Mina tre önskningar på valdagen

Jag tänker inte gå och rösta idag. Det gjorde jag nämligen redan förra lördagen, eftersom jag visste att jag inte skulle vara i form att släpa mig till vallokalen idag. Däremot är jag uppenbarligen i form för att klämma ur mig ett blogginlägg om valet.

Jag har tre önskningar som jag hoppas på idag:

 • Att alliansregeringen försvinner och byts ut mot tex. en rödgrön.
 • Att F! kommer in i riksdagen.
 • Att SD inte kommer in.

Det finns många anledningar till det. Flera av dem är väldigt personliga:

Jag har själv stått där med skräcken inför att bli utförsäkrad från den första september, så jag vet hur det känns. För min del löste det sig på ett alldeles fantastiskt sätt – jag fick ett jobb! – men jag vet att jag tillhör undantagen. Personer som inte kan jobba under några omständigheter tvingas söka jobb ändå, och personer som inte kan jobba men som kanske skulle kunna jobba i framtiden om de först fick vård, rehabilitering och stöd tvingas också söka jobb utan att ha fått det de behöver först, och personer som kanske skulle kunna jobba om det funnits några jobb som uppfyllde deras behov av tex. anpassade arbetstider och arbetsuppgifter får lära sig att det är allt eller inget som gäller.

Jag har sett en socialminister som ägnat tre år åt att låta bli att svara på frågor om en lag som rör den vård som bland annat jag behöver. Sedan november 2007 har Göran Hägglund kunnat stoppa steriliseringstvånget för transpersoner, men det var först i juli 2010 som han klämde ur sig ett nja. Det har alltså suttit en kristdemokrat som ansvarig för att avgöra vad jag får och inte får göra med mina äggstockar, om jag hårddrar det hela – och jag är inte nöjd med vad han har åstadkommit under tiden. Däremot är jag imponerad av vad F! föreslagit för förändringar, redan innan Socialstyrelsen presenterade sitt förslag.

Jag är född i Östersund och svensk medborgare. Jag har svenska som förstaspråk, blå ögon och en släkttavla som sträcker sig tillbaks till 1600-talet utan att röra sig utanför det som idag är Sverige och Norge – men jag passar inte in i SDs bild av hur Sverige bör vara. Jag är ganska säker på att om mina ögon varit bruna och min födelseort varit någonstans utanför EU, så hade jag setts som ett typexempel på misslyckad integration. Jag äter inte griskött, vill inte ha skolavslutning i kyrkan och hälsar helst på andra sätt än att ta folk i hand, till exempel.

Just idag vilar jag upp mig efter en operation som jag har skäl att misstänka att jag aldrig skulle ha fått alls om Sverigedemokraterna hade fått bestämma, och som jag tror skulle kunna göras mycket mer lättillgänglig för de som behöver den ifall SD och KD hålls utanför. En operation som jag kämpat för i åtta år, som betyder enormt mycket för mig – och för min möjlighet att arbeta. Ja, faktiskt. Transpersoner som behöver könskorrigerande behandling är kanske ingen jättestor grupp som märks i ohälsotalen i stort, men för den enskilda kan tex. hormonbehandling och operationer göra skillnaden mellan sjukskrivning och jobb, och i många fall faktiskt skillnaden mellan liv och död.

Och jag vill jobba. Jag kan jobba – om jag får chansen att göra det på rätt sätt. Men jag vill inte att det ska straffa sig att vara sjuk, funktionshindrad eller utsatt för fördomar. Det är idag fyra år sedan jag började blogga – i förtvivlan över valresultatet. Jag hoppas att jag inte känner samma ångest när jag vaknar imorgonbitti som jag gjorde då.

Lästips: Vill än en gång pusha för Jonas Gardells inlägg om KD. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, Genus, HBTQ, Könstillhörighetslagen, Personligt, Politik, Trans* i media, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Mina tre önskningar på valdagen

 1. MarySaintMary says:

  Hehe, jag kunde tänka mig när jag läste din rubrik vilka de tre önskningarna skulle vara (och jag hade rätt). Förmodligen eftersom jag mycket hett önskar mig samma sak, gärna som fjärde punkt att KD åker ur också.

 2. Ah, ja. Den hade jag nog också velat ha med, men den kändes lite för orealistisk :/

 3. svalin says:

  KD är bättre än SD på HBT-frågor även om de är långt ifrån perfekta.
  I RFSL.s undersökning låg SD på -2,5 poäng, KD på 4,4. Det är en viss skillnad.
  http://intersektionalitet.wordpress.com/2010/08/26/sammanfattning-av-stockholm-pride/

 4. Ja, oh ja. Det är en skillnad, det är det. Tex. tvivlar jag inte på att de flesta KD-politiker verkligen tror på sånt som mänskliga rättigheter, vilket jag inte kan säga om SD. Däremot är definitionen av mänskliga rättigheter en annan sak…

 5. Lottie says:

  Ja ja. Nu sitter man här med valresultatet. Finner inte ens ord till ett inlägg på facebook…än mindre till ett blogginlägg. Har mest lust att dra täcket över huvet.

 6. Moa says:

  jahapp, ingenting gick som det skulle… det var rätt tungt att vakna igår alltså

 7. Ja, det var väldigt jobbigt, det tror jag det är väldigt många som känner – oavsett politisk färg, med undantag för de bruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *