Otidsenliga lösningar förtydligar tid och förtidligar Immanuel

Igår innan jag somnade la jag in alla larm som gick i min mobil, som förberedelse för idag. Klockan var inte ens åtta när alla alarm, ett efter ett, hade avverkats. Man kan nämligen bara lägga in fem larm åt gången, och “vakna”, “packa”, “skriv ut”, “gå till stationen” och “halvtimme till tåget” fyller den kvoten. En vanlig jobbdag “ute” måste jag därför lägga in nya alarm en gång på förmiddagen, en gång på eftermiddagen och en gång på kvällen inför nästa morgon. De alarmen ska jag också synka med min googlekalender, och med min papperskalender eftersom jag inte kan plocka upp datorn varje gång jag behöver veta vad klockan är. Alltså, jag har ju klocka i mobilen, men siffrorna säger mig inget om jag inte kan se i ett schema med veckovy var jag är tidsmässigt.

Just nu till exempel: jag väntar på ett tåg som är fyra minuter försenat. Om jag inte kunde se konkret hur lång bytestiden i Örebro är, så skulle jag börja räkna och stressa upp mig. Nu behöver jag inte anstränga mig lika mycket med att försöka överkompensera min dåliga tidsuppfattning och min sifferblindhet.

En vanlig utedag lägger jag en och en halv timme på att planera, en innedag lägger jag mellan en halvtimme och en timme. Imorse tog jag genvägen att skriva ut en skärmdump från google istället för att lägga in allt för hand i papperskalendern.

Om någon undrar: nej, jag kan inte använda kalendern i mobilen. Den har inte de funktioner jag behöver: man kan inte lägga till bilder eller färgkoda, och själva kalendervisningen gör det nästan omöjligt att få överblick. Därför längtar jag efter min Handifon. Den nya versionen har ju veckovy – precis det jag saknade i min gamla Handi. Tänk att bara kunna lägga in allt på en gång, och inte på tre olika ställen. Tänk att inte lägga mer tid än en halvtimme per dag åt att få ordning på tiden. Tänk att inte behöva hålla allt i huvudet.

Det låter så bra att det nästan känns som att fuska. Å andra sidan: jag minns att när jag pluggade brukade jag kolla i min filofax ungefär var tionde minut, för att jag inte hade något annat sätt att bli påmind på. Jag kan bara gissa hur mycket tid som gick åt då.

This entry was posted in NPF i media, NPF-hantering and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Otidsenliga lösningar förtydligar tid och förtidligar Immanuel

 1. pl says:

  Hur gick det med det eventuella Android-mobil-införskaffandet?
  (Jag tolkar inlägget som att du (ännu?) inte har en dylik.)
  I ditt fall rekommenderar jag en dylik, med STOR skärm.

  Du kan förvisso inte lägga in bilder (vad jag vet – å andra sidan har jag inte något behov av den funktionen, så jag har inte undersökt möjligheten), men du kan färgkoda “olika kalendrar” – eller ja, du använder ju helt enkelt Google Calendar, fast i mobil-version, inkl. möjligheten att “sätta notifieringssignal”.
  Det skulle ju innebära att du faktiskt bara behöver lägga in saker på ett ställe, och inte både i Google Calendar och i Handi:n … eller har den möjlighet att visa Google Calendar? (i så fall: “probem solved” 🙂

 2. MiaM says:

  Vore det inte bättre om landsting&co eller liknande en gång för alla utvecklar en gratis-app för Android, gärna med öppen källkod så att folk kan fixa sånthär i efterhand?

  (P.S. du borde väl kunna använda mobilens kalenderfunktion just för att få larm, även om den inte ger rätt färgkodning å sånt, eller?)

 3. Exter says:

  Aha, är det så man gör för att få vardagen att fungera! Hur har du kommit på detta, finns det någon bok man kan läsa där de tipsar om hur man kan göra? Tror inte att exakt din metod skulle funka för mig då jag inte kan lita på att jag skulle göra det som står på schemat, men skulle verkligen behöva hjälp med strategier för sånt här, hur man ska tänka.

 4. Jag har till viss del kommit på själv, till viss del fått tips av andra med liknande svårigheter på diverse forum genom åren. Men de flesta idag skaffar antingen en Handi/Handifon (ett hjälpmedel som kan förskrivas av en arbetsterapeut) eller en “vanlig” smartphone, typ iPhone eller någon Android. Jag väntar som sagt på besked om Handi.

