Könslivet i Bollnäs

På måndag kväll kommer jag till Bollnäs. Det hade jag sett fram emot; efter en föreläsning i Hudiksvall vila lite och sedan på tisdagen hålla samma föreläsning även i Bollnäs, för att så till sist köra dubbelpass i Gävle på torsdagen. Hemmaplan, inte så långa resor. Skönt. Och jag är fortfarande peppad – men mer taggad än glad. Precis som när jag försökte bjuda hem mig själv till Göran Hägglund och hans köksbord, så är jag övertygad om att jag skulle vilja sätta mig och ha ett allvarligt snack med vissa politiker från orten.

När folk frågar vad jag föreläser om, blir första svaret alltid “Asperger och ADHD”. Inte för att jag skäms för det tredje ämnet jag tar upp i föreläsningen – transsexualism – utan för att det är enklast så. De flesta vet inte vad transsexualism är, eller så förstår de inte hur en person med skägg kan vara transsexuell (eftersom många inte tänker på att det finns killar födda i tjejkropp, utan utgår ifrån att man är “tvärtom”). Om jag inte orkar förklara min biologiska bakgrund för en taxichaufför eller vandrarhemsvärd eller servitris, så säger jag bara “Asperger och ADHD”. Och det fungerar. Jag har föreläst bland annat i Jönköping och Värnamo, mitt i bibelbältet, utan att känna mig alltför illa till mods.

Men i Bollnäs finns det tydligen en folkpartistisk politiker som raljerar över HBTQ-personer i allmänhet och transpersoner i synnerhet på sin blogg. Först antog jag att det var ett skämt, för tonen liknar mina hustroll litegrann. Anders Holmberg sammanfattar Socialstyrelsens rapport om transvårdens modernisering med att raljera över begreppet “könskonfirmerande behandling”:

“D.v.s. en kvinna som föder barn men upplever sej som man “könskonfirmeras” när äggstockar och livmoder tas bort och hon, förlåt han, får tillgång till skäggpiller och dylikt.”

Det är en viss skillnad mellan “könskonfirmerande behandling” och “könskonfirmation”, men egentligen slår Holmbergs kullerbytta huvudet på spiken:

Förr i tiden var man tvungen att vara konfirmerad, att kunna läsa katekesen och klara husförhöret hos prästen för att få gifta sig. Annars räknades man inte heller riktigt som vuxen, som myndig. Ser ni likheterna med att personer under könsutredning fram tills nyligen varit tvungna att skilja sig när de kommit till Rättsliga rådet? Och att välmenande försök att trösta de som blir förbannade på tvångsskilsmässandet då ofta går i stilen “men du får gifta dig hur mycket du vill, sedan, när de har bestämt ditt kön. Ni kan ju gifta om er då”? Och att det alltså sitter människor och har någon märklig makt att bestämma vad andra har för kön, och tillskrivs rätten att kasta det i ansiktet på de som man bedömer har gjort en felbedömning av sin egen könsidentitet – kort sagt: Förmynderi.

Det är inte präster, utan byråkrater och läkare – och därtill en liten men högljudd skock självutnämnda profeter på nätet – som tar sig friheten att begränsa andras liv och ruta in världen efter kön, men annars är likheterna mellan könskonfirmation och gammaldags kyrklig konfirmation à la 1700-tal ganska stora.

Men det finns en sak som är ännu värre än en “könskonfirmation”, verkar det som: Frånvaron av den. Det är illa nog med könskorrigeringar, men ännu otäckare med de som INTE genomgår alla de behandlingar som Holmberg tycker att man inte ska genomgå:

“Man ska alltså med andra ord kunna få sin upplevda könsidentitet – som i många fall bär uppenbara drag av tvångsföreställning – bekräftad juridiskt och socialt utan att vare sej byta, korrigera eller konfirmera det upplevda könet på ett mer fysiskt plan. “Män” ska med andra ord få föda barn. Kulturrevolutionen är här.”

Så att göra vissa operationer är fel, men att INTE göra dem är ännu mer fel. Tack för den tydligheten. Och tack för att jag känner mig väldigt välkommen till stan orten hålan byn whatever. Jag är plötsligt väldigt övertygad om att det verkligen behövs mer transaktivism i Bollnäs.

För inte blir jag rädd eller ledsen av såna som Holmberg. Jag blir fascinerad och inspirerad. Lite lagom ofarliga transfober piggar upp tillvaron. Men om Holmberg nu faktiskt vore intresserad, så skulle jag självklart gärna sätta mig och prata transpolitik med honom. Däremot tror jag att jag hade haft större chans att komma överens med Göran Hägglund än med Andreas Holmberg – och det säger mer om Holmberg än om Hägglund.

