Transpersoner ska inte ha mänskliga rättigheter – för vi finns ju inte?

En ljus sommarkväll går du över torget. Det är fredag, och det hänger ett gäng skinnskallar borta vid busshållplatsen. De dricker öl och för oväsen. Plötsligt hör du någon ropa “Fy fan, vad äckligt det är med transor!” Du känner att det är dig de pratar om, men försöker hålla dig lugn och låtsas som ingenting.

De börjar ropa värre saker: Att “transor” inte borde få finnas. Du försöker gå så fort du kan, samtidigt som du inte vill att det ska synas att du känner dig träffad. Så hör du att någon av dem säger “man borde göra något åt det”. Du börjar springa – men för sent. De kommer ifatt dig och knuffar ner dig på marken.

Men du har tur, för i samma sekund kommer en polisbil körande förbi. Gänget försvinner. Poliserna kliver ur bilen och frågar vad som hänt.

Misshandel? Ja.

Hatbrott? Nej.

Hets mot folkgrupp? Nej.

Fråga: Varför räknas inte transfoba hatbrott som hatbrott, och varför är inte könsidentitet och könsuttryck inräknade i lagen om hets mot folkgrupp?

Svar: För att en del personer tycker att det är viktigare att ta hänsyn till att vissa transsexuella och f.d. transsexuella inte vill riskera att bli förknippade med transvestiter. Jag, som är transsexuell, förväntas uppleva det som en större kränkning av att ordet “transperson” alls existerar, än kränkningen i att vara lagligt villebråd.

Jag har försökt att hålla mig borta från diskussionen om transpersonsbegreppet för att den är oändligt tröttsam – och oändlig. Därför har jag försökt låta bli att lägga mig i debatten som blossat upp i QX – men nu kan jag inte låta bli.

Det började med att Börje Vestlund (S) kritiserade regeringens transpolitik. Transpersoner är inte inkluderade i lagstiftningen om hets mot folkgrupp, och transfoba hatbrott räknas inte som hatbrott i juridisk mening – och enligt regeringspartierna är det onödigt att göra några såna lagändringar. Som svar på tal skriver Gunvor Åkerblom (Öppna moderater) och Catrin Norrgård (HBT-liberaler) såhär:

“Begreppet transperson är dels alltför brett och vittomfattande för att inrymmas i en särlagstiftning, dels liksom begreppen rödnästa, storfotade eller pokerspelare alltför befängt för att ges ett eget lagstiftningsrum. Vi tror inte att transpersonerna själva är särskilt ledsna för att våra riksdagsmän i detta avseende tycks negligera dem. Denna grupp har sina rättigheter skyddade, inte för att de är transpersoner, utan snarare för att de är män, kvinnor, kristna, kineser, araber, bögar och/eller flator etc.”

Detta gjorde att de fick svar på tal av både representanter för RFSL, RFSL Ungdom och Transgender Europe, och från Lukas Romson – och såklart även från Vestlund igen.

Och i ett svar till dessa svar skriver Åkerblom detta:

“Flertalet transsexuella, liksom jag själv, kände före beslutet om en ny könsfastställelse viss tveksamhet för att inte säga avsmak inför begreppet eftersom ingen då ville definiera sig som transperson och definitivt inte efter beslutet – då blev man antingen man eller kvinna och tillika kanske homosexuell, vilket var stoltare än att bli inkluderad i något så brett och oidentifierbart som en ”person”, som dessutom var ”trans”. Så diskriminerande är jag!”

Det första svaret var förvirrande. Är de ute efter att avskaffa hatbrottslagen och hetslagen helt och hållet? Men nu förstår jag bättre vart de vill komma. Det är den eviga diskussionen om begreppet “transpersoner” som det egentligen handlar om.

Jag är helt okej med att det finns till exempel transsexuella och f.d. transsexuella som inte identifierar sig som transpersoner – men jag har svårt att ha överseende med att en del av dem argumenterar på ett sånt sätt att de får det att låta som att deras åsikter är representativa för alla transsexuella. Det är en oerhört stor skillnad mellan att personligen inte identifiera sig som transperson, och att tycka att det är en rimlig uppoffring att tillåta hets mot transpersoner.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Politik, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Transpersoner ska inte ha mänskliga rättigheter – för vi finns ju inte?

 1. Edward says:

  *suck* Igen, “skinnskallar” …
  Jag har från och till umgåtts i skinhead-kretsar. Det är lättare att umgås med dem än med folk i allmänhet. Den som är grabbig är en grabb för ett skin. Visst, de kanske kallat mig “hon”, men att jag varit en av grabbarna har alltid varit självklart. Skinheads ställer inte samma dumma frågor som folk i allmänhet gör. Skinheads står utanför normen som det är, varför skulle de ha ett problem med att andra gör det?

  Naziskins är en annan typ av skins. De känns inte vid sitt eget jamaicanska ursprung, eller sina “rötter” i Englands HBT-kultur. Är det såna du menar, så skulle jag uppskatta om du försöker minnas att det inte bara _finns_ en skillnad, utan också hur stor den skillnaden är.

  Att påstå att alla skins är HBT-fober, är som att påstå att _alla_ transpersoner vill “byta kön”.

 2. Men alltså… Att det finns ett hat mot transpersoner borde ju räcka för att inkludera det i hets mot folkgrupp. Även OM man skulle hålla med om att begreppet egentligen är dumt och inte beskriver folks identitet på ett bra sätt.

  Jag menar, det är väl hatbrott om nån misshandlar en person samtidigt som dom gapar “JÄVLA SVARTSKALLE” – även fast begreppet “svartskalle” kanske inte är nån bra beskrivning av en specifik grupp människor i samhället.

 3. Edward: Självklart är det så. Fast för mig är “skinnskallar” och “skinheads” två helt olika saker. Jag kanske har missuppfattat det?

  Dp: I teorin kanske, men i praktiken fungerar det sämre. Det finns ju en anledning till varför man uttryckligen skrivit dit tex. etnicitet och sexuell läggning.

 4. Jo iofs, man måste ju formulera lagtexten på nåt sätt, och i själva lagtexten kan man inte skriva “förbjudet att diskriminera svartskaller” el dyl. Men det borde väl ändå inte vara OMÖJLIGT att hitta nån neutral formulering som kan accepteras av både RFSL och Benjamin och alla möjliga. Även om det får bli en lång och klumpig formulering snarare än bara “transpersoner”…

 5. svalin says:

  Sen när är stornäsa och storfotade en förföljd grupp?

 6. dean says:

  svalin: tja, de kanske inte är förföljda, men det är ändå mer synd om dem för de har ju inte “valt” att vara som är, till skillnad från alla transpersoner som bara vill provocera och få uppmärksamhet.
  *ironi*

 7. Dp: En intressant detalj är att lagtexten ändå inte kommer att skriva ut “transpersoner”, utan antagligen något om könsidentitet och könsuttryck (Jämför med att det inte står “homosexualitet” utan “sexuell läggning”, etc). Så det är inte lagtextens ordalydelse som sådan som är bekymret.

 8. Mellanvärld says:

  *suck* neurotyper… *skakar uppgivet på huvudet*

 9. Johnny, det är ganska likt min känsla också. Fast jag tycker det är mer obekvämt med de som talar om personer av sitt eget kön. Förr trodde jag att jag skulle komma över det när jag vant mig vid att passera, men jag ryser fortfarande när folk säger sånt som “du vet, jag är kvinna, jag gillar när det är ordning och reda” eller “vi grabbar kan inte göra två saker samtidigt, eller hur?” Dels för att det gör mig lite beklämd att man reducerar sin personlighet till ett kön, och dels för att de får det att låta som att det gäller för alla.

 10. Vet inte om du såg artikeln jag och Linnéa skrev efter alla de där rätt märkliga utbrotten? Håller rätt så mycket med dig, förstås. Det är totalt ointressant vad folk kallar mig. Det är inte helt och hållet ointressant om jag eller någon annan saknar rättigheter, är lagligt villebråd eller diskrimineras i efterskedet av ett hatbrott osv.

  Har ett par väldigt otäcka rapporter från bla USA som du kanske vill titta på. De är riktigt vidriga. Riktigt otäcka. Men jag tror att du kanske skulle tycka det fanns viss vinning i att se dem ändå.

  Har för övrigt väldigt oväntade och goda nyheter som jag ska dela med mig av till dig över telefon så snart jag kommer åt.

  Kram!
  Amanda

 11. Jag skulle nog gärna titta på de rapporterna, ja 🙂 Har någon slags morbid fixering vid deprimerande verkligheter…

Leave a Reply