Rör inte min nörd!

“-Det är mest tjejer som söker till biomedicin. Hur ska vi få fler killar att vilja bli biomedicinare?
-Jag vet, vi tar en kille som ser lite hippt smånördig ut och klär honom i en labbrock. Det blir en bra annons.
-Men alltså, det är bara inne att vara nördaktig, inte att vara nörd på riktigt. Hur ska vi få folk att fatta att han inte är en riktig nörd?
-Hm… Jag vet! Tjejer, såklart. Han är omgiven av en skock tjejer som tittar beundrande på honom. I flygvärdinneuniformer. -Men finns det inte risk att det uppfattas som sexistiskt?
-Inte om vi tar med en kille bland flygvärdinnorna.
-En kille som beundrar en annan kille? Blir inte det lite bögigt?
-Jo, men vi kan gömma honom längst bak, på man bara ser honom om man tittar noga.”

Ungefär så måste de ha resonerat när de satte ihop annonsen från högskolan i Skövde.

För rättvisans skull borde jag nämna att deras andra annons i samma tidning var mer jämställd: en manlig ingenjör omgiven av beundrande baristas. Den gruppen verkade ha en mer jämn könsfördelning – och inte riktigt samma trånande blickar. Kanske för att ingenjörsyrket redan har en stämpel som manligt, och man därför inte behöver överdriva sin manlig-hets.

Jag vill gärna tro att det är ett medvetet val att spela på gamla könsroller och driva dem till sin spets. Kanske är det någon slags satir som jag inte fattar. Men jag tycker att annonsen säger massor av intressanta saker om nördighet också.

Jag har alltid önskat att jag var en riktig nörd. Eftersom jag har vissa av de egenskaper som krävs – social inkompetens, oförmåga att förstå vikten av social status, nästan fotografiskt minne, förmågan att fokusera totalt på det jag håller på med, och så vidare – så vore det ju trevligt med lite högre intelligens också, eller åtminstone att kunna hantera en dator. Men det jag framförallt haft gemensamt med äkta nördar är utanförskapet och de sociala svårigheterna.

Det är nog därför jag blir illa till mods av alla försök att göra nörden rumsren: avundsjuka. Jag som inte ens är någon äkta nörd vill gärna tro att jag har potential att bli det, så: rör inte min nörd.

This entry was posted in Genus, Kultur och media and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Rör inte min nörd!

 1. Sara says:

  Gillar bloggen, och undrar lite om det inte vora bra att kunna ställa/läsa frågor till dig. Svårt att hitta i kommentarer osv 🙁 . Jag använder själv http://www.valresultatet.se , så kan man även göra omröstningar om man vill. Tänkte iaf tipsa 🙂

 2. inger esbjörnsson says:

  Jag har själv varit BMA sedan1980,och jag tycker att yrket skulle passa många NPF:are.Idag när det mesta är datoriserat och automatiserat, passar det killar likaväl som tjejer.( Jag efterlyste förresten fler killar redan 1981 i en radiointervju) Oj då, jag missade nästan att berätta att jag själv har ADHD.

 3. dean says:

  Tyckte faktiskt det var en fin bild först, innan jag läste din text. Och jag var övertygad om att det var Ola Salo i mitten 😀
  Märklig kampanj. Det blir ju lite otrevligt när de valt att sätta en “intelligent” kille i mitten med beundrarskaran (ffa kvinnlig) runt honom. Vad säger bilden? Att smarta killar får många tjejer? Att killar är smarta och tjejer är… beundrare av smarta killar?
  Hade varit roligare med en tjej i mitten och killar runt som beundrar henne. (Och som svar på tal till kommentaren “men då är det ju ojämställt åt andra hållet” så är det skillnad på att återskapa en bild som målats upp överallt, dagligen, i flera hundra år, och att vända på den och våga ge ett alternativ.)

 4. dean says:

  Åh, och om nördigheten också. Tänk att det kan gå trender i allt. I högstadiet höll jag på att störa ihjäl mig på alla som köpte tröjor från H&M med texter som “Punk Rebel”, när det var inne att vara “punk”.
  Och nu ska man vara “nörd” istället – vilket egentligen inte betyder att man ska gilla att prata länge om kvantfysik, utan bara att man ska ha en viss sorts kläder, en viss sorts glasögon och, såklart, icke att förglömma, vara man.
  Denna ytliga värld… Suck.

 5. susitar says:

  Jag, som är ganska nördig, klär mig inte som “nördar” brukar beskrivas. Den modebilden verkar ha sitt ursprung i den manlige nörden från typ 50-talet. Vanliga nördars klädstil varierar, precis som med andra människors. Skillnaden är väl att jag ännu inte sett en nörd som varit jätteintresserad av modetrender och måste ha kläder av ett visst märke eller så…

 6. Sara:

  http://trollhare.wordpress.com/faq/damp/fragelada-om-npf/

  http://trollhare.wordpress.com/faq/hbtq/fragelada-om-trans-asexualitet-och-liknande/

  Det finns också en poll-funktion på wp, som jag använt ibland. Men jag vet inte riktigt vad jag ska använda såna till? 🙂

  Inger: Jag tycker det är en intressant sak i sig att det är ett rätt kvinnodominerat yrke, samtidigt som det verkligen är naturvetenskapligt. Undrar hur det kommer sig?

  Dean och susitar: Absolut, nördighet sitter inte i kläder, frisyrer etc. Om det vore så enkelt… 😉 fast jag har ju köpt nördglasögon, iofs.

 7. Kimberly says:

  Men alltså skall han bara stå där och se vacker ut? Vad har han i flaskorna? Är det något han blandat till redan eller något som skall blandas?
  Skall hgan stå och hålla i den där hela dagen eller har han någon plan?

  Gruppen runt honom vad gör de, har de inget bättre för sig än att stå där att tråna.
  Är det på ett flygplan eller varför har de flygvärdinneuniformer annars?

 8. Det stod någon krystad förklaring i texten om att biomedicinare kan uppfinna en metod för att skydda flygpersonal från infektioner. Det är väl därför.

  (så mycket intressantare det vore om det var en kvinnlig biomedicinare som blev beundrad av killar i pilotuniform…)

 9. degbunke says:

  Nörd är man väl om man fastnar i olika hobbies/ämnesområden/intressen osv? Det har väl inte nödvändigtvis med intelligensen att göra? Eller med datorhantering? Det finns ju olika sorts nördar – datornördar, spelnördar, språknördar, filmnördar, boknördar, manganördar, stickningsnördar, matlagningsnördar, osv osv i all oändlighet.

  Det är möjligen inte så att du litegrann blandar ihop nörd med geek..? Geeks är ju lite mer definierbara på det där “oattraktiv, intelligent, totalt okunnig socialt, gärna med en stark dragning till datorer, spel, programmering, science fiction och fantasy, gärna sparrisbleka med okammat hår och glasögon”-sättet. Oftast kille, dessutom. Själv är jag både nörd och geek, anser jag iaf själv. Och tjej, och därmed rätt ovanlig i nörd- och geeksammanhang… 😉

 10. Njae, standardversionen av en nörd är väl just en datornörd. Sedan är det visserligen långt ifrån alla som är geeks också, men det ingår iaf i stereotypen att ha geek-drag. Fast den stereotypen är på väg att suddas ut.

  Jag har en del komplex över att inte vara “riktig” nörd, ska jag erkänna. Mina nördområden (tex. språk och kulturhistoria) ses liksom sällan som nördiga. Jag skulle säga att alla andra nördvarianter än just dator/spel-nörden är väldigt osynliggjorda. Jag menar om jag säger att jag är språknörd eller historienörd, så fattar många inte riktigt vad jag menar. För de som inte är så insatta finns det liksom bara en “sorts” nördgren, i deras medvetande är det inte nördigt att ha ett språkintresse, ens om man börjar beskriva tjusningen i att rita syntaxträd. Då är man knäpp istället.

 11. Mei-Lan says:

  Jag är också nördig utan att vara nörd, dvs expert.

  Annars tänker jag på “The Big Bang Theory”, där huvudpersonerna är fyra nördar (killar) och en vanlig blåst och blond men socialt kompetent tjej (stereotypt javisst). Killarna ska föreställa superintelligenta (som håller på med teoretisk el experimentell fysik) men det märks inte. I vardagslivet är de som killar brukar vara i komediserier (utom Sheldon som verkar aspig). Fast ibland dyker faktiskt några kvinnliga nördar upp i serien, det är kul.

  Generellt brukar inte nördar ses som sexiga och attraktiva. Tjejer föredrar playertypen (typ Charlie Sheen i “2 och ½ män”). 😉

 12. Fast det HAR gjorts vissa försök att göra “sexiga nördar” genom åren. Eller var det bara jag som dreglade över Jeff Goldblum i Independence Day? Men överlag är det såklart inte så, tyvärr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *