Förstelnad hud

På onsdag har det gått ett halvår sedan operationen. Svårt att begripa att det bara var ett halvår sedan jag satt hopkrupen och hyperventilerade av operationsskräck. Ikväll sitter jag istället ihopkrupen och surar över att ärren stramar.

Jag är inte stel längre, men det märks att jag var det under läkeprocessen. Det högra ärret som löper horisontellt över bröstkorgen har liksom fastnat i att inte tillåta alla rörelser. Varje gång jag sträcker på armarna, i synnerhet uppåt, stramar huden. Det är som allra värst vid bröstmuskelns fäste vid armhålan.

Ikväll har jag haft ont igen, men nu vet jag vad jag ska testa. Jag har en kräm som jag ska prova att massera in.

Förhoppningsvis kan massagen – och kanske krämen – bidra till att mjuka upp ärret, eller åtminstone tillfälligt lindra smärtan. Vi får väl se om det är något att ha.

This entry was posted in Bilder, Kirurgi, Transitionsdagbok and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Förstelnad hud

 1. Edward says:

  Ja, man måste massera ärren, annars stelnar de. Det kan man börja göra lite försiktigt redan när det först har läkt.
  Man behöver inte ta i (bör inte ta i i början), men man bör göra det för smidigheten i huden och för att nerverna ska lära sig nya banor.

 2. Edward says:

  P.S. Det gäller alla typer av ärr, inte bara operationsärr. d.s.

 3. isabell sving says:

  Hej!
  Jag tycker du har gjort det enastående bra, som är ute och föreläser mm så snart efter din operation! Stora ärr tar tid att läka, men jag hoppas du får lindring av krämen. Själv har jag gjort tre kejsarsnitt och jag minns hur smärtsamt och jobbigt det var – länge. Man gick som en ostkrok…
  Jag har även gjort en bröstplastikoperation, och där var smärtan nästan större än i magen. Området är så väldigt känsligt.
  Men hav hopp! Det kommer att bli bättre 🙂
  Mvh Bella

 4. Edward:

  Ja, jag vet. Men jag vågade inte ens röra vid dem med fingrarna förrän alldeles nyligen, eftersom jag fortfarande har sårskorpor. Det är ett ställe som vägrar läka ihop ordentligt till 100% (dvs. det är ett ytligt sår, liksom utanpå ärret), och det är ca 3cm från det som jag ibland får ont.

  Har försökt att massera det onda förut några gånger, men då har det resulterat i att såret bredvid har börjat ömma mer och spricka upp lite och vätska någon droppe. Men nu har jag bestämt mig för att det borde ha gått så lång tid att den sprickan inte kan vara något allvarligt.

  Isabell:

  Tack 🙂 Ja, det har ju blivit MYCKET bättre de senaste månaderna. Det tog bara väldigt lång tid i början.

 5. Mellanvärld says:

  Så det är därför man alltid ska pilla på sårskorpor och liknande?

 6. Savox says:

  Jag tycker du borde anmäla din förlorade bröstvårta till patientnämnden om du inte redan har gjort det. Och till ditt försäkringsbolag. Att lägga om sår så att de blir infekterade och patienten får nekros är såna saker som kan få en distriktssköterska prickad för oskicklighet.

  Kommer att tänka på när en anhörig till mig skulle operera en skada i handen och skalpellen gick av (!) inne i själva handen – och bladet fick dras ut på andra sidan. Resultat: en stor, röd blaffa med ärrvävnad på handryggen. Ja, h*n fick rätt saftiga ersättningar för det.

 7. Hm. Det ska jag nog kolla upp. Tack 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *