Jesusbarnet och triceratopsen

Jesusbarn och triceratops

När jag försökte ställa dinosaurier vid julkrubban, upplyste brorsdotter (6 år) mig om att det var historiskt inkorrekt. Okej, hon använda kanske inte de orden, men hon protesterade och sa att det inte fanns några människor på dinosauriernas tid. Hmpf. Är det hon eller jag som har 90 högskolepoäng i historia, kanske?

Nu tror i och för sig inte jag heller på intelligent design, men jag tycker att plastdinosaurier är snygga i krubban. Det tyckte ingen annan, trots att jag är den minst dinosauriefrälsta i släkten. Eller kanske just därför.

Men bortsett från att jag blev nedröstad där, så har jag en underbar jul. Hoppas det gäller er med.

God jul!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

This entry was posted in Bilder and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Jesusbarnet och triceratopsen

 1. Nobody says:

  God jul!

 2. Lottie says:

  God Jul till dig också!!! Tycker inte heller dinos passar vid krubban…men jag gillar dig ändå. 😉

 3. Maldita says:

  Sätt en söt liten dinosaurie i krubban. http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20090226215449/dinotopia/images/b/bd/Will_and_Bix_copy.JPG Bix, kanske?

  Jag ääääälskade dinosaurier som liten, gör det fortfarande. God jul på dig, hoppas du får äta gott och träffa de nära och kära, och allt sånt där. Ha det så bra!

  *ger en julkram*

 4. Andrea says:

  God Jul!

 5. Mellanvärld says:

  God Jul (i efterskott)!
  Någon julkrubba har jag dock aldrig haft… (bara tomtar å troll)

 6. Säger god fortsättning nu eftersom det redan är juldag!

 7. Malin says:

  Hehe, eftersom jag kan skryta med att ha både en fil.mag. i religionshistoria och en teol.kand säger jag att dinosaurien passar utmärkt i Julkrubban – det gäller bara att se symboliskt på det hela. Mycket i uppställningen är symboliskt allaredan; åsnan och oxen som alltid finns med är en referens till GT (Jesaja, om jag minns rätt) till exempel. De tre vise männen kommer var och en från de världsdelar man kände till på medeltiden*; Asien, Europa och Afrika. Det syns kanske inte så bra idag, men en av de vise männen brukar fortfarande vara svart. Detta symboliserar att evangeliet ska föras till världens alla världsdelar (i själva Bibeln står det inte hur många magierna var).

  Nå, om man ser det så att evangeliet gäller alla och i alla tider, så har dinosaurien sin givna plats i krubban – den symboliserar definitivt den förflutna tiden. För att få med framtiden kan vi ju lägga till en astronaut också – och så kan vi uppdatera världsdelarna genom att lägga en indian och en pingvin till de vise männen. Jag är rädd för att din brorsdotter kommer protestera vilt, men symboliskt är det helt korrekt 🙂

  God Jul!

  *Julkrubban som fenomen är från 1300talet – man brukar säga att det var Fransiscus av Assisi som började.
  (För övrigt anser jag att Intelligent Design är pinsamt.)

 8. Susanna says:

  Just ja, god jul för sent, då kanske jag ska säga “god fortsättning” istället? 🙂 Den enda jag känner som har julkrubba framme på jul är min yngsta moster (min mest sympatiska moster för övrigt), men när jag var där för några veckor sen så glömde jag att kolla om det fanns några dinosaurier i krubban. Däremot hänger det alltid en dinosaurie i taket hemma hos dem, som min kusin Kalle gjorde av papier-maché när han var liten. Ikn. 🙂

Leave a Reply