Tarmsköljning och föregångaren till Big Brother

Kungar, påvar, biskopar, hertigar, grevar… Historieböckerna är fulla av män. Överklassmän. Sånt tänker jag på idag, på åttonde mars, när jag traskar runt på Nyköpingshus.

Det var här som en kille hämnades på sina bröder: han låtsades vara cool med att snuvat honom på arvet och dessutom mördat hans mentor, och bjöd in dem på party. De gick på det. Men deras brorsa hade inte alls förlåtit dem, utan låste in dem i den tidens Big Brother-hus där de svalt ihjäl.

Det har gått några århundraden sedan Nyköpings gästabud. Utanför borggården hittar jag en staty av en gubbe som stirrar i riktning mot slottet. Han gör en sån min som jag vet att mitt ex skulle kalla “tarmsköljningsminen”. Det är nämligen precis samma min som deltagarna i den brittiska versionen av “Du är vad du äter” gör när tarmsköljningsslangen kopplas in.

Jag kan förstå den känslan. Jag känner samma sak varje gång jag upptäcker hur osynliggjorda kvinnor och transpersoner är genom historien.

This entry was posted in Bilder, Genus, Resor and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Tarmsköljning och föregångaren till Big Brother

  1. dean says:

    OT: En av de få historiska personer/händelser jag kommer ihåg något av, pga att jag läste en pjäs, tror jag, baserad på detta. Att rita serier eller forska har också hjälpt mig lära mig saker, det mesta annat har gått mig förbi i skolan. Jag undrar om det gör mig mindre asperger; att jag måste göra saker och blanda in känslor, har svårt att bara proppa hjärnan full med enbart fakta…?

Leave a Reply