Det blir bättre – om varför hämnden är ljuv

Jag bloggade ju förut om “Det blir bättre”; kampanjen som Rädda barnen försökte kidnappa från HBTQ-rörelsen. En flod av youtubefilmer riktade till självmordsnära HBTQ-ungdomar, från personer som varit i samma sits men som överlevt och vill berätta för de som mår dåligt att det blir bättre om man inte tar livet av sig.

Nu har jag spelat in min egen “Det blir bättre”-film. Det tog några veckor på grund av tekniska problem, men bättre sent än aldrig.

I filmen förklarar jag bland annat hur man på bästa sätt hämnas på människor som hatar en, och ger exempel på saker jag skulle ha missat om jag tagit livet av mig när jag var 17. Och så berättar jag varför jag oftast inte gillar när folk säger “Det blir bättre”.

Och, såklart, så förklarar jag att det blir bättre. För det gör det.

Läs mer om “Det blir bätttre”. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, HBTQ, Internet, Könsidentitet, Kultur och media, Överlevnadshandbok, Psykologi, Sexism, Självkänsla, Skam, Trans* i media, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Det blir bättre – om varför hämnden är ljuv

 1. Mellanvärld says:

  …om jag tagit livet av mig när jag var 17

  Du planerade alltså det då? 🙁

 2. Jag vet inte ens hur gammal jag var när jag började planera det. Kanske 11, kanske ännu yngre. Det fortsatte fram tills för några år sedan.

 3. Pia says:

  tack för en bra video!

 4. Lisa says:

  du är snygg

 5. Linda says:

  Blev verkligen berörd av din video. Du är en underbar människa!

 6. Emmie _1993_ says:

  Jag kan inte ens förklara med ord hur otroligt bra du är!

  Jag känner ju också igen mig, (trots att jag är den där stormande självmordsbenägna tonåringen), och dina meningar lugnar mig.

  Så tack. Även att jag känner mig helt bekväm i den kropp jag har förstår jag innebörden och jag tar åt mig av den uppmuntran du ger, du är stark.

  Jag tycker du är cool, jag har aldrig blivit så tagen att jag sitter “at a loss of words”, som jag är nu.

  Allt gott önskar jag dig i varje fall. 🙂 // Emmie

 7. TACK!
  Av någon anledning snubbla jag över http://www.detblirbattre.se/. Såg ett namn jag kände igen, var tvungen att kolla. Och det är inte för gäves du gjorde filmen. Jag kan inte säga att jag tror dig helt hundra, men vist har du tänt en låga som länge varit slocknad, nu har jag hopp… det blir kanske bättre

 8. Emmie och Jupiter: Jag hoppas verkligen att det går bra för er, båda två. Fortsätt kämpa. Och tack, det gör mig att glad att veta att det gör nytta 🙂

 9. Sofia says:

  Wow! jag har inte märkt att du har youtubeklipp! Jag har ofta velat höra din röst, för att se hur den stämmer in på min (din)föreställda röst, men jag har inte vågat fråga om en inspelning, det hade kanske varit konstigt? Innan jag spelade upp klippet så försökte jag lägga den föreställda rösten på minnet, men nu kan jag inte få tillbaka den. En väldig trevlig och tillitsfull röst har du, som en mentor borde ha nästan. =)

 10. dean says:

  Du är en lysande stjärna på himlen, nej, en planet, eller en regnbåge – fast nä, nåt bättre, en fantastisk fågel, en sol, ett blommande träd.
  Alltså du är så bra. Alla borde ha en Immanuel.

 11. Men aaw tack, båda.

  Sofia: Jag uppdaterar inte min youtube så ofta som jag skulle vilja, pga att det tar sån tid (för varje tiominutersfilm har jag minst en timmes råmaterial som jag måste redigera. Jag borde kanske tänka ut vad jag ska säga INNAN jag slår på kameran…)

 12. incheckning says:

  Nu har jag hittat din blogg och jag kommer inte gå härifrån. Så bra! Men snälla texta filmen, jag är döv så jag kan inte höra vad du säger och bara därför blir jag oerhört nyfiken på filmen. Förstås. Om den inte kommer ut på dvd med text …snäääääälla skriv så man kan läsa om man inte hör.

  P.s du är rätt fantastisk. Det är otroligt givande att hitta en person som har sånt patos och sprider glädje men också vågar vara uppriktig. Jag hade inte ens tänkt på att det möjligen borde finnas ett tredje kön. Det fanns liksom inte i min föreställningsvärld. Nu finns det.

 13. Men det har jag ju gjort? Visserligen tror jag att texten rullar lite för snabbt (fattar inte varför standarden var att varje textremsa skulle visas i två sekunder, det är väldigt kort tid), men det finns visst textning ju. Däremot har jag inte hunnit texta mina äldre vloggar, för när jag spelade in dem lyckades jag aldrig få någon textningsfunktion att fungera.

 14. Hittade denns film på YouTube. Han pratar om samma saker som du pratade om, att han aldrig hade fått uppleva det och det om han hade tagit livet av sig. Att han är glad att han gav sig själv tid att inse att det daktiskt Blir Bättre.

  Micke – en av initiativtagrna till svenska “Det Blir Bättre”

Leave a Reply