(Titelförklaring: “Könslivet” är från Holmbergs bloggs undertitel: “GRANSKNING AV RADIKALLIBERALA KNASIGHETER PÅ KÖNSLIVETS OMRÅDE”)

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Föreläsningar, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Internet, Könstillhörighetslagen, Personligt, Politik, Sexism, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Könslivet i Bollnäs

 1. Pingback: Tweets that mention Könslivet i Bollnäs | trollhare -- Topsy.com

 2. Moa says:

  Upptäckte bloggen genom Alliansfritt Sverige och visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Det finns problem med okunniga politiker som uttalar sig en gång eller två i media och sen blir tillrättavisade och bättrar sig, och så finns det problemet med okunniga och ignoranta kommunpolitiker som pytsar ut sin misstro över den lilla patientgruppen transpersoner på nätet. Är det skattepengar han vill lyckas spara in genom att inte tillåta en större grupp människor (läs: de transpersoner som inte är diagnostiserade med transsexualism men som ändå är i behov av vård) så finns det ju andra utsatta personer att klämma åt, eller? Typ cancer-sjuka, kostar massor, eller bäbisar. Bäbisar är JÄTTEDYRA för samhället! Avskaffa nu!

 3. Jag brukar inte dra mig för att påpeka att mitt självmord skulle kosta samhället tio gånger mer än min könskorrigering, i såna diskussioner. Eller “ett självmord” och “en könskorrigering”, säger jag, men det är mest för att inte låta hysterisk 😉

  Men nej, ekonomi är bara ett svepskäl de gånger det lyfts fram, tycker jag det verkar som. Det som skrämmer är antagligen den egna rädslan att tappa makten över tvångskönandet man utsätter andra för. Att tvingas ta hänsyn till att det finns människor vars liv man inte haft vetorätt till – så förfärligt…

 4. Rikkert says:

  Varför står det samma sak i adressfältet när jag kommer till queerretorik, som det gör när jag är på din sida? Jag ville skicka länkar till båda till någon…

 5. Rikkert says:

  Nämen, nu gör det inte det, efter uppåt 10 hopp hit o dit!

 6. Queernigel says:

  Det var bland det mest inkompetenta jag läst på länge!! (politikern alltså). Och han ska föreställa folkpartist? Liberal? My god! Jag står inte ut med sådana dumma och okunniga tyckanden!

 7. Lukas Romson says:

  Hoppas det är okey om jag tipsar lite socialdemokrater att komma och lyssna Imme! De är nog intresserade, speciellt om jag tipsar dem om den har folkpartisten.
  / Lukas

 8. Queernigel: Ja, om det hade varit KD eller M hade jag varit mindre förvånad, men de mer konservativa grenarna inom FP brukar vara rätt slipade och inte säga såna saker rätt ut (om det nu är så de skulle tänka). Så det är rätt skrämmande bara det ju.

  Lukas: Det är självklart okej 😀 Men nämn isf gärna att man ska föranmäla sig innan (allt sånt står på andet.se)

 9. Mellanvärld says:

  Vad är “katekesen”?

 10. svalin says:

  Om man vill vara väldigt queerteortiskt inspirerad så skulle man kunna säga att vi alla har tvångsföreställningar om vår könsidentitet oavsett om vi är cispersoner eller inte eftersom både kön och genus är en social konstruktion.

 11. Lukas Romson says:

  @Svalin

  Det går inte att hävda att både kön och genus är en social konstruktion. Inte om man med kön menar biologiskt kön och vill vara intellektuellt hederlig. Att vi delar in mänskligheten utifrån det vi ser som typiska manskroppar och typiska kvinnokroppar, det är en social konstruktion. Men själva den biologisk förekommande skillnaden mellan de vanligast förekommande xx-kropparna och xy-kropparna är inte en social konstruktion, det är fysisk verklighet.

  Om sen könsidentiteten är en social konstruktion enbart, är enbart essentiell eller en kombination, det kan man säkert diskutera sig blå om. En del transpersoner menar att den är essentiell, en del att den är en konstruktion. Men när man talar om mänskliga rättigheter är det inte så relevant. Den självidentifierade könsidentiteten ska respekteras i vilket fall som helst, precis som sexuell läggning ska respekteras oavsett om det är en social konstruktion eller medfött.

  Mvh/ Lukas

 12. plastbaronen says:

  Jag hittade den via Lukas Romsons länk. Jag har kommit till insikt om att det går att göra sig lustig över precis allt och alla. Jag kan göra mig lustig över folk som lyssnar på radio. Eller över intellektuella. Eller över småbarnsföräldrar eller vad som helst. Det säger ingenting om det jag gör mig lustig över, egentligen. Därför blir jag inte för min egen del så upprörd över det han skriver… men som politiker och lärare (i synnerhet som lärare) är han en människa med ansvar. Och DET är ett problem.

 13. Det var nog det värsta jag sett, var tvungen att titta så jag inte hade personen på FB 😛
  Ja jösses, vad skall man säga?

 14. Moa says:

  Ska man skratta eller gråta? Vilken människa!

 15. Lena says:

  Nu är jag ond på dig. Du lurade in mig på en idiots blogg, och nu kan jag aldrig få det oläst. Jag hoppas att jag aldrig kommer att träffa honom.

 16. Förlåt. Jag tyckte jag var tydlig nog, men borde väl ha varnat innan. Själv tar jag ganska lätt på sånt (dvs. jag tar inte åt mig), men vet att det kan vara jobbigt för många.

 17. Ylva Eriksson says:

  Tack för en otroligt intressant föreläsning idag i Bollnäs! Trevligt med intressanta människor i vår inskränkta håla. TYVÄRR gick jag också in på lärar/politiker/kristen mans blogg (som du märker) och blev GALEN!! Gjorde ett inlägg där, kunde inte låta bli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *