Det blir bättre – en bättre version

It gets better är en rörelse som vuxit fram i USA, där vuxna HBTQ-personer har spelat in filmer och vänder sig till HBTQ-ungdomar som mår dåligt. Budskapet är helt enkelt: Ta inte livet av dig, det blir bättre längre fram om du fortsätter leva.

För några veckor sedan dök det upp ett twitterkonto jag började följa, men som jag inte tänkte så mycket på. Det hette Det blir bättre, men hade en helt annan logga än det amerikanska originalet. Fram tills för någon dag sedan trodde jag att det var en direkt “översättning” av It gets better – tills jag läste Åsiktstorpeds inlägg, och sedan Johanna Koljonens krönika:

“Alla som upplevt verkligt mörker vet att ”det blir bättre” inte är mycket till hjälp. Att det är allt vuxensamhället har att erbjuda åt barn som överväger självmord är ett monumentalt misslyckande. Men att förändra attityder tar tid och en tolvåring med en snara om halsen kan inte vänta. Kampanjens initiativtagare, den homosexuelle debattören Dan Savage, valde därför att erbjuda det enda vem som helst kan bidra med direkt: information och medmänsklighet.

Visst hajar jag till när Rädda Barnen, som länge motsatte sig homoadoption, lånar en internationell kampanj och samtidigt tappar hbt-perspektivet nästan helt. Men framför allt är det otydligt tänkt.

För när det gäller barnfattigdom, missbruk och övergrepp kan vi som samhälle erbjuda mycket mer än ett aldrig så kraftfullt ”stå på dig”. Budskapet till politiker och allmänhet, som enligt utsago är målgruppen för programmet, måste i stället vara att det inte blir bättre alls. Någonsin. Inte utan politiska åtgärder, gemensamt ansvar, och solidaritet med de allra svagaste.”

Det är alltså Rädda Barnen som ligger bakom den kampanjen, och de vänder sig inte till HBTQ-ungdomar. Tvärtom har Rädda Barnen ogenerat snott åt sig en kampanj som riktar sig specifikt till HBTQ-personer och pressat den genom ett heteronormifieringsfilter, skulle jag säga.

Detta fick Micke Kazarnowicz (alias Åsiktstorped) att reagera, och startade den svenska versionen av It gets better. Den heter Det blir bättre, den med. Precis som Rädda Barnens projekt finns detta på twitter, men skillnaden är att twitterkontot avslutas med understreck: DetBlirBattre_ – och att den här kampanjen är av HBTQ-personer, för HBTQ-personer.

Det verkar som om Rädda Barnen inte tycker att de gör något fel när de försöker “bredda” kampanjen, och att en av de vanligaste invändningarna verkar vara att HBTQ-personer inte är ensamma om att kunna vara utsatta, mobbade och otrygga i sin egen familj. Nej, det är det ingen som påstått heller, vad jag vet.

Det fina med Det blir bättre (den bättre versionen) jämfört med Det blir bättre (den rädda versionen) är just att den förstnämnda inte går ut på att några kändisar berättar om hur synd det är om ungdomar idag för andra vuxna, utan att det är okända (och kända) vuxna som berättar för ungdomar att det är möjligt att överleva, utifrån egna erfarenheter.

Det ligger redan uppe ett par filmer på sidan, och jag filar på vad jag ska säga i min film. Ja, förutom just: “Det blir bättre”, såklart. Gör det du med.

Behöver du hjälp?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-historia, Internet, Kultur och media, Överlevnadshandbok, Psykologi, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Det blir bättre – en bättre version

 1. Tofflan says:

  Bra utrett av dig!!!

 2. pew says:

  bra skrivet, men den icke rädda detblir bättre länken leder till en sida som inte finns. den som alltså inte är RB’S utan den riktiga

 3. Gör den? Vilken länk? Har testat alla, men hittar inte vilken som är bruten?

 4. pew says:

  kankse bara är min dumma dator eller webläsare dårå.
  detblirbättre_ är det iaf som inte funkar för mig

 5. Mellanvärld says:

  Det ligger redan uppe ett par filmer på sidan, och jag filar på vad jag ska säga i min film. Ja, förutom just: ”Det blir bättre”, såklart. Gör det du med.

  Själv har jag dock ingen dylik historia att komma med…

 6. Freja says:

  Samma typ av beiga inställning som när individer reagerar mot kampanjer mot tex “Mäns våld mot kvinnor”. “Men, kampanjen måste ju oxå handla om kvinnors våld mot män… och mäns våld mot män…och kvinnors våld mot män…och vuxnas våld mot barn…och barns våld mot barn…och barns våld mot vuxna…och människors våld mot djur…och djurs våld mot människor” och så blir kampanjen helt urvattnad för den försöker lösa allt samtidigt. Om de istället för att försöka åka snålskjuts på andras engagemang och etablerade kampanjer kunde lägga energin på att engagera sig i egna kampanjer för det just de brinner för skulle flera frågor belysas effektivare. Det är svårt att bedriva kampanjer som försöker belysa allt samtidigt, strålkastarljuset blir inte så mycket strålkastare då, mer en billig lågenergilampa….

 7. Freja: Ja, precis. Det riskerar att bli väldigt urvattnat.

 8. Maldita says:

  Jag blev glad när jag hörde en snutt från TV:n härom dagen: att det tydligen skulle sändas nåt program som hette Det Blir Bättre. Jag kopplade namnet direkt till It Gets Better, och tyckte det var häftigt att man vågade sända en svensk version av It Gets Better i TV.
  Jag blev förbannad när jag fick reda på hur fel jag haft. På att Rädda Barnen snott en kampanj och nu försöker surfa på It Gets Betters vågor. På att de har mage att göra något sådant.
  Jag blev glad igen när jag fick reda på att den riktiga Det Blir Bättre finns.

 9. Pingback: Rädda Barnen trampar i hbtq-klaveret. Igen. | Min lilla åsikt

 10. dean says:

  Jag verkar vara en av de få som inte alls tänkte på It Gets Better när jag såg reklamen för Det Blir Bättre… Fast det kanske var för att jag kom i kontakt med RB-kampanjen genom att titta på tv, där jag först såg en lång trailer som visade vad det handlade om, innan titeln på programmet uppenbarades.

 11. Jag har inte sett tv-reklamen eftersom jag inte kollar på tv. Det var på twitter jag hittade det.

 12. Pingback: Det blir bättre – om varför hämnden är ljuv | trollhare

Leave a Reply