HomofobiPhone

Jag har hoppats på en Handifon som hjälpmedel. Jag har dreglat över de HTC-mobiler som kör android och undrat om det finns appar som får den att fungera för mig. Men jag har inte varit jättesugen på en iPhone, av flera anledningar.

Idag hittade jag ännu en anledning: Apple har godkänt en “Gay cure”-app. Det är inte de som utvecklat den, utan den ökända ex-gay-organisationen Exodus International. Appen är alltså en marknadsföringskanal för deras blogginlägg, podcasts och liknande, och i iTunes store beskrivs deras verksamhet såhär:

“Exodus International is the world’s largest ministry to individuals and families impacted by homosexuality.

With over 35 years of ministry experience, Exodus is committed to encouraging, educating and equipping the Body of Christ to address the issue of homosexuality with grace and truth.”

Det är alltså inte Apple som gjort appen, men de har godkänt den. Därmed har de uppenbarligen bedömt att appen inte strider mot Apples etiska regler.

“Any app that is defamatory, offensive, mean-spirited, or likely to place the targeted individual or group in harms way will be rejected”

Fritt översatt (av mig):

“Appar som är ärekränkande, stötande, illasinnade eller som kan antas skada en individ eller en grupp kommer att avslås”

Just nu har 135 862 personer skrivit under namninsamlingen, men Apple backar inte. Jag vet inte vad som är värst: Att Apple godkänner appen, eller att de tydligen inte tycker att det strider mot de etiska reglerna de själva har ställt upp. Med tanke på vad Apple redan har ratat är det väldigt talande.

För även om man kan diskutera i evigheter huruvida det är stötande med en app som uppmuntrar folk att tro att ickeheterosexualitet är något som man ska (och kan) “bli fri från”, så är det definitivt skadligt för de som brottas med skuld och skam över att inte passa in i heteronormen. Om någon undrar hur såna behandlingar kan gå till, så kan Peterson Toscano berätta:

Nej, någon iPhone lär det inte bli för mig, den saken är klar.

UPPDATERING: Apple har nu tagit bort appen ut iTunes store. Härligt!

This entry was posted in HBTQ, Kultur och media, Psykiatri, Psykologi, Skam. Bookmark the permalink.

16 Responses to HomofobiPhone

 1. MiaM says:

  Dagens jag-mötte-lassie:

  Det var jag som tipsade P3Nyheter om detta. Elin Joleby ringde upp mig i förmiddags och frågade bl.a. var jag letat reda på det hela, och så bad hon om ursäkt för att de inte hunnit med tipset i fredags när jag skickade det 🙂

 2. Mikaela says:

  “Duktig lyssnare” för att citera… någon. Var det Elin Joleby?

 3. Susanna says:

  Mia, om du får jobberbjudande från P3 nu så ge jobbet till mig, jag vill jobba på “P3 Populär”. 😉

  Dumma Apple förresten, nu ska jag skriva under namninsamlingen som Immanuel länkar till här ovan. Även om det inte får Apple att ändra sig så har man iaf försökt.

 4. Vad trist, jag är väldigt fäst vid min iPhone men vill inte stödja något sådant.

  *Letar lite*

  Jag hade tänkt skriva under namninsamlingen men det känns inte som det behövs jag gjorde en sökning på “Exodus International” som snabbt kommer in som förslag när jag börjar knappa in både på telefonen och på iTunes i datorn som får jag inga träffar. Appen är helt klart borttagen!

  Söker jag däremot på Gay får jag upp bland annat BoyAHoy Gay Chat, Gay Speed date – Date local Men, My Gay Agenda och Gay History Project

  http://poweredby.cerebralitch.com/my_gay_agenda.php
  http://www.gayrightssite.com/AppPage.html

  Så lite hopp finns det trots allt.

 5. Mycket intressant! Den fanns där igår när jag skrev inlägget. Har Apple tagit åt sig nu alltså? Hoppas det…

 6. svalin says:

  Apple måster verkligen ha drivit av dubbelmoral. Ottars och Kom Ut måste kontrolleras så att det inte slinker igenom “stötande material” men homofobi har man tydligen kunnat godkänna.
  http://www.ottar.se/index.php?option=com_content&view=article&id=159:ledare-porr-som-porr&catid=46:2010-4

 7. dean says:

  Det är riktigt allmänbildande att läsa din blogg. Jag hade inte haft koll på tvångssteriliserings-citatet från Svalöv (där min skola ligger!) om jag inte läst om det här. Tur att man följer trollhare 🙂

 8. Kimberly says:

  Läste du kommentarerna till artiklen i din sista länk?
  En del var riktigt bra.

  “Markus Reyes
  hey should create an app that promotes “freedom from heterosexu­ality through the power of disco, techno and Lady Gaga” and we’ll see how many Christians complain about that. “

 9. Kimberley: Ah, nej, för mitt blodtrycks och goda humörs och naiva tilltro till mänsklighetens innersta godhets skull så brukar jag försöka undvika artikelkommentarer numera 😉 Men den var fantastisk!

 10. vegangeekgirl says:

  Jag gissade att det kanske var så och tänkte att du nog skulle gilla den.

  Förresten måste påpeka en sak när det gäller mitt namn det är Kimberly inte Kimberley. Jag får alltid en sådan konstig uttalsbild i huvudet av den andra så därför valde jag Kimberly.

 11. Ylva-Li says:

  Jag absolut rekomendera en HTC! Jag funderade först på en handiphone men insåg rätt snart att jag bara skulle bli arg på den. Den är nog mer anpassad för allvarligare problem än vad en aspergare har.
  Jag skaffade mig en HTC Desire HD och är mer än nöjd! Finns jättebra appar som hjälper mig i min vardag. Har den kopplad till min google calendar också, så jag kan komma ihåg och skriva upp viktiga saker vart jag än är. 🙂

 12. Tant Johanna says:

  Undrar när en Android App skall komma i blåsväder..
  google kollar inte alls vad som släpps som Appar till deras OS, så det finns allt från rena Nazi Appar till extremt homofoba kurser till Android utan att någon verkar det minsta upprörd över det…

 13. Skillnaden är antagligen just det att Apple kontrollerar allt i förväg, de måste godkänna det. Har google några “etiska riktlinjer” för sina appar?

 14. hej, thanks for posting my videos =) Hope they are helpful.

 15. I hope so too. And I know they are 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *