Frivillig tvångssterilisering beviljad

Rättsliga rådet ställde ungefär samma frågor som läkaren: om min familj stöttar mig (ja), om jag har en partner (nej), vilket kön den partnern isåfall skulle ha (“eh… Kille”), hur länge jag känt såhär, och hur jag uppfattar sambandet mellan Asperger och transsexualism. Mest om Asperger och näst mest om läggningen. Det är tydligen viktigt att slå fast att jag är bög. Nåja, jag protesterar inte.

Efter någon minut tyckte de att de hört tillräckligt, så jag skulle vänta utanför på beslut. Jag hann knappt sätta mig innan jag blev inropad igen.

“Självklart” var ett av orden. Ett självklart ja till att få en juridisk könskorrigering – på villkor att jag blir steriliserad, eller snarare kastrerad. Lättnad, snarare än glädje.

Förhoppningsvis har vi snart en ny lag utan såna krav, om några år. Annars tror jag vi får ockupera Socialstyrelsens trapp. Det har ju fungerat förut.

This entry was posted in Transitionsdagbok. Bookmark the permalink.

26 Responses to Frivillig tvångssterilisering beviljad

 1. Ja, den här lagen har aldrig varit utformad rationellt.

  Jag tror att det är en vidrig kompromiss. “Okejrå, *de* får väl göra om sig, men då ska *de* faaaaaan inte ha barn iallafall”. Typ.

  Vidrigt är det iallafall och det gör mig ont att även om lagen kan göras om hur snart som helst så hjälper inte det de redan drabbade.

 2. Devin says:

  Tragiskt att tvångskastreringen/-steriliseringen fortfarande finns kvar. Känns lite stenålder.

  Men så skönt att höra att du är lättad. 🙂 <3

 3. Tor says:

  Gratulerar! För det gick väl som du ville,
  under omständigheterna. Ännu ett steg framåt.
  Lagen är såklart vansinning.

 4. Andrea says:

  Grattis, eller vad man ska säga! Skönt att ha det överstökat?

  Blir det en ockupation, kommer jag med!

 5. Elijas says:

  Jag tycker det är “helt fantastiskt” att de fortfarande bryr sig så mycket om läggningen. Är det verkligen så viktigt? Jag kom på nu att man kan svara på frågan om ens framtida partners kön: “Hur ska jag veta det?”
  Haha 🙂

 6. Love says:

  Ja varför frågar de om läggningen när det ändå inte spelar någon roll? Ok om det vore intressant för deras bedömning men det är det ju knappast.
  Men skönt att höra att det gick vägen iaf. (Konstigt vore det väl annars.)

 7. Veronika says:

  Jag vet inte riktigt vad som passar sig, men jag säger grattis. 🙂

 8. Valentin says:

  Grattis. Men riktigt irriterande att de alls frågar om ev. partners. Och varför påverkar det beslutet ifall du har stöd från familjen (jag gissar att de bara räkna biologisk/juridisk)? Jag hoppas att lagen ändras snart nog för att jag ska slippa undan steriliseringen.

 9. Tor says:

  I kurslitteratur för psykologstudenter i Göteborg skrivs det om läggning vid transsexualism: “Detta är förenat med en homosexuell inställning, dvs den transsexuelle biologiska mannen söker manliga partner och den transsexuella kvinnan söker kvinnliga.”
  Cullberg, J. (2003). Dynamisk psykiatri. Natur och Kultur. (s. 185).
  Sådan är okunskapen och ovärderingarna hos “auktoriteter”.

 10. Lina says:

  Men VAD har din sexuella läggning med din könsidentitet att göra!?!?!??!? Varför frågar de om sånt!? Eller vad din framtida partner skulle ha för kön? Det är väl en privatsak! Och föresten… personligen hade jag inte kunnat svara på någon av dem. Jag har INGEN aning om vad en framtida partner skulle ha för kön, bryr mig inte heller särskilt mycket eftersom att jag gillar båda könen och de där emellan och bortom och… ja etc.

  Och det Tor skrev ovan… är det sant!? Cullberg! Va… det var det dummaste. Herregud. Jag har boken hemma, ska genast leta upp det där och förarga mig ännu lite mer över okunskap.

  Mvh Lina

 11. susitar says:

  Wow! Jag skulle dött av nervositet ifall jag skulle behöva göra något sådant. Förklara massa personliga saker osv. Men lycka med allt, hoppas att det går bra. 😀

 12. Åh! Precis sådär var det för mig med, de hade inte många frågor, och sen hann jag inte heller knappt sätta mig innan jag blev inropad och godkänd! 🙂

  Jag tror att det här med familjens inställning och ens läggning snarare är till för “forskning” eller vad man ska säga nu mer, än att det är avgörande för om man går igenom eller inte. Alla går ju igenom som kommer dit, i princip. Så jag skulle tippa att det är för att de vill ha koll, så de kan göra uttalanden som “de flesta har stöd från sin familj” och sådär, att de har koll på hur sånt förändras…

  Om man nu ska tolka positivt, och det har jag en kanske överdriven tendens att göra. 🙂

 13. Lejonel says:

  Grattis! (måste jag ändå säga)
  Och ett stilla mångfaldigt hurrande för dig, som faktiskt Arbetat så länge för detta. Om du visste vad ditt bloggande betytt för en del av mänskligheten…. mycket!!!!
  Bara ord på en skärm, men jösses att man kan hämta styrka och uppmuntran till livet av just dina ord. Unge man, ni har en lysande framtid för er.

 14. Har inte läst Cullberg, men hört folk prata om den boken. Det är en skam för psykologyrket att man får lära sig sånt.

  Ja, jag uppfattade det där om Asperger väldigt mycket som att de var nyfikna på att höra mina teorier snarast, ungefär “eftersom du föreläser om det…”. Så jag tror absolut att en del är “forskning”, och en del litegrann för att få en bild av hur man är rent allmänt (tex. att man fortfarande är övertygad om vad det är man behöver, att man inte verkar akut psykotisk, osv)

  Men det där med stöd från familjen kan jag ändå förstå att de frågar om, på samma sätt som man får den frågan i utredningen. Jag tänker mig också att det för en del (kanske då ffa tjejer) kan hända en hel del mellan att man ansöker och att man kommer dit, som ens utredare inte alltid har koll på. OM det fortfarande finns några problem med tex. familjen, så lär det ju ställas på sin spets när man fått en kallelse till RR…

 15. Morgan says:

  Får väl utbrista i ett “grattis” då 🙂

  Jag antar att du har funderat en hel del på det här med kastration som villkor för att få näst sista siffran i personnumret ändrad från jämn till udda siffra. Jag lovar att komma och sitta på den där trappan med dig, om det skulle behövas. Kan du inte lägga ut texten lite och förklara hur du ser på kastrationsvillkoret?

  Mvh

 16. Pingback: Är du rädd om dina pungkulor Fredrik? « Sverige är inte världens navel!

 17. Freddie says:

  Grattis! Även jag känner mig lättad av att höra att det gick bra för dig. Men att det ska krävas en sterilisering för det är så jävla inhumant och obegripligt! Vill bara spy på regler och folks okunskap ibland… Hoppas att det har ändrats när det är min tur, men med reglerna gällande ålder lär det ju ta ett tag >.<

 18. christina says:

  grattis! och jag är också med på en ockupation. any day.

 19. Ja, det lär ta ett tag, men det är på g iaf. Det är mycket som har hänt de senaste tre åren, efter att det där pinsamma lagförslaget lades fram.

 20. Reb says:

  Cullberg är känd (eller ökänd kanske man ska säga…) för sina förstockade teorier om både homosexualitet och transsexualitet (som jag minns det, sist jag hörde boken diskuteras, tar han inte alls upp bisexualitet, vilket ju är lite förstockat i sig…). Men jag trodde faktiskt att åtminstone de avsnitten hade plockats bort i nyare utgåvor, när det nu kritiserats så mycket.

 21. Maldita says:

  Jag blir så arg när jag hör om detta. Borde det inte “räcka” med sterilisering samt att man får spara ägg/spermier?

  Imme, lycka till. Jag såg btw en bok som hette nånting i stil med “Är du med i gaymet?” i bokhandeln, som du hade skrivit några texter till.

  Du får massor av styrkekramar av mig, förutsatt att det inte gör alltför ont. Ha det skitbra, det förtjänar du.

 22. anna blom says:

  Hallå där, följer med stort intresse din blogg. Blir förvånad över att man inte tar det här juridiska beslutet förrän så sent i processen. Jag menar, hur tänker man då?! Vad skulle du gjort om du inte blev godkänd? Backat? (Skulle inte tro det.) (Grattis, btw!)
  En annan fråga angående steriliseringen/kastreringen: I min okunskap har jag alltid trott att den som fötts som biologisk kvinna, och vill korrigera sitt kön, blir steril av själva hormonbehandlingen. Mao trodde jag att menstruationen, och möjligheten att bli gravid, skulle försvinna i takt med skäggväxtens utbredning osv. Eller? /Anna*

 23. Reb: Det trodde jag med. Märkligt.

  Maldita: Räcka och räcka; lagen säger “steriliserad”. RR mfl tolkar det som “kastrerad”.

  Anna blom: Tja, vad jag skulle ha gjort? Jag skulle ha ockuperat deras trapphus 😉

  Jo, mensen försvinner av testosteron, och även fertiliteten – men inte permanent. Om man har kvar äggstockar etc. så kan ägglossningen kicka igång igen om man slutar med testo. Så hormoner räknas inte som att man blir permanent steril. Du vet Thomas Beatie, “den gravida mannen”? Han hade gått på testo länge och inte haft mens på åtta år eller vad det var när han slutade med testo för att försöka bli gravid. Och han lyckades uppenbarligen tre gånger 🙂

 24. Pingback: Bekräftelse på den frivilliga tvångssteriliseringen « trollhare

 25. Pingback: 2010: Mer skägg, mindre bröst. 2011: Ja till livet | trollhare

Leave a Reply