Köttindustrin drivs av rabiat manshat

Varför äter folk kött?

För att det är gott, svarar många. En del lägger till: Om djur inte var ämnade som mat, skulle vi inte tycka att de var goda.

Varför kastrerar man smågrisar?

För att köttet skulle bli äckligt annars.*

Det är ingen nyhet att griskultingar kastreras utan bedövning. Det är ingen hemlighet, även om de flesta säkert inte känner till det. Det är inget brott mot djurskyddslagen. Och trots att en forskningsrapport från 2004 (pdf) föreslår att man hellre ska förhindra könsmognaden med sprutor, så fortsätter bönderna att kastrera med kniv. Bedövning? Nej, det får bara veterinärer ge, och det vore för dyrt. Det skulle ge dyrare kött.

Varför är det okej att välja döda djur framför vegetarisk mat?

För att vegetarisk färdigmat är dyrare (även om råvarorna är billigare).

Varför är vegetarisk färdigmat dyrare än kött?

För att det inte finns lika stor marknad för det.

Varför kan man inte sluta kastrera smågrisar utan bedövning?

För att då skulle köttet bli dyrare än det vegetariska alternativet. Då kanske folk skulle äta vegetariskt, och priserna på vegomat skulle sjunka. Och så kan man ju inte ha det.

Fast nu är det en förändring på gång: Bönder ska få bedöva själva, efter att ha genomgått en utbildning hos veterinär. Men ändå.

Tänk om man rutinmässigt skulle kastrera alla människohannar som bäbisar, för att förhindra att deras kiss luktar illa i vuxen ålder. Alla som har besökt många “herrtoaletter” och många “damtoaletter” vet att det ofta stinker inne på herrarnas – antingen av kiss, eller av desinfektionsmedel och diverse parfymer som ska dölja lukten av kiss – medan damtoaletterna ofta luktar mindre. Ja, för mänsklighetens fortlevnad skulle några pojkar besparas ingreppet för fortplantningens skull, men annars skulle man kastrera alla rutinmässigt. För luktens skull, i förebyggande syfte.

Om någon la fram det som förslag skulle de självklart få höra att de var rabiata manshatare – jag räknar tillochmed med att en del av de som kanske läser detta inte förstår min poäng utan kommer med just såna anklagelser. Men det är inte jag som är en rabiat manshatare – det är det köttindustrin som är.

*) Och även för att de inte ska börja slåss när de trängs ihop på små utrymmen, till exempel på väg till slakt.

PS. Självklart drivs köttindustrin även av rabiat kvinnohat, transfobi och människoförakt i allmänhet.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Djur and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Köttindustrin drivs av rabiat manshat

 1. Det var iaf en liten notis om detta i DN idag. Som om det var en nyhet. Men man ska väl vara glad att det uppmärksammas.
  Är det nånting jag spyr på annars så är det människor som bara “ja här i Sverige är vi så jävla bra, vi har världens strängaste djurskyddslag, tralalala”. Som om det inte finns fler länder än Sverige där folk lallar runt och säger att just dom har bäst djurskyddslagstiftning. Och som om inte behandlingen av t ex grisar och kycklingar är ett problem ÄVEN om det finns andra länder som är ÄNNU värre.

 2. dean says:

  Fascinerande – för att fortsätta i ditt spår, dvärghundspossen – att vi i Sverige alltid är bäst på allt. Vi är mest jämställda, har bäst tandvård, bäst sjukvård, bäst djurhållning, minst klassklyftor och så vidare. Är det verkligen så eller är det indoktrinering (oh, det ordet har jag knappt använt sen högstadiet! <3)?

  Å andra sidan… Det snackas om att vi gör dålig film (ni vet, de där snubbarna – det är oftast killar, eftersom cineasm är en killdominerad nördarena – som alltid snackar om att de aldrig ser svensk film för svensk film är utan undantag usel), vi får dåliga betyg, vi kammar hem för lite nobelpris och allt vad det är. Och så har vi ju jante (som om inte ett agg mot utstickare eller känslan av avund skulle förekomma i andra länder).

  Mina tankar fladdrar iväg från ämnet. Men vad mer finns att säga om köttindustrin än att den är ett dåligt skämt?

 3. Nobody says:

  Förlåt om jag rättar dig… Men du menar väl “bönder ska få bedöva själva”, vid det understrukna partiet… Kastrerar gör de ju redan.

 4. Eh, ja. Såklart 🙂

 5. Dp: Ja, det var ffa engelsmän också otroligt bra på – tills galnakosjukan kom…

 6. Sv: Jo jag tänkte tanken precis när jag skrivit det, visst kan även en pojk ha kläderna. De är så fina så jag tror jag köper de oavsett 🙂
  Det var nog mest för att de låg under kategorin flickkläder som jag tänkte så..
  Ingen fara, blir det debatt så är det väl bara kul 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *