Riktiga mantimmer luktar inte hallon – utan jordgubbe, del II

Idag var jag in till Stora Staden för att köpa en Viktig Teknisk Pryl Till Jobbet, och i väntan på bussen hem skulle jag köpa schampo också, kom jag på; läckert klarrött schampo som luktar riktiga jordgubbar. Det var bara ett problem – de hade inget sånt schampo. Det fanns bara duschtvål. Jag måste minnas fel, för jag brukar inte använda duschtvål i håret. Jag utstrålade antagligen en viss förvirring, för just då dök en expedit upp.

– Behöver du hjälp?

– Ja… Jag letar efter schampo.

– Ska det vara till dig själv eller till en kvinna?

Efter säkert ett halvår är jag fortfarande inte van vid att passera som kille, så jag svarade bara:

– Till mig själv.

Visst gillar jag att passera som kille, men jag fattar inte poängen med att göra skillnad på kön hela tiden. Vad är det värsta som kan hända om jag använde ett “kvinnoschampo”? Skulle jag bli flintskallig, gråhårig eller få mer mjäll för att jag använde ett schampo anpassat för personer med mindre testosteron? Skulle mitt skägg falla av i stora tussar om jag tvättade det med det röda jordgubbschampot, ifall det hade funnits?

Förmodligen inte. Jag köpte ett schampo som luktade schampo istället, för det fanns inte så mycket att välja på oavsett kön. På väg hem fantiserade jag om att det visst fanns jordgubbschampo, och om att jag istället hade svarat “spelar det någon roll?” på frågan om vem det var till.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Könsidentitet, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Riktiga mantimmer luktar inte hallon – utan jordgubbe, del II

 1. Devin says:

  En gång när jag skulle köpa en slips så frågade expediten om det var till mig eller till min pojkvän. Jag frågade varför hon ville veta det, och hon sa att “tjejslipsar är smalare”. Jag sa att det var till mig själv och att jag ville ha en “killslips”. De hade inga som var snygga, så jag slapp handla av människan…. 😉

 2. Nobody says:

  Jag har faktiskt aldrig sett något mans- eller kvinnoschampo, har iofs inte letat… Är inte det samma till alla?

 3. MarySaintMary says:

  Jag känner mig så elak när jag ifrågasätter expediter som frågar så, för jag vet att de verkligen inte menar något illa. Men jag ifrågasätter ändå, varje gång. Jag känner att jag måste ta det ansvaret när ingen annan gör det, typ. Min pojkvän var i samma situation som du, med schampo, och när han ifrågasatte varför sa de på Lush att killar och tjejer har olika typer av hår. Men jag tror inte riktigt att det är så. Eller? Har du märkt nån skillnad sen du började på testosteron?

 4. Ylva says:

  De där ute som identifierar sig med sitt kön vill i stor utsträckning lukta på ett sätt som markerar deras könstillhörighet. Därför är det skillnad. Enligt normen ska män och kvinnor lukta olika.

 5. Maldita says:

  Jag vill helt enkelt lukta på ett speciellt sätt, och tydligen definierar samhället dessa dofter som manliga. Tjära, brasrök, lapsang-te. På just Lush så har de ett schampo som heter Soak ‘n Float som är bra mot mjäll och luktar jättegott av tjära och rök…

 6. Jag hade heller ingen aning om att det fanns könsdifferentierat schampoo? Man lär sej nåt nytt varje dag. Här hemma kör vi iaf med samma… *S* Vilket jag skulle tro att dom flesta människor gör.

 7. Mary: Njae, skillnaden är nog 1. att testosteron ökar risken för håravfall, så om de säljer såna schampon så är målgruppen ffa män, och 2. att man förväntas gilla olika dofter.

  Maldita: Soak N Float är mitt favvoschampo nr 2, men tyvärr har Lush bommat igen i Gävle. Synd, för det är så praktiskt med schampokakor dessutom.

  Dp: Japp, det tror jag många gör. Mitt ex och jag hade dels skilda ekonomier och dels väldigt olika smak, men annars är det ju mest onödigt att ha olika sorter om man inte har helt olika behov (typ: En har fett hår, den andra torrt).

 8. Elin I. says:

  Jag såg nyss en skylt med schamporeklam i fönstret till en frisersalong, en bild på en sån där typisk kosmetikreklamkille och texten “Why not let your girlfriend steal your shampoo for a change?”. Finns det någon allmän idé om att det skulle vara ett vanligt problem att Han(tm) snor Hennes(tm) schampo? Tydligen finns det i varje fall något slags uppfattning om Hans och Hennes schampo, som ska vara olika …

 9. Intressant. Fast jag skulle nog ha tolkat det som “…till skillnad från att hon snor dina kallingar och skjortor som hon brukar” istället.

 10. dam i tofflor says:

  Det finns en ansiktskräm (Rosa Kräm) som luktar jättegott av jordgubbar på wwwfärgochförändring.se

 11. svalin says:

  jordgubbsdoft är bättre än Axe. Andra killar borde verkligen ha samma bra smak som du för Axe luktar för jävligt.

 12. Maldita says:

  Lush har en nätbutik, http://www.lush.se
  Där är ju enda nackdelen att man inte kan lukta på produkterna.
  F.ö kan både “kill”- och “tjej”doftande saker lukta hemskt, jag störde mig lika mycket på killarnas Axe-moln som de omgav sig med som på parfymgaskammaren det blev i tjejomklädningsrummet.

 13. Sandra says:

  Lustigt det där, att expediter tvångskönskodar saker. Förmodligen är det order från högre ort: ifall varan profileras säljer man den lättare till rätt målgrupp, så att säga.

  Hur som helst, jag har en god vän (cistjej) som en gång stod och letade deo på just Body Shop, om jag inte minns fel. Hon håller en i handen och över axeln hör hon en expedit säga något i stil med “men den där är för killar, ta den här istället”, varpå hon fräser “och hur fan vet du vilket kön jag identifierar mig som?” och lämnar butiken.

  Man borde göra så oftare!

Leave a Reply