  Jag vet ingen bok, men det finns en del hemsidor på nätet som riktar sig till vuxna med ADHD (ffa engelskspråkiga siter) som kan ge en hel del bra tips.

 5. Oj, missade de andra kommentarerna.

  Pl: Handin kan inte visa google, nej. Den går inte att surfa från. Den har egen kalender, adressbok, timers, anteckningsfunktion och i de nya modellerna går det att ringa, smsa och fota. Men jag skulle inte ha samma behov av googlekalendern, kanske inte alls, med en handi.

  Mia: Det vore en idé. Jag har funderat på varför ingen har startat något sånt redan. Vore det så omöjligt att starta något projekt där man får göra sånt som någon slags “arbetslivsintroduktion”? Det borde finnas många aspies som har kompetensen, om bara AF, Fk etc slutade skicka runt dem i meningslösa åtgärder…

 6. MiaM says:

  Jag googlade pyttelite, det verkar som om kalendern i Androidtelefoner redan är open source så att den borde vara halvlätt att ändra så att den fyller behoven, men den verkar samtidigt vara rätt hårt knuten till googlekalendergrejen, så jag vet inte ens om kalendern över huvud taget fungerar om man inte har täckning på telefonen å så…

  (Jag har ingen androidtelefon själv så jag har ingen egen drivkraft att titta på det här)

 7. Mia: Jag har för mig att man kan köra en offlineversion, om inte annat. Det har jag i min bärbara. Fast det går inte att ändra eller lägga till offline, bara läsa.

 8. Mib says:

  Jätteintressant!
  Jag har förresten läst en universitetsuppsats om ADHD och mobiltelefoner. Ingen aning vart jag hittade den…. Jo genom Trollreda kanske…. Tror hon som hade skrivit hette Pernilla Hallberg eller nåt sånt, fast som sagt det var ju om mobiltelefoner det….

 9. Ah, ja. Den har jag läst. Finns också en hel del på tex. http://www.hi.se som är intressant. Handifon är ju en slags smartphone, btw.

 10. Jessica Jansson says:

  Hej!
  Jag fick efter lång väntan en Handi för att min nuvarande mobil har så krånglig kalender. Jag och alla runt mig blir gaaaalen på handin som vid varje påminnelse tjuter högt 21 signaler. Ja man ska ju då klicka på skärmen så slutar det, men om man sitter i samtal med nån stör det rejält. Jag hade velat kunna ställa in signal längd o styrka, men tyvärr, då får man försöka få en handifon o sätta på vibrator om man inte vill störa alla runtomkring. Jag är nu efter 2 mån test av handin redo att lämna tillbaka den o spara ihop till en smartphone med appar i stil med dem Tina visar i bloggen M som i underbar. Lycka till oavsett vilken lösning som passar dig.

 11. Har haft möte om detta på vuxenhab idag, faktiskt 😀 Och vi kom fram till att det inte är Handi jag ska ha, utan en vanlig smartphone (som jag får köpa själv) och Multi Comai-app som hjälpmedel: http://www.comai.se/

  Det har hänt en hel del sedan jag fick min Hand, både med mig och med världen, insåg jag. Det kanske blir en blogg om det…

 12. MiaM says:

  Är det bara jag som tycker att man borde få stöd för mellanskillnaden mellan en smartphone (ev +fri data på abbonemanget) och en “dumtelefon”?

 13. Jag vet inte. Det är ju rätt många som har smartphones nu, så det anses väl ingå i normala levnadsomkostnader (men jag tvivlar starkt på att soc och kronofogden skulle säga att det ingår i existensminimum 😉 . Men visst vore det en idé. På samma sätt argumenterar de ju när det gäller cyklar:

  Eftersom det är normalt att ha råd att köpa en vanlig cykel, så gäller det även trehjulingar att man ska köpa dem helt själv. På vissa ställen kan man iofs få hyra en som hjälpmedel, men inte i Gävleborg. Det är inte heller något man kan få handikappersättning för att köpa. Fast de kostar från 7000 och uppåt som nya – och inte är de mycket billigare om man har turen att hitta någon på Blocket.

  (7000=omonterad, och de rekommenderar att man låter ett proffs sköta monteringen. Dessutom exklusive frakt, från affären i Malmö. Att köpa en i butik i Gävle går på 11000…)

 14. MiaM says:

  Ja, logiken i vad man anses bör bekosta själv eller inte verkar ju näst intill slumpmässig….

Leave a Reply