Cyklister är farliga

“Välkommen till ett överraskande Örebro!” står det på lappen som följer med nyckeln till vandrarhemsrummet. Är det snön som är överraskningen, tro? Jag kom hit igårkväll från Köping, och det snöade så mycket att min gråsvarta väska var vit när jag kom fram. Jag är här för att göra det jag gjorde i Köping: Att föreläsa. Den här veckan har jag ägnat två timmar effektiv tid varje dag åt att prata om Asperger, ADHD och transsexualism, och totalt sett har jag föreläst fem gånger den senaste månaden. Jag börjar komma in i det nu.

Frågorna som kommit upp efter föreläsningen har handlat om allt från datorberoende till synestesi till sambandet mellan könsidentitet och könsroller, men det har kretsat ganska mycket runt en och samma sak: Hur gör man för att hjälpa en person som har Asperger, men som kanske inte vet hur de ska förhålla sig till diagnosen? Hur gör man för att få folk att förstå att det inte är något fult och fel?

Hur gör man för att intala folk att Asperger skulle vara något fult och fel? Det kanske är det man borde fråga sig istället. När jag slog på datorn igår konstaterade jag att Aftonbladet outat den s.k. nya lasermannen som aspie. De listar olika saker som talar för respektive emot att den misstänkta är skyldig, och där dyker diagnosen upp:

“Personligheten

38-åringen är diagnostiserad med asperger och lever ett isolerat liv med möjlighet att dölja sina gärningar. Han beskrivs som en udda figur med stort vapenintresse. Och har setts cykla ut ensam på kvällarna av grannar.”

Bortsett från att jag inte har något som helst intressen för vapen, och att jag inte kan cykla men gärna är ute och går även sent på kvällen, och bortsett från att jag inte är 38 år, så låter det där som jag. Jag skulle kunna räkna minst 20 personer jag känner som också har en aspergerdiagnos, inte umgås särskilt mycket med folk IRL, ses som udda och som dessutom har lärt sig att motion är bra mot kvällsångest.

Som Henrik Ragnevi skriver:

“I en av de många tidningsartiklar som publicerats läser jag att 38-åringen bland annat har ett stort intresse för cyklar, träslöjd och musik. Dessa intresseområden hade varit en lika rimlig förklaring till varför han skulle ha begått dessa gärningar som hans diagnos, men ingen skulle komma på den kopplingen.”

Han förespråkar att funktionsnedsättningar ska omfattas av de pressetiska reglerna på samma sätt som tex. etnicitet. Jag håller med. För är det något som överraskar mig i Örebro, så är det att journalister tydligen fortfarande kan komma undan med A-ord: De får det att låta som om Asperger och ADHD är något fel, som om det kan vara en förklaring till varför en människa begår grova brott. Är det något som är farligt, och som ökar skulden hos de som inte tagit till sig sin diagnos riktigt, så är det kanske just det.

Alla vet vi att man blir en mördare för att man gillar att cykla. Eller?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Internet, NPF, NPF i media, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

21 Responses to Cyklister är farliga

 1. Pingback: Tweets that mention Cyklister är farliga « trollhare -- Topsy.com

 2. TM says:

  Jag tror att det är musikens fel. Kan nästan slå mig i backen (fantastiskt uttryck!) på att alla som begår våldsbrott någon gång lyssnat på musik! ;o) (Bra skrivet för övrigt. Och angeläget, såklart.)

 3. Johanna says:

  Men, hur ska vi annars kunna förklara och värja oss? Ifall jag inte får dela upp min verklighet i jag och de andra som är utanför och konstiga, hur ska jag då kunna tro på samhället som något som fungerar och skyddar mig. Människor som gillar att cykla är innanför, det kan inte få vara en farlig egenskap!

 4. Malinka says:

  Att cykla är nog okej, om man gör det på dagen och i grupp. Annars är det ju väldigt misstänkt. Precis som ensampromenader måste vara, och för att inte tala om att ge sig ut ensam och springa på kvällarna! (Är man kvinna är det inte lika illa, för då ber man ju bara om att bli våldtagen.)

  Se upp på rundan, alla ensammotionärer så inte Aftonbladet skickar polisen på er!

  Hjälp.

 5. Det finns starka indikationer på att den misstänkte har en kuk, precis som dom flesta som begår grova våldsbrott! (:-O Skyldig så det stänker om det! (:-O

 6. pärlbesatt says:

  Det är ju för att han är BASIST som han är prickskytt. Ju!! (Läs Rasmus Fleischers blogg Copyriot). 😀

  Allvarligt talat, visst är det bedrövligt? Men det har skrivits många bra brev och mejl till Pressombudsmannen och direkt till kvällstidningarna, hoppas nån pollett trillar ner nånstans.

