Den heliga Birgitta och stora dårhuset

Min klocka frös ihjäl igår. Min mobil laddade ur av kylan. Själv släpade jag dramatenvagnen genom djupsnön i Vadstena i en och halv timme, samtidigt som det blåste en hel del. Men det var värt det.

Jag såg mycket av klosterområdet: kyrkan, kyrkogården, ruinerna från medeltiden – och Stora dårhuset. Det hette så på 1700-talet; numera kallas det mer politiskt korrekt för “Hospitalsmuseum”.

Jag såg såklart också Heliga Birgitta, bland annat den staty där hon flippar ur – eller som det hette: där hon fick sina visioner.
Dagens forskare tror att Birgitta hade epilepsi, och att det orsakade hallucinationer. Om hon hade varit född några hundra år senare hade hon kanske hamnat på ett ställe som Stora dårhuset. Hade hon varit av en fattigare familj och född under första halvan av 1900- talet var risken stor att de hade tvångssteriliserat henne: ett fruntimmer som har barn men tror att hon är nunna, och som påstår sig vara i kontakt med Gud. Istället blev hon helgonförklarad.

This entry was posted in Bilder, Psykiatri, Resor and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Den heliga Birgitta och stora dårhuset

 1. Malin says:

  Det var bättre förr! … Ja, för Birgitta i alla fall? 🙂

 2. Rakel O'Add says:

  Saliga äro de sömniga ty de skola snart somna!

  Ja de som varit i himlen redan medan de lever väcker en del spöken och versaler hos gemene man. Häromdagen träffade jag en man runt midnatt på kyrkogården och vi började prata… jag sa att förr i tiden så var jag rädd att vandra på kyrkogårdarna nattetid. Han svarade att det var han också så länge har var i livet, men nuförtiden gick det bättre. Men de levande gav ett rastlöst och instabilt intryck.

  Då kom tanken i skallen, att dela med noll dvs intet det måste väl gå? Jag sa till mannen om jag blundar ser jag inte dig, kan inte se någon framtid eller ens ha någon historia, för både framtid och historia är något som inte finns nu. Men för att se dem och ha dem måste man lära sig att dividera med noll, vad tror du frågade jag mannen på kyrkogården, han svarade inte så jag öppnade ögonen och han var borta. Jag hörde bara en tanke som ekade, dela med dig av noll. Meningarna komma till punkt.

  Tänkte inte mer på saken utan gick hem och somna, har dock känt mig halvseg sedan dess, de fåtal tillfällen då jag råkar mig att minnas just dessa dagar i mitt liv. Det är bra med hospitalmuseum, det får mig alltid att undra vem som är sjuk.

 3. Hans says:

  Mysig berättelse, verkligen, man ska ha upplevt för att veta att det finns mer än det vi kan lukta oss till. Men med åren kommer de flesta till insikt, det är bara dumt att påstå sig veta att något inte finns, icke existens kan sällan bevisas.
  Trollhare kommer att ha helt andra visioner om 20 år, han har det som behövs och mer därtill.
  Vad tjänar det till att förneka det man inte vet något om.
  Är det av rädsla?
  Vad vinner vi på att förringa tillvaron och våra liv till helt tillfälliga, slumpmässiga saker?

 4. Hans says:

  Förresten, “forskare” är nästan alltid blindare än icke forskare, stora strama skygglappar, många är det direkt synd om.
  De största framstegen görs ofta via slump och tur. Man studerar en sak och upptäcker något helt annat. Det kan oxå ge nobelpris.
  De forskare som gått in för att revidera tex Martinus skrifter har blivit varma anhängare.
  Martinus hade 6 år folkskola.

 5. Icke-existens kan väl per definition inte bevisas? Däremot kan man dra slutsatser att ett visst fenomens existens är väldigt osannolik. Det brukar många forskare vara övertygade om (att det sedan inte låter så när journalister lägger orden i deras munnar är en annan sak).

  Sedan har jag alltid fått det intrycket att ett tecken på bra forskning är just att man är flexibel nog att byta spår/inriktning/frågeställning/ämne/åsikt etc om det dyker upp något som är ännu mer intressant/relevant/outforskat. Det betyder inte att det alltid är slump och tur, snarare är det en färdighet som kan ge resultat. Så har iaf jag sett det. Men jag skulle inte kalla mig för forskare, jag är inte ens klar med min magisteruppsats.

 6. Hans says:

  Visst är det inte alltid slumpmässiga händelser som ger stora resultat och färdighet är ju en nödvändighet men via ren slump har stora upptäckter gjorts (bara ett exempel är antibiotikan, via slarv kan man säga och utan den skulle miljontals människor förlorat många levnadsår)
  “Icke-existens kan väl per definition inte bevisas?”
  Gäller axiomatiskt frågan om andeväsen och gud/ar och egentligen det mesta, men inte i alla sammanhang.

  Förresten, om du läste det senaste inlägget i min mygelblogg så ber jag dig läsa det igen (och ev andra som tittar här) därför att det var ovanligt slarvigt skrivet och nu förbättrat.
  (Slarv som inte gav några nya upptäckter..)

  Antar att du inte är ett Jehovas vittne så jag kan önska God Jul

  Hans

 7. Gissa says:

  Jag tycker du är oseriös som ignorerar privat, seriös förfrågan, god ton innebär att man iaf svarar.
  Jag tar bort bokmärket och kommer inte ett besvära dig igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *