För fyra år sedan hände något fantastiskt*

Den nittonde september 2006 började jag blogga. Det var en strategi för att överleva natten, i första hand, men också ett sätt att bearbeta min oro inför de kommande fyra åren. Jag hade precis börjat inse att den borgerliga regeringen inte var en mardröm, utan verklighet. Som jag såg det då hade alliansen, framförallt Moderaterna, gått till val på att hetsa mot såna som mig – och vunnit.

Så kände jag då, den nittonde september 2006. Exakt fyra år senare stirrar jag på rubrikerna och försöker fatta att det blivit ännu värre. Det lutar åt en till borgerlig regering ; det hade jag kunnat ta ändå. Men: SD har säkrat 20 mandat i riksdagen och kan få vågmästarroll – och nazistiska Svenskarnas parti (f.d. Nationalsocialistisk front) har fått ett mandat i Grästorps kommun i Västra Götaland.

Det är nog inte en slump att jag slog på elementet i sovrummet inatt, för jag frös så jag skakade. Ända sedan igårkväll har några rader av Mikael Wiehe rullat i mitt huvud:

Det gamla kommer aldrig tillbaka
Vi trodde det säkert och visst
Det gamla är över
och slut och förbi
och dömt att gå under till sist
Vi låter dom inte passera
Det var det som vi ropade ut
För här finns det ingen
som nånsin ger upp
Och så passera’ dom ändå till slut.

Även om Alla dessa minnen handlar om ett helt annat val – i Nicaragua – så tror jag att Wiehe själv skulle hålla med om att den låten passar väldigt bra idag. Sorg, och självrannsakan.

I fyra år – från och till – har jag bloggat, och det kommer jag att fortsätta göra. För fyra år sedan började jag uttrycka mitt motstånd, och jag är säkert helt orimligt naiv – men jag har inte gett upp än. Först bloggade jag för att överleva, sedan för att lära mig att leva, och nu för att jag vägrar se andra dö.

*) Rubriken syftar inte på att min blogg är fantastisk, utan på att min kamplust vaknade – och det är fantastiskt.

Bra bloggat: Sara Lövestam, VSASS. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, Politik, Val 2010 and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to För fyra år sedan hände något fantastiskt*

 1. Maldita says:

  Så sant, så sant.

  SDs partifärg är pissgult, och deras åsikter åt det bruna hållet. Detta gör att man mycket lätt kan associera till kvaliteten på politiken de för.

  SDs valvaka lät som ett gäng fotbollshuliganer. De hymlar inte med att partiet inte direkt består av akademiker och intellektuella…

 2. svalin says:

  Grästorp ligger inte långt ifrån min gamla hemstad och jag är itne precis förvånad egentligen att dem har fått mandat. nazisterna är rätt så starka i området.

 3. “*) Rubriken syftar inte på att min blogg är fantastisk, utan på att min kamplust vaknade – och det är fantastiskt.”

  Meh, var inte så överdrivet ödmjuk nu. Märker du inte att oavsett vad du själv tycker om den så är din blogg fantastisk för många många människor?

 4. Johan: Men jag har ju inte sagt att min blogg INTE är fantastisk, bara att det inte var det jag syftade på 😉

 5. Nej jag vet, men ändå … du får det att låta så ju. 😛
  *tycker inte ens att nåt som av en slump råkar göda jantelagen är okej*

 6. Förlåt 😛 Men jag menade det verkligen precis som jag skrev. Inte “oj, nu tror folk att jag skryter” utan “oj, rubriken hänger inte ihop med texten, den måste förklaras”. Jag kanske börjar bli immun mot jante? 😀

 7. “Jag kanske börjar bli immun mot jante? :D”

  I så fall är det bara att gratulera! 🙂
  Apropå det, har du hört den här? http://www.adrianfiles.com/Emil_Jensen/300_eMIL/4.Jag_tror_att_jag_ar_natt.mp3

 8. kristiporr says:

  Starkt jobbat att bo i Sandviken och vara immun mot Jantelagen.
  Så bara därför: Det är väl inte en heeelt ooduglig blogg. Har sett värre. (direktöversatt= “Fantastisk blogg! Kanske en av landets allra bästa!”)

 9. Katarina says:

  Jag har också känt mig frusen idag pga den isande kylan som spred sig efter valresultatet. Brrr! Tyvärr har vi nog en ännu värre och mera ihållande kallfront att vänta de närmaste åren, än vad vi har haft de senaste fyra åren. Jag vågar inte vara särskilt optimistisk.

  Mikael Wiehe är en bra artist med många tänkvärda texter, tycker jag.

 10. Ninja Ister says:

  För fyra år sedan började jag läsa din blogg.

  Du har vidgat mitt mentala synfält.

 11. Kristina says:

  Menar du HBT personer eller sjukskrivna? För M är inte ett anti-HBT parti precis.
  Dessutom hetsar de inte mot sjukskrivna – de tror bara att många är sjukskrivna i onödan och behöver hjälp tillbaka till arbetslivet istället för att förtidspensioneras.

  Jag respekterar din åsikt, men jag tycker att “hetsa” är ett lite oriktigt ord.

 12. Kristina: Retoriken i valrörelsen 2006 tycker jag var att hetsa mot sjukskrivna, eftersom M fick det att låta som att sjukskrivna per automatik var fuskare. Idag är tonen annorlunda däremot, eftersom de inte hittade så många fuskare som de förväntat sig. Men när man skulle ompröva alla beslut så var det just för att man trodde att folk hade fuskat.

Leave a Reply