 7. TM: Såklart det är musikens fel. Musik är livsfarligt…

  Johanna: Huvet på spiken! Det är just det ju: Cykling är för normalt för att skrämmas med. Då skulle folk bli rädda för sig själva.

  Dp: Japp, och det fascinerande är att den egenskapen är man oftast väldigt tyst om när man pratar i tröttsamma stereotyper…

 8. Anneli says:

  Hej!!

  Jag har ett boktips vad gäller Aspergers……

  “Ut ur tunneln” av Amari Raphaelis.

  Hon beskriver hur det är för henne att leva med Aspergers Syndrom….
  Boken finns att beställa på de största nätbokhandlarna. Jag är jättestolt över henne,
  hon är en god vän, som verkligen fått kämpa men som nu mår så mycket bättre.
  Gå gärna in på hennes hemsida där det finns blogg, forum mm. Hon ska även försöka
  komma igång med att föreläsa om ämnet Asperger och Psykisk ohälsa….

  http://www.amariraphaelis.se

 9. Pingback: Lasermannen är oskyldig… « Sverige är inte världens navel!

 10. Nisso says:

  Det där om att cykla ensam om kvällarna i en egen, avslutande mening förstärker dessutom hur absolut udda något sådant är. Och lägger man till asperger så är ju förklaringen till dåden fullständig!

 11. svalin says:

  Det är precis som vanligt alltså. Varje gång det sker uppmärksammade allvarliga våldsbrott i det här landet ska media återigen förvärra samhällets skräck för folk med psykiatriska diagnoser och man gör det inte precis med vetenskapen som stöd.
  Sannigen när det gäller exempelvis psykiskt sjuka är det ändå rätt så ovanligt att dem begår våldsbrott, även allvarliga sådana. Det samma gäller asperger.
  Fria Tidningen hade en bra artikel om fördomarna kring fokk med psykiatriska diagnoser som går att läsa här:
  http://www.fria.nu/artikel/8468

 12. Moa says:

  jag blir också helt sne på det där. just nu är det ju nästan synd att jag praktiserar på KP och ingen dags/kvällspress annars hade jag fan velat göra artikel om det…

 13. Ja, jag trodde att de lärt sig litegrann. Det har verkat så, men så kommer detta…

 14. Moa says:

  jag har sen igår funderat på om jag kan skriva min c-uppsats om det här i vår :p

 15. Moa says:

  my bad. b-uppsats menade jag förstås

 16. Fredrik Strage skrev en krönika i DN om hur hans musiksmak INTE framhålls som en förklaring, eftersom han gillade traditionell gubbrock… När nån mördare däremot lyssnat på black metal, industrisynth el dyl så ska alltid musiksmaken dras upp.

 17. Mmm, det ger mig alltid vibbar till Siewert Öholms klassiska program om “videovåldet”…

 18. Kimberly says:

  Alltså här går det framåt med stormsteg 38-åringen är diagnostiserad med asperger

  Har han fått en utredning nu eller för om man läser tidigare artiklar där Pappan uttalar sig låter det så här.

  I september förra året, en månad före den första skjutningen, sjukskrev sig 38-åringen från sitt jobb där han arbetat i perioder i cirka fem år.

  Sedan några år tillbaka hade han fått för sig att han led av Asperger. Han läste all information han kom över om Asperger och köpte böcker och gav till sina anhöriga. Även när han sökte jobb sa han till arbetsgivare att han led av det.

  – Jag ville att han skulle söka vård, men han sa att han inte behövde det och att han klarade sig själv, säger hans pappa.

 19. Mib says:

  Ja herregud! Vilka kopplingar!

 20. Jinah says:

  Ja, det är tragiskt detta som media håller på med och genast försöker koppla olika brott till att de misstänkta har psykiska problem. Det kan nog i många fall bidra till att en person har svårt för att ta till sig sin diagnos.

  Men både när det gäller människor som har svårt att ta till sig Aspergerdiagnoser såväl som andra diagnoser tror jag det är viktigt att de anhöriga lyssnar på personen och frågar varför. Kanske är det saker som inte har kommit fram under utredningen, eller kanske har kemin inte stämt med psykologen. Som med de flesta andra diagnoser händer det ju att det blir fel.

 21. Pingback: De kallar oss galna – jag kallar dem psykofober | trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *