Jag är inte van att vara naken under kläderna

Så hur gick det med säkerhetsbältet? Klarar jag av att ha det liggande över bröstet nu, ett halvår efter bröstkorgsrekonstruktionen?

Jodå, det fungerar om jag ser till att lägga halsduken emellan. Bröstkorgen har varit lite öm hela dagen, men inte värre än att jag fixar att göra samma sak på hemresan.

I ärlighetens namn är det nog inte bara operationen som sådan, utan minst lika mycket mina gamla vanliga problem med att vara känslig för intryck. Som så många andra med Asperger och ADHD har jag ju till exempel väldigt svårt för beröring i olika former. Det gör så ont när någon stryker mig över armen att jag ofta vill skrika rätt ut. Strumpsömmar skaver mot tårna. Tröjmuddar känns ungefär som att rispa sig i handleden med en sax. Och så vidare.

Min bröstkorg har varit skyddad för jämnan sedan högstadiet: först av alltför tighta pushups, sedan av binders. Att ha något som sitter åt är både lugnande och förebygger dessutom att man känner kläderna för varje liten rörelse.

Jag är inte van vid att vara naken under kläderna. Det är säkert en stor del av förklaringen till varför jag efter ett halvår fortfarande är öm.

This entry was posted in NPF-hantering, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Jag är inte van att vara naken under kläderna

 1. dam i tofflor says:

  På med bindern vetja! Näe, skämt åsido, det verkar riktigt jobbigt, att kläderna skaver, sticks och rispar! Jag antar att du redan provat allt och vet vad som funkar, men jag kan inte låta bli: ett riktigt tajt underställ eller en sömlös topp? Sidenkläder? Flanell?

  En släkting till mig, som hade liknande problem, fick en särskild borste av arbetsterapeuten som hans föräldrar borstade honom med varje dag. Men han var förstås liten då. Jag vet inte hur det gick med hudkänsligheten.

  Allt gott till dig!

 2. Jag har funderat på att börja med bindern igen, iaf under begränsad tid. Tex. att jag har den på mig under resor, men inte under föreläsningar eller när jag är är hemma. Och att liksom successivt träna bort överkänsligheten så. För det kan nog gå, till den del som det handlar om att huden är ovan. Men till den del som handlar om att jag är känslig rent allmänt tror jag inte det går att förändra upplevelsen. Då får man nog försöka hitta någon annan lösning.

 3. Edward says:

  Jag känner igen mig i ditt problem. Lite grann. Jag förstår iallafall “jag är inte van att vara naken under kläderna”.
  Jag slutade använda bh för några år sen, använde bara binder en kort period. Vad jag gör nu är att jag har ett tajt linne under kläderna. Alltid, utom när jag sover eller duschar, ungefär. Jag gillar inte när jag känner kläderna röra sig.

  De bästa linnena är de som är i “halt” tyg, det ser naturligt ut, eftersom tröjan då rör sig smidigt emot linnet. Jag tror jag har fler små linnen än jag har t-shirtar. I min garderob är det sorterat efter under-linnen, över-linnen, et cetera.

 4. Jag tänkte precis som dom andra att du borde köpa ett tajt linne i nåt glansigt syntet-tyg och ha under.

 5. Hm. De där simtopparna som Minou sydde kanske jag borde prova. Fast de är så tunna att det nog känns igenom dem.

 6. Emelie says:

  Immanuel. Jag hamnade här av en slump. Känner igen ditt namn och ansikte. Känner igen din historia. Jag tycker du är ursnygg!

 7. Mikaela says:

  Jag skulle nog inte tycka om att kramas om jag inte hade linne på mig. Jag fick korsett i mellanstadiet och med den fick jag linnen att ha under så att det inte blev svettigt. Jag slutade med korsetten i gymnasiet men jag har kvar mina linnen och jag har alltid, alltid på mig dem. De sitter tajt mot huden och skyddar mig mot allt obehagligt, typ.

