

  Vi är i minoritet. Det är helt enkelt mer lönsamt för politikerna att lägga miljarder på sänkta pensionärskatter än att profilera sig i frågor som den du tar upp. Vi får nöja oss med en smäll på käften från maktgalna politiker.

 2. Hur dyrt blir det i jämförelse att lämna folk att klara sej själva bäst dom kan, tills dom kollapsar och måste tas in på institution istället?

 3. Amanda says:

  Jag menar lönsamt räknat i röster…

  Din fråga är väldigt viktig, men ack så svår att räkna fram ett svar på.

 4. Jag tror tyvärr att Amanda har rätt. Det är fint att “bry sig”, men av någon anledning bara så länge det inte för med sig förpliktelser…

 5. Mellanvärld says:

  “Jaga bananflugor med dammsugaren (eftersom vinägerfällan inte är effektiv nog)” ❓

 6. Reb says:

  Mellanvärld: Är det vinägerfällan frågetecknet syftar på? I så fall kan jag svara…

  En eminent uppfinning för att fånga just blomflugor/fruktflugor (som ju är lite svåra att jaga med flugsmällaren): Tag ett glas med vatten, häll i vinäger (brukar ta äppelcidervinäger, men vet inte om det spelar någon roll), häll sedan i ytterst lite diskmedel (bara ett par droppar). Låt stå där du terroriseras av de där småflugorna.

  Har fungerat finfint för mig i sommar.

 7. Japp, vinäger och diskmedel – och lite socker också, det gillar flugorna. Vinägern tror jag är delvis för färgen (de gillar gult), och sockret gillar de också. Diskmedlet sänker ytspänningen som gör att de inte kan landa på vattenytan, utan drunknar.

  Jag brukar använda en gammal plastburk, för om den känns för ofräsch sedan är det bara att slänga.

 8. Susanna says:

  Jag körde med vinägerfälla förra hösten, fast jag hade saft i blandningen också för att locka dit de små rackarna. Det var helt oslagbart som flugdödare, fast mina flygfän var eg. pyttesmå röda myggor men de såg ut som bananflugor på långt håll. 🙂

 9. jånna says:

  och folk funderar fortfarande på vart världen är på väg..
  det är helt uppenbart okej att sätta foten i nyllet på individer som redan innan mår dåligt. och sen undras det vart det gick fel när någon börjar skjuta hejvilt omkring sig på gator och torg. ja, vart fan gick det fel.. för inte kan det ha med skoavtrycket i ansiktet att göra..? eller?

  apropå bananflugor.. jag körde en blandning av vinäger, koncentrerad saft och diskmedel.. kan säga att flugorna dog som flugor 😉

 10. Ja, det är sånt jag också funderar över. De senaste sju åren har det ändå funnits en insikt om att när man skär ner på akutpsykiatrisk vård, så händer sånt här, men det var först efter Anna Lindh-mordet. Och att även öppenpsyk och olika stödinsatser spelar en enormt stor roll – så långt har de inte tänkt 🙁

 11. Nina says:

  Vill bara raffinera eder flugfälla:
  1.Rött vin drar de små flugkräken som inget annat.
  Sätt vin, vinäger vatten (en del vardera) och diskmedelsdropparna i en rund plastburk, typ creme fraiche, och klipp till en papperstratt som du sätter med pipen neråt. Då kommer de inte att hitta ut så lätt.
  2. Får du ändå inte bukt med dom – köp Radar, spraya hela lgh – gå snabbt efter golvlisterna, var ute hela dagen, och vädra vid middagstid. Stäng fönsterena igen till sänggåendet.
  – Et VOILÀ!
  Ibland är man tvungen att rationalisera, helt enkelt.

  Angående politiken: vi udda är rätt körda i det nya kalla Sverige. :´(
  Lästips: Åtta år med Rein[fel]dt , och Bok[slut] Rein[fel]dt.
  Mer här:
  http://bokhandel.alliansfrittsverige.nu/

  *kärlek

  /N

 12. Reb says:

  Vin drar säkert till sig flugorna, det ser man ju bara på odiskade vinglas som står framme en sommarnatt… Undrar om det är den höga sockerhalten bara eller något annat?

  En annan sak jag märkt är att det får snabbare effekt med varmt vatten. Har ingen förklaring till det, men kanske att flugor kan känna doften (eller vad det nu är de känner) på längre håll om det är varmt.

  En sista sak, som jag har ännu mindre förklaring till: För mycket diskmedel kan göra fällan helt ineffektiv. Upptäckte det när jag satte en flugfälla hos grannen som vi vattnade blommor åt.

 13. Aha! Det kanske är det jag gör fel på, att jag har i för mycket diskmedel. Visserligen brukar jag få en rejäl fångst, men det dödar bara typ hälften. Sedan funderar jag på om det är viktigt att tömma fällan ofta, ifall de känner av att det ligger en massa döda flugor där kanske de inte blir så sugna?

 14. Men förresten, Immanuel, det är väl bara att du röstar på Alliansen, så får du råd att KÖPA all hemhjälp som du behöver! Tjohoo och tralalala vad allt är bra i den nya sköna konsumtions-världen!

 15. Minou says:

  Allvarligt: Är det hela världen om boendestöd avgiftsbeläggs? Om avgiften kollas mot ens ekonomi bör det inte vara omöjligt att betala den. Alla som inte berörs av LSS men har minst lika stora behov av hjälp betalar ju för SOL-hemtjänst.

  Undrar lite varför just LSS-gruppen inte ska betala? Finns det någon bra motivering till det?

 16. Det jag fick veta är att de enda som slipper betala är de som lever på existensminimum; där är inkomstgränsen satt. Om man tex. har en gång (två timmar) i veckan, så ska man betala 900kr/månad, har man ännu oftare så ska man betala ännu mer. Detta även om man har lägsta nivån av aktivitetsersättning. 900 i månaden är som högkostnadsskyddet för vård på ett helt år.

  Skillnaden mot hemtjänst är bl.a. att man deltar aktivt i hushållsarbetet, att det är en rehabilitering. Du minns mitt krig för två år sedan? De får inte göra något åt en, utan det handlar om att lära sig att klara sig mer och mer själv. Jag ser det mer som terapi än som hemtjänst, fast det ligger under kommunen istället för under landstinget. Och nu är det landstinget som kommer att få betala i slutänden, eftersom folk inte kommer att ha råd, säga upp boendestödet, bli sjukare av att inte få struktur, falla tillbaka och hamna på psyket.

  Och boendestödet är btw enligt SOL, inte enligt LSS.

 17. Minou says:

  Sant: det är en form av rehabilitering för de allra flesta. Men jag trodde att det alltså var “enbart är de som inte deltar själva som ska betala.”

  I sådant fall, när man får städat etc åt sig, ser jag ingen skillnad på den som behöver det pga tex en synskada eller demens och på LSS-gruppen.

  Rehabilitering ska alla ha rätt till inom högkostnadsskydd, även hemträning för att klara vardagen.

 18. Nej, det är sant, fast hemtjänsttaxorna är väldigt höga. Minimibeloppet för något år sedan låg på 1300/månad, och det är det inte många som har råd med.

  Btw, efter vad jag har hört (varning för spekulationer): För något år sedan införde de just att de som inte deltar aktivt ska betala – men eftersom så gott som alla faktiskt deltar aktivt fick de inte in så mycket som de hoppats på. Det är därför de kommit på att alla ska betala.

 19. Katarina says:

  Blir ju rent skrämd, när jag läser det som står här ovan. De som har minst förväntas bidra mest, medan de som har oförskämt mycket inte förväntas bidra alls. De har istället den ena (ofta skattefinansierade) förmånen efter den andra. Mysko!

  Något är ruttet i staten Sverige. Milt talat!

  I övrigt känner jag igen mig i punkterna du tar upp, Immanuel! Usch, så dåligt samvete jag får nu…. ha ha ha… Måste iallfall hinna putsa fönstren innan vintern kommer =)

 20. Japp. Något är ruttet. Påminner mig om att kolla upp vad som egentligen hände…

 21. Susanna says:

  En liten rättelse: jag använde inte alls vinäger i flug-fällorna förra hösten, jag blandade ju ättika med vatten, saft och diskmedel. Rätt ska vara korrekt. Men det går säkert lika bra med vinäger som med ättika. 🙂

 22. Mib says:

  För jäkligt tycker jag att det är. Behöver man hjälp så ska man få det! Ta från de rika och ge till de fattiga istället!
  Håller tummarna på att beslutet blir att ni slipper betala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *