“Jag trodde du var en hona!” – #prataomdet på fusk-förhistoriskt vis

Manny: Guys don’t talk to guys about guy problems. They just… punch each other on the shoulder.
Ellie: That’s stupid!
Manny: To a girl… To a guy that’s like six months of therapy!

Citat från IMDb

Jag minns inte om det är “korkat” eller “idiotiskt” hon säger, eller vad de översatt Ellies replik till. Jag borde minnas, eftersom jag har hört den svenska versionen av Ice Age 3 hur många gånger som helst den senaste veckan.

Jag har inte orkat sätta mig in i handlingen, mer än att dialogen är mellan två mammutar. Och att deras kompis – som är… eh… av någon art jag inte känner till, men inte helt olik surikaten Timon från Lejonkungen – är kille och adopterar dinosaurieägg. När han ska skaffa mat åt de nykläckta ungarna försöker han mjölka en sovande jak. Eller gnu. Eller vad det nu är. Och blir jagad av den arga vad-det-nu-är samtidigt som han ropar “Jag trodde du var en hona!”. Jag tror det ska föreställa att vara roligt.

Är detta verkligen en film för barn? Där man lär sig att det är okej att ta främmande, sovande tjejer på brösten? Och att det blir jättekul om tjejen visar sig vara en kille och brösten en snopp? Eller är det bara för att den som blir tafsad på är “djur”, till skillnad från de förmänskligade djuren som spelar huvudrollerna (Som Molly Mus jämfört med kaninen, eller som Långben jämfört med Pluto), som det är okej? Är det för att det anses vara okej att en människa tar sig vissa friheter med en ickemänniskas kropp; saker som inte skulle vara lika okej om det var en annan människa?

Bara för att en film handlar om urtidsdjur, måste man dränka manuset i konserveringsmedel först?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, Kroppspolitik, Kultur och media, Relationer, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to “Jag trodde du var en hona!” – #prataomdet på fusk-förhistoriskt vis

 1. ketutar says:

  Det var ju inte ok. Han blev ju jagad.

  Myskoxen (vilket djuret var) hade kunnat jaga sengångaren (vilket är vad Sid är) även om den hade varit en hon. Jag kommer inte ihåg om Sid lyckades skaffa mjölk för dinosaurierna (fast kräldjur dricker inte mjölk), så jag vet inte hur en myskko hade reagerat, men jag förmodar på samma sätt.

  Jag tyckte det var jätteroligt, för jag tänkte att Sid är så korkad att han vet inte skillnaden mellan juvrar och testiklar (för myskoxar har inte penis mellan benen som människor, utan ungefär i mitten av magen) och för Sid hamnar alltid i trubbel för han är så korkad och tänker sig inte för.

  Men, bry dig inte om vad jag säger. Jag har Aspergers 😉

 2. Malin says:

  Spontant tycker jag ändå att det finns en skillnad mellan att ta någon på brösten i sexuellt syfte och att mjölka någon. Nu mjölkar man ju aldrig människor för att man är törstig, så jag kan inte riktigt relatera till mig själv i frågan, men jag har aldrig tänkt att en ko skulle känna sig sexuellt trakasserad när man mjölkar den. Sid var ju, som jag förstår det, inte ute efter någon sexuell kontakt, han var ute efter mjölk.

  Min poäng är i alla fall att jag inte tror att filmen lär barnen att det är okej att ta en sovande tjej på brösten – det är helt enkelt inte brösttafsande de associerar till när de ser det. Möjligtvis lär de sig att det är okej att mjölka en sovande ko. Sen kan man ju diskutera huruvida *det* är okej eller ej… 😉

 3. Maldita says:

  Filmen lär väl barnen att Sid (jag tror att han ska vara en sengångare om jag inte minns fel; det korkade djuret) är så korkad att han inte vet skillnaden på honor och hanar samt dessutom tror att det är okej att mjölka någon när denne sover. Den visar ju att det inte är okej att göra så, då han blir jagad av en förståeligt arg oxe.

  När jag var liten och läste Narnia så hade jag inte förståt att det fanns talande djur och stumma (själlösa, som det stod) djur. Jag trodde att alla djur kunde tala, och tyckte att de många beskrivningarna av skinksmörgåsar och annat blev ganska obehagliga (“Och det här var min granne”, sade herr Grävling till Lucy och sträckte fram en gyllenbrun smörgås, med rostat bröd och skinka, skulle det ha kunnat stått).

  Redwall-serien är också lite bisarr i det avseendet, att man inte vet vilka djur som är antropromorfiska eller ej. I kategorin “böcker med förmänskligade djur” föredrar jag Terry Pratchetts bok “Den makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare”, eller “The amazing Maurice and his educated rodents” som är dess originaltitel. Den får barn att tänka på hur man behandlar olika djur, och att Griseknoen och julskinkan är samma djur, och vad som gör ett djur till ett sött/fult, nyttigt/onyttigt djur. Mycket bra bok, lite otäck emellanåt, inget av det Narniska kristna joxet eller “myset”. Inga syltmackor och sånt.

 4. degbunke says:

  Myskoxen är inte “djur” som Pluto. Alla djuren i Ice Age (utom möjligen Scrat – ekorren som aldrig får sina ekollon) är “på samma nivå” – alla pratar och är förmänskligade. Även om nu inte myskoxen ifråga säger nåt (minns inte hur det var där).

  Jag tolkar det också som att Sid är så korkad att han inte ser skillnad på kor och tjurar, och det roliga är ju att han råkar dra en tjur i snoppen. Det relaterar jag till den kiss- och bajshumor som många barn (alla?) har i en viss ålder. Jag ser det inte som sexuellt alls.

 5. Ovanstående inlägg är ett bra exempel på tesen att när man letar efter något så brukar man hitta det—tom när det inte finns där. (Ett problem som är särskilt stort på den svenska genusscenen.)

 6. Ketutar, Maldita, Malin, degbunke:

  Det är möjligt att det är jag som översexualiserar kroppsdelar. Men oavsett om man ser snoppar och bröst som sexuella, så är det väl uppenbart att det handlar om att ta sig friheter med någon annans kropp? Jag är rätt säker på att jag hade tolkat den likadant när jag var tex. fem. För mig är det inte “sex” eller “inte sex” som är relevant, utan kroppslig integritet.

  michaeleriksson:

  Ovanstående kommentar är ett exempel på att när man sitter och googlar sig fram till bloggar/artiklar/forum med genusperspektiv enbart i syfte att

  1. Berätta för ‘feministerna’ vad de står för, egentligen
  och
  2. Sedan klaga på de åsikter, värderingar och egenskaper man precis tilldelat ‘feministerna’

  så brukar man hitta de “bevis” man behöver (oavsett om det är “alla feminister är manshatare” eller “genusvetenskap är ingen riktig vetenskap” eller varför inte “alla som säger “genus” utan att låta äcklade är överutbildade bortskämda akademiker som rullar tummarna på något glassigt konsultjobb och därför hittar på problem som inte finns, alternativt är outbildade bortskämda ungdomar som rullar tummarna för att de är för dumma och lata för att få ett jobb, och därför hittar på problem som inte finns” som man försöker bevisa) om man bara blundar tillräckligt hårt.

 7. @Immanuell

  Istället för att stanna upp och överlägga dig om du kanske har gjort något fel, startar du alltså ett generalangrepp på kritiker…

  Detta under uppvisande av flera felaktiga antaganden, fördomar, och/eller halmgubbar—och med ett definitivt kastande av sten i glashus.

 8. Åh, förlåt. Jag förstår bara inte vad jag gjort “fel”? Din kommentar var inte särskilt upplysande.

 9. gealach says:

  Jag tolkar absolut inte scenen som att det är fråga om tafsande. Han vill ha mjölk, hittar vad han tror är en ko, och inser att han gjort bort sig. Och som någon sa här ovan, blir han jagad eftersom det inte var en OK sak att göra.
  Personligen garvade jag läppen av mig åt just den scenen – liksom åt mycket annat i den filmen 😀

 10. Görel says:

  Du är så himla bra Immanuel! Tar upp så jävla bra saker som jag också skulle prata om ifall jag inte var rädd för debatt och konflikter. Det är så skönt att sådana som du finns, så att sådana som jag kan sitta och nicka och le och kanske börja tro på en väg ut ur skiten som finns kvar i samhället.

  Jag är så glad att du finns och att du orkar.

 11. Tack 🙂 Jag vet att det är många som INTE vågar eller orka prata om det. Önskar att det vore lättare.

Leave a Reply