 8. Isa says:

  Hej!
  Härlig och intressant blogg du har, du skriver jättebra!
  Jag hittade hit via en länk idag, och kom fram till att du kanske kan svara på något jag klurat på ett tag. Hoppas på det!
  Jag har studerat flera olika ämnen inom humaniora de senaste åren och har då stött på begreppen genus och kön. Den allmänna uppfattningen bland lärare och studenter är att kön är fysiskt och att genus är socialt/kulturellt. Vi föds “nollställda”, det finns alltså inga skillnader mellan män/kvinnor mer än de fysiska från början och resten lär vi oss. Hur ställer du dig till detta?
  Det jag funderar på och ofta velat ta upp (men aldrig gjort eftersom att jag är väldigt oinsatt på transområdena) när detta diskuterats och någon förespråkat ett genuslöst/genusneutralt samhälle, är hur detta kopplas till transpersoner? Till exempel, om vi hade ett samhälle där det inte fanns några skillnader mellan män och kvinnor mer än de fysiska, då skulle det väl inte finnas transvestiter?
  (Vill du att jag ska förklara närmare så gör jag gärna det!)
  Hoppas du kan ge lite tankar kring hur du tänker om detta!

 9. Jag har ruggigt svårt med allt som sitter åt. Hemma hade jag helst gått naken om det inte vore för att barnen skulle tyckt det var pinsamt. Strumpor har jag aldrig på mig, det går bara inte…
  Kul att du gillar min ordning, hade jag inte haft ordningen hade jag nog inte lyckats behålla jobbet. Oordningen hade tagit så mycket energi att jag skitit i allt.

 10. Miku: Vad är det för material i de linnena?

  Isa: Det är en rätt stor och komplicerad fråga, men jag är inte säker på att jag förstår exakt vad det är du menar? Kan du utveckla det, så kanske jag kan skriva ett helt inlägg som svar (för det är som sagt var rätt invecklat).

  Barnens hjältar: Jag går helst naken jag med, iaf på överkroppen, numera. Gillade binders på så sätt att de satt åt med ett jämnt tryck. Nackdelen var att de blev väldigt svettiga.

 11. Isa says:

  Hej!
  Jo, det är ju ganska invecklat så jag ska försöka utveckla!
  (Jag är som jag skrev förut oinsatt i transbegreppen, om jag trampar någon på tårna är det av okunskap och inte av elakhet. Ber om ursäkt i sådant fall!)
  Många av genusdebattörerna jag studerat med vill minimera skillnaderna mellan könen så mycket som det bara går. En tjej berättade om att i hennes idealvärld finns bara biologiska och fysiska skillnader mellan könen, inga kulturella eller sociala. Kläder osv. ska precis likadana, om det inte vore för kropparnas form ska man inte kunna se om det var en man eller kvinna. Allt ska vara likadant för alla. Fick starka kommunistvibbar när hon sa detta! 😉 Att ha snopp och inte snippa är precis som att ha blå men inte bruna ögon, en fysisk skillnad som inte betyder något. Flera andra i gruppen höll med henne. De ansåg att det inte finns några skillnader mellan män och kvinnor förutom det fysiska, mentalt är vi likadana. Man kan säga att våra själar (eller vad man nu vill kalla det) är könslösa, och det är bara slumpen som avgör om den hamnar i en mans- eller kvinnokropp. Vi föds mentalt alltså “nollställda”. Allt som sedan är kön eller genus beror bara på uppväxtmiljö/ kultur/ samhälle/ sociala livet. Det här verkar vara en spridd uppfattning (eller så är det bara så att de som tycker detta hörs mest…) på alla olika institutioner där jag studerat.
  Jag är ganska förvirrad av resonemanget och vet inte riktigt vad jag ska tro. Själv har jag alltid varit en “girlygirl” (får ibland kritik för att jag är “för” tjejig…) och jag trivs med det. Nu har jag börjat reflektera över om jag verkligen är så, eller om det bara är inlärt. Så jag söker alla svar jag kan få 🙂
  Om dessa genusdebattörer har rätt, och om världen verkligen skulle se ut som i tjejens ideal, skulle det då finnas transpersoner? Alltså – om det inte vore någon märkbar skillnad mellan könen, och om man inte fått lära sig att det finns ett annat kön och att det är annorlunda att leva som det könet, skulle det då finnas transpersoner? (Jag gissar att det är olika svar beroende på om man vill byta fysiskt kön, bara genus eller båda.)
  Det jag är ute efter är helt enkelt om faktumet att det finns transpersoner går att använda som ett motargument till teorin om en genuslös värld?
  Svåra frågor 🙂
  Tack för att du ville svara!

 12. Åh, intressant frågeställning. Hjälp, jag måste nog fundera lite på det. Men ska försöka formulera ett svar.

 13. Sol says:

  Okej, jag behöver inte hålla några tummar. Jag tar tillbaka. Snyggt skägg, jag är avis 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *