Skönheten och icke-autisterna

Skönheten och odjuret på dvd. Anledningen till varför jag började plugga franska. Så vacker. Jag kan fortfarande varenda nästan replik utantill, tror jag, fast jag inte sett den på minst femton år.

Och jag älskar Belle: Dotter till en uppfinnare, ständigt begravd i böcker, lite disträ, självständig, modig, godhjärtad, fördomsfri och ointresserad av den ytliga friaren. Det är ingen slump att när den sliskiga Gaston försöker hämnas efter att hon ratat honom så försöker han sätta hennes pappa på mentalsjukhus. En aspietjej ut i fingerspetsarna.

Ingen sagohjälte utan aspergerdrag, och inga sagor utan hjältar. Världen vore bra mycket tristare utan autister.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

This entry was posted in Kultur och media, NPF, NPF i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Skönheten och icke-autisterna

 1. Daniel says:

  oh la douce France!

 2. Maldita says:

  Det finns ju korkade ungar som jag, som inte förstod att Susan Calvin skulle vara en kall och hemsk människa utan istället såg upp till henne för hennes logiska tänkande (motsatsen till hetlevrad var hon, vet inte om det finns ett ord för det eller ej). Även robotar har jag sett upp till som liten.
  Det finns ju filmer som handlar om dystopier där känslorna har försvunnit, och om hur bra det blir när alla flummar ur istället. Varför finns det inga filmer som prisar effektivitetens och logikens lov på samma sätt? Filmer som hyllar kalenderbitarna och aspergarna och andra?

  Skönheten och Odjuret har jag för övrigt inte sett. Rekommenderar dock sagan Katarina Nötknäpperskan (Katie Crackernuts på engelska), där en modig men fattig flicka räddar en mesig prins från älvorna som förtrollat honom.

 3. Det finns en film, The Bicentennial Man. Robin Williams spelar android som kämpar för medborgerliga rättigheter för robotar. Det var ett antal år sedan jag såg den, men den handlar för mig om att vara en “välanpassad” aspie som vägrar välja mellan att vara NT och att tillerkännas rättigheter. Fast skulle jag se den idag kanske jag skulle tolka den helt annorlunda…

 4. Maldita says:

  Jag såg den när jag var liten, den fick mig att gråta, så rörd blev jag av den. The Bicentennial Man, alltså.
  Andra bra filmer är: Järnjätten (fantastisk film om en pojke som hittar en robot), A.I. (mycket om “vad är mänsklighet?” och sånt där), BladeRunner, Moon och sagofilmen Bleka Dödens Minut (med det tråkiga namnet The Princess Bride på engelska).

 5. degbunke says:

  Sen har vi ju androiden Data i Star Trek Next Generation, som är jäkligt het, måste jag säga. Han ska ju dessutom vara anatomiskt korrekt… Jorå, såatt-eh… 😉

 6. Mib says:

  Härligt inlägg. Sitter här och ler! Alla sagor innehåller aspergerpersoner, visst är det så! och nån med ADHD och bipolära och ja alla finns där förstås!
  🙂

 7. Lustigt ändå, att jag som ny läsare, hittade det här inlägget hos dig kort tid efter att jag själv konstaterat att Belle ju måste vara npf-are. Jag hade till och med tänkt skriva ett inlägg om det, men så hann du före (med god marginal). Visserligen hade jag ju kunnat skriva om det ändå, men nu har det jag tänkt skriva försvunnit ur mitt huvud.Men visst tycks det vara så, att många sagohjältar lever i sin egna lilla värld. Helt underbart!

 8. Hehe, ja, många sagofigurer skulle definitivt kvalificera för diverse NPF. Finns väldigt många…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *