Snabbmakaroner orsakar förhastade slutsatser om ADHD

“Vi är säkra på att förbättrad kost kan hjälpa de här ungdomarna [med ADHD], även om det är vår egen tes. Vi ser stor förändring hos dem som är vana att äta bara snabbmakaroner och ketchup”

Stating the obvious? En nederländsk studie som publicerats i Lancet hävdar att barn som har ADHD kan bli hjälpta av att anpassa kosten. Mattias Edgren på Stöd & Resurs unga vuxna i Stockholm beskriver i citatet ovan hur de själva sett samma sak i sin verksamhet. Oj, så konstigt.

Det är klart att man mår bättre om man börjar äta bättre, om ens matvanor var usla från början – med eller utan ADHD. För den som inte tror det, rekommenderar jag följande experiment:

 1. Ät två smörgåsar med enbart margarin på till frukost, och en halv matsked kidneybönor till lunch, eftersom du märkt att ifall du äter dig mätt så blir du jobbigt rastlös och impulsiv. Misstolka svältidiotin som att du är skärpt och koncentrerad. Kompensera med ett mindre berg av mackor när du kommer hem från skolan – denna gång med ost, eftersom du inte behöver tänka på att hålla hjärnan i svält längre. Ät några potatisar eller några slevar makaroner till middagen. Få med jämna mellanrum (varannan vecka) sockercravings då du häller i dig ett helt paket farinsocker eller en stor burk russin/tuggar i dig ett kvarts vitkålshuvud på en kväll/köper ett kilo godis och vräker i dig på två dagar. Ät aldrig någonsin frukt, och extremt sällan grönsaker, för att du vet att du blir dålig i magen av dem. Upprepa fem dagar i veckan i tolv år.
 2. Ät enbart två morötter om dagen fem dagar i veckan, i ett ännu mer fåfängt svält-dig-smart-och-sluta-fisa-försök à la högskolestudier. På fredagskvällarna äter du däremot istället ett berg av vit pasta, enbart kryddat med örtsalt, olivolja och vitlök – följt av en halvliter chokladhavreglass med krossade polkagrisar i. Svulla en halv limpa fullkornsbröd modell tegelsten alternativt ett halvt paket brungräddat knäckebröd för att fira CSN-utbetalningen en lördagsmorgon i månaden, och känn dig pervers eftersom du drömmer porriga drömmar om just fullkornsbrödsfrossande varje natt. Följ eventuellt upp nyttighetsutbrottet med att trycka i dig en hel låda halawa på lördagseftermiddagen, och svält sedan på söndagen så du är ditt vanliga korkade jag på måndagen. Upprepa varje vecka i fyra år.
 3. Ät havregryn med vatten till ur en plastbytta som du sedan kan slänga, ungefär två eller tre gånger i veckan. Kalla anrättningen för “kallgröt” och insistera på att du inte behöver sylt eller russin eller något annat till, eftersom du knappt har råd med havregrynen ändå. Ät inget annat. Upprepa i drygt ett halvår, tills din kurator hittar dig liggande i fosterställning  utanför köket i panik över att diskberget – skedar, glas och muggar – ändå bara växer.

Jag lovar att även personer som inte har ADHD mår dåligt av en sån kost – men det kan vara så mycket svårare att få i sig bra mat om man har svårt att planera, svårt att läsa av kroppens signaler och veta att man är hungrig, svårt att försörja sig och därmed ha råd med mat överhuvudtaget, matsmältningsproblem av alla de slag, svårigheter att tåla konsistenser och smaker på mat, svårigheter att komma ihåg varför man har en gaffel i handen när man inte ätit på fjorton timmar och därmed har korkat till sig rejält i huvudet – eller av tusen andra anledningar har svårt att handla, laga mat, äta och diska. Just såna svårigheter som alltså inte är ovanliga vid ADHD, alltså.

Framförallt det lömska i att känna sig mindre rastlös när man inte äter och därmed lätt falla in i svält-och-socker-missbruk, är alldeles för dåligt uppmärksammat. Det är inte ovanligt med sockermissbruk och självsvält i självmedicinerande syfte – men det betyder inte att socker ger en ADHD.

Så nej, jag är inte jätteförvånad över att kostomläggningar kan lindra svårigheter vid ADHD. Däremot är jag mer skeptisk till att särskilda dieter skulle vara något mirakulöst “botemedel”, eller att det skulle bevisa att ADHD orsakas av felaktig kost.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Kroppstankar, Kultur och media, NPF, NPF i media, NPF-forskning, NPF-hantering, Överlevnadshandbok, Personligt, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Snabbmakaroner orsakar förhastade slutsatser om ADHD

 1. Tycker de särskilt fått till inledningen bra, “den kontroversiella diagnosen ADHD”.. Fantastiskt hjälpsamt vad gäller minska på fördomar.

 2. Mellanvärld says:

  “svårigheter att tåla konsistenser och smaker på mat” Detta kan jag känna igen.

 3. BJ: Japp, väldigt! Har de köpt en text från scientologerna eller? 😉

  Mellanvärld: Det är du inte ensam om. Fast själv har jag såna känsligheter som är väldigt olik de flesta NPF-are som är känsliga: Många tycker tex. det är jobbigt med geggig, mjuk mat. Själv tycker jag det värsta är mat som smakar torrt. Så att gilla burkchampinjoner är onormalt för en perceptionskänslig NPF-are – och jag tycker det är något av det bästa som finns!

 4. MiaM says:

  Åh, är det alltså normalt för NPF’are att ogilla champinjoner?

  *känner mig normal i min onormalhet* 🙂

 5. Fast tydligen är det onormalt att gilla burkchampinjoner, men tycka att råa färska champinjoner är äckligt. DET är TORR MAT! Sånt man behöver en liter vatten för att kunna svälja.

 6. vegangeekgirl says:

  Jag tror att de har fått de åt fel håll så att säga. Den riktiga rubriken borde vara
  “ADHD kan leda till felaktig kost”

  Vill även bidra med en 4 till din exprimentserie

  Lev uteslutande på smaksatt mjölk och juice i minst två månader (jag vet inte exakt hur många det var,troligen fler) drick precis så mycket att du inte trillar ihop i en liten hög. På natten kan du så småningom gå ut och jogga eftersom du ändå inte kan sova.
  Efter ett tag kommer ditt korttidsminne att kajka ihop totalt och om någon frågar vad du gjort under dagen vet du inte vad du ska svara eftersom du inte kommer ihåg. Även om du har på dig så mycket kläder som det är möjligt att att få på sig samtidigt kommer du ständigt att frysa.
  Yrsel, magkramp och annat blir standard.
  Notera sedan den fantastiska förbättringen i tillstånd när du lyckats börja äta regelbundet igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *